İleri Analog Elektronik Ödevi

tevfik38

Üye
Katılım
24 Nis 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba, aşağıdaki devre şeması ile ilgili ödevin çözümü ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim. Diode - Problems soru 1.15


 
yardım edebilecek kimse yok muuuuuuuu
 
Merhaba.
Maximum genliği 50V olan 60Hz'lik Vs sinyali köprü diyotlar ile tam dalga doğrultulur. Artık sinyal tamamen (+) alternanstatır ve max. genliği yine 50V'dur. Çıkıştaki yüksek kapasiteli kondansatör 50 V ile şarj olduktan sonra deşarj olmaya vakit bulamaz,dalgalılık çok azdır.Diyotların ideal olmadığını ve bir diyotun eşik geriliminin 0.7 V olduğunu kabul edersek; çıkıştaki DC gerilimler: V1 gerilimi 50-2*0.7= 48.6 V
V2=-48.6 V olarak bulunur.Diyotlar ideal olsa idi V1=50V, V2=-50V olurdu.
b şıkkında da benzer şekilde çıkış gerilimleri 35V'a yakın bir değer olur. Yalnız 100mF değeri yüksek bir değer,yanlışlık olmasın. Eğer 100uF ise çıkış gerilimlerinde dalgalanma olabilir.
 
Son düzenleme:
50 sin 377t yi neden hiç kullanmadık bir de 60 hz nerden cıktı :s
 
sin(wt)=sin(2*pi*f)t=377t Buradan f=60Hz çıkar. b şıkkındaki yazım ile aynı zaten.
50 sin 377t ifadesini kullanıyoruz: Vs değeri zaten sinüzoidal sinyal şeklinde verilmiş ve Vm (max. genlik) 50 V. Tam dalga doğrultucunun grafiğini çizerseniz daha iyi anlarsınız demek istediğimi.O grafikte Vm değeri yine 50 V olur.
 
kardeş öncelikle yardımların için sağolasın ama benim bu konuda pek bir bilgim yok ve bu sorunun cevabı benim için çok önemli.
sana müsade edersen birkaç şey daha sorabilir miyim?
 
ne sorduğnu tam olarak anlamadım ben bildiğim kadar yardımıcı olmaya çalısacağım sonuçta bende öğrenciyim =) ancak diyotların iletime geçebilmesi için gerekli olan anot-katot>0,7 bu ideal diyot ise yani silisyum ise eğer germanyum ise bu 0,3 tür birde zener diyot olayı var onda ise iletime geçebilmesi için katot-anot>zener diyotun gerili ise iletime geçer tabi bunların çözümün yaparken örneğin derveye 5 volt verilmis sana direçteki gerilim soruluyor ise bunu bulurken direnci yok kabul edersin ve iletimde ise gerilimden 0,7 yi çıkarırsın ayrıca eğer diyotu köprü ile doğrultuyorsan çıkıstaki dc yi bulurken
eğer köprü tipi ve ideal diyot ise =0,636*uygulanan ac gerilim
eğer köprü tipi ve silisyum ise =0,636*(uygulanan ac-2*0,7)
trafolu devre ideal diyot =0,636*uygulanan ac gerilim
trafolu devrede silisyum diyot=0,636*(uygulanan ac-0,7)
belki aradığını bulamadın ama ben yazmak istedim çünkü ne sorduğunu tam olarak anlamadım

YAZDIKTAN SONRA FARKETTİM RESİM İLK BAŞTA BENDE AÇILMAMIŞTI BUNUN PEK ONUNLA ALAKASI YOK =)
 
kardeş öncelikle yardımların için sağolasın ama benim bu konuda pek bir bilgim yok ve bu sorunun cevabı benim için çok önemli.
sana müsade edersen birkaç şey daha sorabilir miyim?
Tabii ki sorabilirsiniz,keşke direk yazsaydınız sorularınızı Bu aralar sık giremiyorum da.
 
tamamdır.. şimdi neden 60 Hz olduğunu ve neden 50 V olduğunu anladım. Şimdi sormak istediklerim:
1- neden 10000 mF yi hiç kullanmadık?
2- bu sorunun a şıkkının cevabı sadece sizin yazdığınız kadarıyla yeterli mi? yani daha bilimsel analitik bir çözüm yazılabilir mi? formüllerle falan?
3- hem a şıkkının hem de özellikle b şıkkının simülasyonunu nasıl yapacam bir sür program indirdim ama grafiğini çizdiremiyorum, sen de program varsa deneyebilir misin?

- - - Updated - - -

şimdiden sağolasın
 
bir de b şıkkında 500 ohmluk direnci nereye bağlıcaz bir direnç mi iki direnç mi bağlamalıyız?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…