cevap verecek çok olur yararını bilemem şartname bu
ELEKTROSTATİK ESE AKTİF PARATONER ÖZEL TEKNİK ŞARTNAMESİ
1 Uyulması Gereken Şartnameler ve Yönetmelikler:
NFC 17102: ESE Aktif Paratoner kullanılarak yapıların ve açık alanların yıldırıma karşı korunması.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı:
Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği 21.08.2001 Resmi Gazete.
TS EN 501641 / Nisan 2004 Yıldırımdan Korunma Bileşenleri ( YKB ) Bölüm 1: Bağlantı bileşenleri için kurallar.
Tesisatlar yukarıdaki Şartname, Yönetmelik ve Standartlara uygun tesis ve montajı yapılacaktır.
2 Elektrostatik ESE Aktif Paratoner Başlık Özellikleri:
Aktif paratoner başlığı Erken Akış Uyarılı ( ESE Early Streamer Emission ) elektrostatik aktif paratoner olmalıdır. Aktif paratoner başlığı NF C 17102 standartlarına uygun olmalıdır. Bu standartlara uygun olduğunu ispatlayan ICMET Laboratuarı test sertifikasına sahip olmalıdır. Bu testi yapan laboratuarın NFC 17102 standardında tarif edilen deneyleri yapmak için akreditasyon sertifikası olmalıdır.
Yıldırım akımına dayanım testi için BET laboratuarı test raporuna sahip olmalıdır.
Aktif paratoner başlığı enerjisini sadece havada oluşan elektrostatik alan yoğunluğunun değişmelerinden almalıdır.
Aktif paratoner başlığı kimyasal korozyona uğramayacak maddeden yapılmış olmalı.
ΔT tetikleme zaman üstünlüğü NF C 17102 standartlarında belirtilen değerlere uygun olmalıdır.
Aktif paratoner başlığının sahada monte edildiği yerde test edilmesini sağlayan, aktif paratoner başlığı için özel olarak tasarlanmış orijinal test cihazına sahip olmalıdır.
Paratoner, kimyasal korozyona uğramayacak malzemeden yapılmış olacak, yağmurdan ve kötü hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde kapalı ve kullanışlı olacaktır. Üretici firma tarafından ve T.C. Sanayi ve ticaret Bakanlığından 25 yıl çalışma garantisine sahip olacaktır. Yıldırım deşarjı esnasında aktif bölümün daha az etkilenmesini sağlayacak tertibe sahip olacaktır.
Üretici firma ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip olmalıdır.
3 Paratoner Direği:
Paratoner direği; 2"çapında 6,0m boyunda, paratoneri emniyetle taşıyacak, her türlü hava şartlarına ve dış etkenlere karşı dayanıklı ve sağlam olacaktır. Paratoner direği yapı üstünde mümkün olan en yüksek yere tesis edilecektir. Paratoner direği 6mden yüksekse en az üç noktadan gergi telleri ile tutturulacaktır. Çatı direği tespit kelepçeleri galvaniz çelikten yeterli kalınlıkta ve çatı tipine göre olmalıdır. Paratoner başlığı, direğe uygun bağlantı ünitesi ile bağlanacaktır.
4- İniş İletkeni:
İniş iletkeni 2x50mm² elektrolit dolu bakır olacaktır. İniş iletkeni yakınındaki bütün metal tesisat (korkuluk demiri, anten direği vs.) paratoner iniş iletkenine bağlanacaktır. Bağlantılar iniş iletkeni ile aynı malzemeden olacaktır.
İniş iletkeni mümkün olan en kısa yoldan toprağa indirilecek ve iletkene keskin bükümler yaptırılmayacaktır. İletken; düşey ve yatay yüzeyler üzerine döşendiğinde 100cm aralıklarla, düşey yüzeyler üzerine yatay biçimde döşendiğinde 50cm aralıklarla bakır iletken kroşeleri ile yüzeye tespit edilecektir. İniş iletkeninin eksiz olması gerekmektedir. Ek yapmak zorunda kalınırsa, yapılan ek yerleri termokaynakla yapılarak, mekanik veya elektrik bakımından emniyetli olması sağlanmalıdır.