İnverter & LED Projektör Problemi

giallo

Üye
Katılım
14 Ocak 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba,

Bir bağ evinde enerji ihtiyacımızı karşılamak amacıyla Güneş Paneli sistemi kurdurdum. Evde, 2 adet iç aydınlatma (30 watt + 10 watt) tasarruflu ampul, 1 adet TV ve dış aydınlatma için kulllanılan 3 adet LED projektör kullanılıyor. Şimdiye kadar bu sistemi jeneratör ile çalıştırmaktaydım.
Satın aldığım sistemde 4 adet 220 watt güneş paneli, 6 adet 12 V 100 A/h lik akü, 1 adet 30 A Şarj regülatörü ve 1 adet 1700 watt inverter bulunuyor. Sistem kurulduktan sonra ilk denememizi yaptığımızda ilginç bir şey ile karşılaştık. İç aydınlamalar ve TV sorunsuz olarak çalışıyor. Ancak bunlar çalışırken dış aydınlatmada kullandığımız LED projektörü açtığımızda tüm cihazlar hızlı bir şekilde yanıp sönmeye başlıyor. 3 LED projektör birbirinden bağımsız bir şekilde tek tek sorunsuz çalışabiliyor ancak çalışırken diğer LED projektör ya da iç aydınlatmalardan birini açtığımda tekrar aynı sorunla karşılaşıyorum.
Yine çok ilginçtir ki, belki 30-40 denemeden sonra bazen tüm elektrikli aletler aynı anda sorunsuz çalışıyor.
Bir diğer denemede iç aydınlatmalar TV ve 1000 watt'lık matkap aynı anda çalıştırdık ki, sistemin gücü yetersiz mi kalıyor sorusuna cevap bulabilelim. Sorun yok, hiç teklemeden çalışıyor.

Dikkatimi çeken bir diğer nokta, sistemi satan ve kuran kişi, inverter çıkışında faz nötr kavramı olmadığını, her iki uçta da 110V olduğunu, dolayısı ile inverter'ı kapatmadan şebekede onarım yapmamamız gerektiğini söyledi. Karşılaştığımız problemin kaynağı bu olabilir mi? Çözümü ne olabilir konusunda bilgisi olan var mı?

Bu konu hakkında deneyimi olan ve problemin ne olduğu konusunda bilgisi olan arkadaşların yorumunu rica ediyorum.
 
Sayın giallo.
Aynı sorunu ben de yaşadım, çözümünü henüz bulamadım.
Ben rüzgar türbini kurduğum bir bağ evinde aynı durumla karşılaştım. 500 w.lık türbin, 2x200 Ah.kuru akü, 24/1500 w. inverter ve 40 a.lik akü şarj cihazı kullandım. Sistem gayet güzel çalışıyor. Rüzgarı da bol olan bir yer.
Evde tüm aydınlatmalar, tv. uydu alıcı, buzdolabı ve hatfada 2-3 defa kuyudan su çekiliyor. Hatta kuyudan evdeki depoya su tesisatını da ben yaptım. Plastik boru kaynak makinasını bile çok rahat çalıştırdım.

Amma velakin salondaki avizede 3 adet 20 w.lık tasarruflu ampül bulunuyor. 3 lambayıda yakınca sağa sola dönecek araba sinyali gibi yanıp sönüyor. Tek lamba yakarsam sorun olmuyor. Çözümü bir türlü bulamadım. Hatta burada bununla ilgili konu açtım, herkes birşeyler söyledi. Ampülün kalitesiz oluşundan, tesisatta arıza oluşuna kadar bir sürü cevap yazıldı. Ben kullanan ev sahibine 3 lambayı birden yakmamasını söyledim , o da öyle yapıyor. Ama işin ilginç tarafı her zaman olmuyor, ara sıra yapıyor.

Sistemi kuran kişinin söylediği inverterin her iki çıkışında da Elektrik olduğu doğrudur. Bu sistemde nötr olmaz. Evde bir çalışma yaparken sadece sigortaları kapatmak yeterli olmaz. Nötr hattında da elektrik bulunacağı için inverteri kapatın ve eve giden fişi çekin.
 
Son düzenleme:
led trafosundaki kondan satörler fırakansın değişmesine ve geri beslemeyede sebep olabilir tahmin yürütüyorum yada kullanılan cihazlar 110 vol a uygun mudur değilmidir eğer siz 220 vol cihaz takıyorsanız saçmalaması normaldir
 
Sayın Şef,

Ankara'da Konya Sokak isminde Elektronikçilerin bol olduğu bir yer var, bilenler iyi bilir. Bugün orada birkaç dükkan gezerek konu hakkında yardımcı olabilecek birilerini aradım. Neredeyse hiçbiri (LED uzmanı diye gönderdikleri arkadaşlar bile) konu hakkında net bir yorum dahi yapamadılar. Ancak içlerinden biri, 'İnverter çıkışının "Kare dalga" olmasından kaynaklı olabilir' şeklinde bir yorumda bulundu.
Herneyse, siz çözüm olarak ne yaptınız? Tasarruflu lamba dediğiniz beyaz sarmal şekilli ya da U şeklinde olan lambalardan mıydı?

Ben henüz buzdolabı satın almadım ama 24/1500 ile sorunsuz çalıştırıyor olmanız benim bu konudaki endişemi azalttı. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Paravan a.ş tasarruflu lamba ve LED projektör içinde AC'den DC'ye dönüştüren bir devre var diye biliyorum. şebekede nötr olmaması ya da kare dalga bu devreler için uygun olmayabilir, haklısınız. Ancak bu konuda "Evet bunun sebebi kesinlikle şudur" diyen biri ile hala karşılaşmadım. Olasılıklar karşısında alternatifleri kullanarak çözüm bulmaya çalışacağım. Sizin de yorumunuz için teşekkür ederim.
 
Benim kullandığım inverter tam dalga sinüs değil, modifiye sinüs inverter. Ama kare dalga da değil.
Tasarruflu ampül sarmal şeklinde olanlardan. Ayrıca sarmal ile U şeklinde olanların ne farkı var, onu da bilmiyorum.
Çözüm olarak bir şey yapmadım. Bazen hiçbir sorun çıkarmadan gayet güzel yanıyor, bazen de pır pır yapıyor. Durumu ev sahibine izah ettim, o gibi durumda tek lamba yakıyor. Salon dediğim de zaten 20 m2 bir oda. Tek lamba bile yetiyor.
Hafta sonları 2 gün gidip kaldığı bir yer.
 
Tekrar selamlar,

Sorunun modifiye sinüs inverter'dan kaynaklandığı kesinleşti. İlk kurulumda takılan "Linetech 1700W A301-1K7" modifiye sinüs inverter'di. Şimdi ise "SONTIME 2200W SWR2422N" tam sinüs inverter takıldı ve hiçbir sorun olmadan çalışıyor. Bu problemin nasıl çözüleceği ile ilgili araştırma yaparken çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim. Buzdolabı yada benzeri, ilk çalışmada anlık olarak yüksek akım çeken cihazların bu tip sistemlerde çalıştırılabilmesi için soft starter adı verilen ayarlanabilir akım cihazı kullanılması gerektiğini öğrendim mesela. Modifiye sinüs inverter ile LED TV çalıştıramayacağımızı, çalışsa bile ekranın çiziklerle dolu net olmayan bir görüntü vereceğini öğrendim.
Daha başka ne gibi sorunlarla karşılaşırım bilmiyorum ama paylaşacaklarım bu kadar. Umarım başkalarının da işine yarar
 
Modifiye sinüs çıkışlı invertörlerdeki sorunların başında gelir bu olay tasarruflu ampüller zaten dimmer, izole gerilimi 2kv altında minik role kontrollü yani pır dedektörlerindede kullanılmaz, bu tip uygulamalarda akkor flamanlı ampul kullanmanızda yarar var
 
bu linkteki hatanın sebebini bilen varmıdır. Yardımcı olurmusunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Mesajlar
930,701
Kullanıcılar
452,685
Son üye
rahmandogan

Yeni konular

Geri
Üst