İndüksiyon ısıtma devresi yardım.

MTSR_01

Üye
Merhaba

Bu forum sitesinde daha önce paylaşılan indüksiyon ısıtıcı devresini dönem sonu projem olarak yapmak istedim. Projeyi yaptıktan sonra testlerimde metalin sadece ısındığını gözlemledim. Bazı video ve diğer devre görsellerinde metal kızarıyordu. Şemada şok bobininin ve çıkıştaki bobine ait hiç bir sarım ve teknik bilgi yok. Şemayı aşağıda paylaşıyorum.
-Şok bobinini atx güç kaynağından söktüğüm troide 3x0.50 tel ile 40 tur sardım (Devre çalışırken bobin ısınıyor.)
- Çıkış bobinini 21mm çapında 18 tur sardım 3mm tel ile
-Çıkış bobinine bağlı kondansatörleri 8x4.7uF 1000v damla tip kutupsuz kondansatör taktım.
Bilginize ve tecrübenize ihtiyacım var .
Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• 3O2qn5.webp
    3O2qn5.webp
    23.1 KB · Görüntüleme: 23
Bu devre herhangi bir akim limitlemeye sahip olmadigindan bozulmaya musait.
L ve C degerleri ile kafana gore oynayamazsin.

Seri bobin ve 2.2uF lerin rezonans ferekansi Fs olsun.

Bir de en sagda isitma bobini ve paralelindeki kapsitorler var. Bunlarin rezonans ferkansi da Fp olsun.

Fp>>Fs olmali.

Senin enduktansmetreye ihtiyacin var ki bu hesaplamalari yapabilesin.

8 adet 4.7 uF leri azaltirsan iyilesme olacagini dusunuyorum.

Trimpotla ayarlaman gereken frekans da Fp olmali.

Fs<<Fp yapmakla akim sinirlama yapilmaya calisiliyor fakat denemelerde buna guvenme. Cunku sunu deneyeyim bunu deneyeyim derken Fs ve Fp ler yaklasabilir, esitlenebilri hatta yer degistirebilir.

Dedigim gibi devrede akim limitleme olmadigindan denemelerde bu devre bozulmaya cok musait.
Devrede ne var ne yok ucabilir.

Son düzenleme:
Bu devre herhangi bir akim limitlemeye sahip olmadigindan bozulmaya musait.
L ve C degerleri ile kafana gore oynayamazsin.

Seri bobin ve 2.2uF lerin rezonans ferekansi Fs olsun.

Bir de en sagda isitma bobini ve paralelindeki kapsitorler var. Bunlarin rezonans ferkansi da Fp olsun.

Fp>>Fs olmali.

Senin enduktansmetreye ihtiyacin var ki bu hesaplamalari yapabilesin.

8 adet 4.7 uF leri azaltirsan iyilesme olacagini dusunuyorum.

Trimpotla ayarlaman gereken frekans da Fp olmali.

Fs<<Fp yapmakla akim sinirlama yapilmaya calisiliyor fakat denemelerde buna guvenme. Cunku sunu deneyeyim bunu deneyeyim derken Fs ve Fp ler yaklasabilir, esitlenebilri hatta yer degistirebilir.

Dedigim gibi devrede akim limitleme olmadigindan denemelerde bu devre bozulmaya cok musait.
Devrede ne var ne yok ucabilir.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bir başka projeye dönmek için çok ilerledim. Elimdeki durumu iyileştirmek istiyorum. Seri kondansatörler şemadaki gibi ama 4.7uf 1000v damla tip polyester.
Çıkışta ki paralel kondansatörleri azaltsam çözüm olur mu ? Paralel kondansatörlerin oradaki görevi nedir? Az olursa, fazla olursa avantajı ve dezavantajı nedir ?

Isitma bobinine paralel bagli kapasitorler asil rezonans devresini olusturuyorlar.

Esaasen isitma bobini transformatorunuzun primeri, isitilacak metal nesne de transformatorun sekonderi oluyor.

Seri bagli enduktans akimi sinirlamak icin. Devredeki 4 adet 2.2uF esasen besleme gerilimin yarisini olusturmak icin kullaniliyor. Fakat seri bagli bobinle de bunlar ister istemez ikinci bir rezonans devresi olusturuyor.

Iste burda bu rezonans frekansi asil isitma devresindeki rezonans frekansindan cok kucuk olmak zorunda.

Boyle olursa akima sinir gelmis oluyor. Paralel kapasitorleri azaltarak ya da cogaltarak rezonans frekansina yaklasabilirsin.

Bunun hesabi F=0.159/Karekok(LC)

Trimpotu orta getirip devrenin cipin urettigi sinyalin frekansin iolc.

Sonra bu degeri F=0.159/Karekok(LC) formulunde F yerine yaz.

isitma bobinin enduktansini da enduktans metre ile olcup formulde L yerine yaz.

C yi cek.

C= 40*F*F*L

L yi uH secersen C de mikrofarad cikar.

-Şok bobinini atx güç kaynağından söktüğüm troide 3x0.50 tel ile 40 tur sardım (Devre çalışırken bobin ısınıyor.)
- Çıkış bobinini 21mm çapında 18 tur sardım 3mm tel ile
-Çıkış bobinine bağlı kondansatörleri 8x4.7uF 1000v damla tip kutupsuz kondansatör taktım.

Siz bu değerlere nasıl ulaştınız?

Devreyi yapan şöyle diyor:

1. Şok bibini için, gösrediği trafo nüvesinden 2 adet kullanmanızı, 1mm telden 14 tur sarmanızı söylüyor
Trafonun göbek kesiti 12mmx39mm (Siz fazla tur sarmışsınız ısınmaya sebep olabilir, tabiki diğer değerlerin yanlışlığı buna eklenir.)

2. Çıkış Bobini 23mm çap, 11 tur, 30mm yükseklik.

3. Çıkışa bağlı kondansatörlerin toplam değeri 8.6 uF..
Yalnız bu değere 1-2 kondansatörle erişmektense 30-40 kondansatörle yapmasının sebebi ESR yi azaltma ve yüzey alanınıda arttırarak kondansatörlerin ısınmasını önlemektir.
(Düşük ESR li kondansatörle bu sayı azaltılabilir ama fiyatı yüksek olur.)

Sizde öyle yapın.

Girişteki Varistör veya Flamanlı Lamda ilavesini yaptınızmı?
Bu, akım sınırlayarak devreyi yanmaktan korur.

Bu işi / devreyi yapmak istiyorsanız acilen bir osiloskop almanız gerekir, almazsanız bozulan Fet paraları osiloskop fiyatını geçer. :)

Trafo hatası yapmamak için ayrıca İnduktans metre gerekir.

Induction_Oven_induk3.webp

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri