İnternette Microsoft Edge ve Yandex Browser'ları Arasındaki Bariz Hız Farkı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Merhaba. Değerli forum üyeleri, değerli teknik elemanlar ve ustalarım ;

Şu anda İntel i3'lü Casper Nirvana (harici ekran kartlı) masaüstü PC 'sini sürekli olarak kullanıyorum. (Geçici hafıza: 8 GB RAM) (250 GB Kingston SSD) (VDSL ; Türk Telekom) (24 bpms)

Başlıkta da belirttiğim gibi Microosft Edge browser ile Yandex browser'lar arasında internet işlemlerinde bariz açılma hızı farkı mevcuttur. Bunun teknik nedenini bilimsel olarak açıklayabilecek olan var mıdır? 1998' den beri internetin ve internet browserlarının iç dünyasındayım.

Bunun tatmin edici teknik açıklamasını kendimce düşünerek bulamadım. Bir browser acaba işlemciyi çok daha fazla mı kasıyor veya tüm yapılan işlemlerde daha mı çok zorlayarak kullanıyor? Bunun olmasının asıl nedeni bu nedenden dolayı olabilir mi?

Bu sistemde daha hızlı çalışsın diye windows 8.1'i kullanıyorum, mevcut işletim sistemi olarak. Windows 10' u veya win 11'i kullanmadığım için (win 11'i zaten işlemcim kabul etmiyor, çünkü ona uyumlu değil) bu farklılık olabilir mi?

Şimdiden teşekkürler cevap verecek olan tüm üyelere.. Kolay gelsin..

Son düzenleme:
değerli ustam, microsoftun kendi tarayıcısı her zaman, tüm zamanlar biraz geç, yavaş açar. bunu nedeni ise güvenliktir. adres çubuğuna yazdığınız her adresin doğruluğunu kontrol ettiği için gecikme söz konusudur. fazla dert etmemek lazım. 52k telefon hattı ile bağlandığımız günleri hatırlayalım. sayfa açma hızını dert etmeyelim bence.

Evet, çok mantıklı açıklama bu. Birisi microsoft markalı, ABD yapımı diğeri Rus yapımı browser zannediyorum ki. Birisinin güvenlik kontrolleri başlangıçta çok daha fazla sürdüğü için bu gecikme de ister istemez ondan dolayı olabiliyordur kuvvetle muhtemel.

Nerede eski dial-up modemlerle çok eskiden o nostaljik ve çevirmeli olan modemin kendine özgü olan sesiyle olan bağlanmaları. Telefon hattı meşgul olurdu o anda ve o telefonlarla ayni hatla konuşulamazdı. Ya telefon ya internet şıkkı vardı ister istemez. Sonradan ADSL/VDSL internet ile birlikte splitter (hat ayırıcılar) çıktı ve böylece telefon/internet bağlantısı bağımsız oldu.

İsteyerek biraz nostaljiyi yaptım geçmişten bu günlere doğru olan internet erişimleri ile bağlantılı. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Yandex Domain ve tarama yapılacak veri büyüklüğü miktarında Edge ve Chrome yanında çok küçük kalır.

Aynı algoritma kullanılsa bile bu durum bence yandex lehine işliyor.

Benim tahminim bu.

Edgede hava durumu ile haberler onların ön yüklemesi uzun sürüyordur.
Hızlı başlatta reklam sayfalarıda oluyor.
yandexde ise veri tasarrufu modu var. o açılırsa daha hızlı oluyor.

aslında her şirket kendini koruyor, işin arka planında edge microsoft, chrome linux tabanlı, şu an geçer akçe windows olduğu için chrome da windows versiyonunu kullanıyor. sertifika olayında haliyle microsoft önde, bu da korumak için (daha çok taklid edildiğinden dolayı) daha fazla efor gerektiriyor MS adına. diğer taraftan linuxun böyle bir sıkıntısı yok. (daha az)
şu an ne kadar kullanılıyor bilmiyorum modifiye lite windows serileri vardı eskiden, hatta exploreren bile litenı yapmışlardı. fi tarihinde explorer motorunu firefoxa monte etmiştim. girilmeyen sitelere giriyordum.

Web browser'lar belli mantıkla çalışırlar.
İlki bilindik adres bulma işidir. Örneğin GONTROLGALEMİ formuna girmek için yazdığımız yazı.
Diğeri ise karakter kodlamasıdır.
Sayfalarda bulunan tüm yazı ve karakterleri okumal istenilen bilgiler dahilinde yeniden oluşturarak yerleştirmelidir.
Ayrıca bazı resimler küçük resimler de (cookies) ilgili formatta okunmalı ve yeniden oluşturulabilmelidir.
Keza bağlı olarak daha büyük resimler için de aynı durum sözkonusudur.
Forumumuzda reklamlar gördük. Çoğu resim içerikli olsa da gelişen teknikle bazı videolar şeklinde de olmaktadır.
Tüm bu verilerin işlenilmesi için veri transferi başta olmak üzere oluşturulabilmesi için de işlem gücünden bahsetmemiz yanlış olmaz.

Ayrıca önemli olarak güvenlik unsurları bulunmaktadır. Bu konuda antivirüs yazılımlarından ziyade casus yazılımları daha önem arzetmektedir.
Mikrosoft işletim sistemleri kullananların başta casus yazılımları olmak üzere antivirüs yazılımlarına önem vermesi gerekmektedir.
https://www-safer--networking-org.t...tr_sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=tc
Bu yazılım yıllardır kullandığım ve ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Dilerseniz bağışta bulunabilirsiniz.
Antivirüs yazılımı ile birlikte kullanılmalıdır.

AYRICA:
Windows işletim sistemi kullanmak zorunda değilseniz ve amacınız sadece web gezinmesi, video izlemek veya müzik dinlemek gibi şeyler ise linux sürümleri tavsiye ederim.
Tüm linux sürümlerinde firefox tarayıcı default olarak gelmektedir. Dilerseniz chrome (Linuxta chromium) tarayıcı ve birçoklarını da indirip rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Çoğu linux sürümleri çok az kaynak kullanmakta olup mevcup i3 PC'nizle bile rahatlıkla ve oldukça hızlı çalışacaktır.
Eski PC ler için önerim LUBUNTU sürümüdür.
https://lubuntu.me/downloads/

Bir de PC iç sistem (işlemci) farkları benzetmesiyle bu farkı anlatayım; Yandex ile çalışırken işlemci sanki intel i7- i9'lu iç sistem yapısında gibi, Edge ile çalışırken ise sadece intel i3 gibi ve daha fazlası değil. Ryzen 7'li dizüstündeki (şimdi arızalı ama 2 yıl onu kullandım) Chrome veya Edge'nin çalışma hızıyla Yandex browser'un Casper Nirvana i3 deki Yandex browser hızı hemen hemen ayni gibi, Kolay gelsin.

İşlemci AMD A9-9420 RADEON R5, 5 COMPUTE CORES 2C+3G 3.00 GHz
Takılı RAM 4.00 GB (kullanılabilir: 3.89 GB)
Sistem türü 64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci
Kalem ve dokunma Bu görüntü biriminde kalem girdisi veya dokunarak giriş yok
benim sürüngen bu!
bu da internet beni idare ediyor, da güzel mi değil mi? siz söyleyin.
tarayıcı olarak, opera kullanıyorum 7-8-9 sekme açıyorum bazen. aynı anda diğer bir tarayıcı açarsam çakılıyorum, donuyor makine.
1749766426457.webp

İspatlaması mümkün değil ama MS ürünlerinin biz daha adres çubuğuna adresi yazarken bile bu datayı işlemeye başlayıp profillediği ve bunu reklam vs işler için kullandığına eminim.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri