İndüksiyonlu Ocak Elektrik Tesisatı Acil Yardım

yusuf4rt4n

Üye
Merhaba, Arçelik OI 602-1 YS indüksiyonlu ocağı satın aldım. Servis elektrik bağlantısı yapmıyormuş. Birçok elektrikçi ile görüştüm. Perifer bir şehirde yaşadığımdan bu ocağın kurulumu konusunda yeterli bilgiye sahip olduklarına güvenemedim. Her biri farklı bir şey söylüyor. Kullanım kılavuzunda da net kesin bu kablo çekilecek, kesin bu sigorta takılacak şeklinde bir ibare de yer almıyor. Çevremde indüksiyonlu ocak kullanan da görmediğimden kurulum konusunda tereddüt yaşıyorum. Bu ocağı veya benzerini apartman dairesine yeni bir elektrik tesisatı çekmeden kuran varsa, hangi kablo ve sigortayı kullandığını, sonrasında tesisatta sorun yaşayıp yaşamadığını ve sigorta atma durumu olup olmadığını paylaşırsa çok memnun olurum.
.
.
.
.
.
.
Ocağın hemen yanındaki priz ana sigortada kombi ve davlumbazı besleyen sigortaya bağlı.
Apartman elektriği tek fazlı diye biliyorum.
Görüştüğüm elektrikçilerin çoğu baştan savar tarzda klimaya takılan 3x2.5mm'lik kablonun yeterli geleceğini söylüyor. Ama bence daha kalın olan kabloya erişimleri zor veya anlamadıkları için bunu söylüyorlar.
Ancak araştırdığımda 3 x 6 mm² veya min 3 x 4 mm² kullanılması gerektiği yazıyor.
Bazıları kablonun direkt ana sigortaya bağlanmasını söylüyor, ancak kiracı olduğum için bu mümkün değil.
Arçeliği de aradım onlar da net cevap vermediler.

İndüksiyonlu ocağın tüm gözleri açık olduğunda ~7400W güç çektiği kullanım kılavuzunda yazıyor. Bu nedenle kablo ve sigorta açısından dikkatli olmak gerekiyormuş.
Tüm gözler açıkken 32 amper çektiğinden ocağı, kombiyi ve davlumbazı besleyen ana sigortaya (normalde 16 amper) 32 amper sigorta takıp ocağın çekileceği prize ekstra ana sigortadaki 16 amperi takmayı önerdiler. Bu bana mantıklı geldi. Ancak kablo açısından halen 3x2.5'luk kablo ile bağlayacağını söylüyorlar.

Bu ocağı veya benzer 4 gözlü indüksiyonlu ocak takan varsa bana hangi sigorta veya kabloyla bağladığını söylerse çok memnun olurum.

Ekli dosyalar

• 7757189027_MDM2_INSTALLATION_DIAGRAM_tr_TR_page-0004.webp
    7757189027_MDM2_INSTALLATION_DIAGRAM_tr_TR_page-0004.webp
    323 KB · Görüntüleme: 35
  • Ekran görüntüsü 2026-09-12 110421.webp
    Ekran görüntüsü 2026-09-12 110421.webp
    57.1 KB · Görüntüleme: 34
7400 W'lık bi gücü standart monofaze prize bağlayamazsınız.

3x6 mm^2 kablo kullanılması gerekir. zaten dokümanda da 2,5 mm^2 kablo faz ve nötr damarları çiftlenerek kullanılması tavsiye edilmiş. (kesit tartışmasına girmek istemiyorum)

evinizdeki sigorta kutusundan (panosu) besleme almalısınız. (tabii, evinizdeki kolon hattı kablo kesitinin uygun olması gerekir)

ben olsam B32A MCB kullanırım. gerilim düşerse yük akımı artacağı için gereksiz açma neden olabilir fakat stabil bi gerilimde muhtemelen problem yaratmayacaktır. B40A'da bu tür sorunlar hiç olmayacaktır.

kolon hattı kablo kesitleri uygun değilse kısmi ocak kullanımı ve standart priz-MCB kullanımıyla çalıştırma denenebilir.

yük akımı arttığı için KAKR planlaması da gerekebilir.

sözün özü, ev şartlarında aslan beslemek zor iş.

3x6 mm^2 kablo kullanılması gerekir. zaten dokümanda da 2,5 mm^2 kablo faz ve nötr damarları çiftlenerek kullanılması tavsiye edilmiş. (kesit tartışmasına girmek istemiyorum)

evinizdeki sigorta kutusundan (panosu) besleme almalısınız. (tabii, evinizdeki kolon hattı kablo kesitinin uygun olması gerekir)

ben olsam B32A MCB kullanırım. gerilim düşerse yük akımı artacağı için gereksiz açma neden olabilir fakat stabil bi gerilimde muhtemelen problem yaratmayacaktır. B40A'da bu tür sorunlar hiç olmayacaktır.

kolon hattı kablo kesitleri uygun değilse kısmi ocak kullanımı ve standart priz-MCB kullanımıyla çalıştırma denenebilir.

Biraz araştırdım. Ana sigortadan prize gelen kablonun kesiti 3x2.5 ise ana sigortaya 32 amper taktırmam ocak+davlumbaz+kombi akımlarını taşıyan bu kabloyu ısıtıp yangın riski oluşturabileceğini öğrendim. Evde sadece 2 kişi olduğumuzdan ocağın tüm gözlerini tam güçte çalıştırmamız imkansız. 7.4kW kullanmam. En fazla 1-2 gözü tam güçte kullanırım. Bu açıdan 3.6kW yeterli görünüyor. Bunun için de 16 amper güç yeterli sanırım. Durum böyle ise ana sigorta kutusundaki 16 amperlik sigortaya hiç karışmayayım. Sadece ocağı tek fazlı olacak şekilde 3x2.5'luk kablo ile 16 amperlik ek sigorta takarak prize takmam uygun gibi görünüyor. Ocağı gerekirse yazılımsal olarak gücünü 3.6kW'a sınırlayabilirim. Bu güç bana günlük işlerde yeter de artar. Bu şekilde sizce güvenli olur mu, yeterli olur mu?

Biraz araştırdım. Ana sigortadan prize gelen kablonun kesiti 3x2.5 ise ana sigortaya 32 amper taktırmam ocak+davlumbaz+kombi akımlarını taşıyan bu kabloyu ısıtıp yangın riski oluşturabileceğini öğrendim. Evde sadece 2 kişi olduğumuzdan ocağın tüm gözlerini tam güçte çalıştırmamız imkansız. 7.4kW kullanmam. En fazla 1-2 gözü tam güçte kullanırım. Bu açıdan 3.6kW yeterli görünüyor. Bunun için de 16 amper güç yeterli sanırım. Durum böyle ise ana sigorta kutusundaki 16 amperlik sigortaya hiç karışmayayım. Sadece ocağı tek fazlı olacak şekilde 3x2.5'luk kablo ile 16 amperlik ek sigorta takarak prize takmam uygun gibi görünüyor. Ocağı gerekirse yazılımsal olarak gücünü 3.6kW'a sınırlayabilirim. Bu güç bana günlük işlerde yeter de artar. Bu şekilde sizce güvenli olur mu, yeterli olur mu?
bir de size bir tüyo vereyim, kullanmayı öğrendiğiniz zaman asla tam güçte kullanmayacaksınız. hele kısık ateşte yemek yapmayı seviyorsanız

dün bilgili bir elektrikçi ile karşılaştım. sitemin elektriğinin trifaze olduğunu da öğrendim. trifaze bağlamayı düşünüyorum

dün bilgili bir elektrikçi ile karşılaştım. sitemin elektriğinin trifaze olduğunu da öğrendim. trifaze bağlamayı düşünüyorum
güzel insan, sitenizin elektriğinin trifaze olması çok önemli değil. önemli olan ev içi tesisat kaç faz üzerinde döşenmiş olması.

Resimli ve yazılı açıklama mevcut, fissiz kablolu bağlantı başlığı altindakileri onermedi mi beğenmedi mi elektrikçi?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri