İşletim sistemlerinin konu ile ilgisi yoktur.Lubuntu kurulumu ile şarjı az iken denedim, bip sesi (yerden yere zıplatan ve birkaç saniyede bir düüt! diye gelen iğrenç ses) geliyordu ama ses kartı devreye girince bip sesi kesiliyor ve yeniden başlatıncaya kadar bip sesi gelmiyor.
BIOS işletim sistemleri ile ilgili olmaksızın çalışır. Senin sistem hoparlörün ise doğrudan BIOS a bağlı bir uyarı sistemidir.
Yani PC nin harddiskini söküp te pil az iken PC yi açsan bile yine ciyyak ciyyak ötecektir.
Bu ötme sesi yukarda belirtmiş olduğum üzere bilindik anlamda bir ses değildir.
Birkaç transistörle yapılmış basit bir multivibratör mantığı ile bir kare dalga oluşturarak bir diyaframın titreştirilme olayıdır.
Bu multivibratörler günümüzde BUZZER denilen aletlerin içerisine rahatlıkla yerleştirilmektedir. Buzzere gerekli voltajı versek bile buzzer ötecektir.
Yani senin yapmış olduğun şey esasen bir uyarı voltajı vermektir.
Verilen bu uyarı voltajının süresi sistem hatalarına göre ayarlanmış olup örnek vermek gerekirse...
Kısa aralıklı bip sesi. RAM HATASI.
Uzun aralıklı bip sesi CPU hatası.
Daha uzun kesikli bip sesi Pil hatası.
Veya sistem üreticisi bu bip seslerini nasıl takdir etmişse o şekildedir.
Özetle belirtirsek.
Senin sistem hoparlörü dediğin donanım basit multivibratör mantığı ile çalışan bir kare dalga üretisi vasıtasıyla elde edilmiş titreşim sesleridir. Bu sesleri herhangi bir şekilde konfigüre edip dilediğin şekilde yapılandıramazsın. Bisiklet kornası aynı mantıkla çalışır.
Çünkü bu olay bir HATA bildirimi olup sadece voltaj ile ilgilidir.