İnvertor ne işe yarar nasil çalışır ne gibi özellikleri vardır

nuriabim

Üye
Katılım
11 Haz 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar ben meslegi bırakalı 8 yıl oldum ama şimdi yeni başladım piyasada inventörler var bunların sadece devir vermek düşürmek motoru korumak gibi işe yaradıgını biliyorum bunların dışında ise sürücüye voltaj verildiginde örnek 10v 100devir 15v 250devir gibi uygulanıyor açıkcası arkadaşlar ben sürücülerrin tam işlevini ögrenmek istiyorum bana yardım cı olursanız sevinirim ...
 
inverter kısaca motora verilen gerilimin frekansını değiştirerek devir sayısını ayarlayan alettir.
dışarıdan verdiğiniz o gerilim de referans gerilimidir.Örneğin 10 voltta frekans 100 hz ise 5 voltta frekans 50 hz verir.Frekansı dolayısıyla da deviri verdiğiniz gerilime göre ayarlarsınız.Yani o gerilim sizin sürücü ile anlaşmanızı sağlayan dildir.1 volt verirseniz frekansı x yap demek istersiniz,5 volt verdiğinizde frekansı y yap demek istersiniz.Detaylı bilgiler zaten forumda olsa gerek.
 
m-usta-fa kardeşime ilave olarak
genelde cihazlarda 0-10v, 0-5v, 0-20ma, 4-20ma referans girişleri bulunur bunlar bazen paremetre ile ayarlanabilir bazen bir veya birkaçı bir arada bulunur. bazende sadece 0-10v referans girişleri vardır.

Bunun için sürücüye bir adet potansiyometre bağlamanız yeterli gelir.

Saygılar
 
Abuzettin20 kardeşime ilave olarak;
Bu parametreler markaya modele göre değişir.Parametreler arasında
maksimum izin verilen akım
kalış süresi
duruş süresi
tork
falanca giriş 1 olunca deviri şu frekansa çıkar
falanca giriş 1 olunca start yap
filanca giriş 1 olunca stop
gibi hele hele siemens ise 100 lerce parametre bulunmaktadır.Bunu çalışacağın sürücünün kataloğunu inceleyerek öğrenebilirsin.
Bir de aklınızda bulunsun 1 faz girişli,3 faz çıkışlı sürücü kullanacaksanız ,sürücü çıkışında faz-faz arası 220 volt olur.Dolayısı ile sadece yıldız çalıştırılabilen bir motor bağlayacaksanız,böyle sürücülerde motoru üçgen bağlamalısınız
 
m-usta-fa kardeşime ileve olarak

Sürücüler motoru enversör çalıştırabilirler. Ayrıca özel yerler için sürücülerinde ek özellikler içermesi gerekebilir. (Fren direnci, fren modülü, frenleme direnci, haberleşme portu ya da modülü, pid kontrol kartları ve girişleri....vs)

Ayrıca satın alınan sürücünün paremetre, bağlantı şeması ve özelliklerini belirten detaylı bir katalog beraberinde verilir. (Yeni kanunlara görede Türkçe olması şarttır)

Bilginize
 
tabii unutmadan malum kişiye ek olarak,
bu sürücüler kullanılacak motora uygun olarak değişik güçlerde üretilir.2,2 kw motorunuz varsa atıyorum 10 kw lık sürücüye gerek yoktur.bir üst gücünü seçmenizde fayda vardır.
 
yukardaki şahsiyete katılmıyorum :p

22kw lazım ise bir üstü seçilmez aynı güç seçilir bu sadece gereksiz masraftır. sürücüler zaten tolarenslı üretilirler. (örneğin 60sn boyunca %150 fazla yükü karşılayabilirler)

Tabi parası bol olanlar 1-2 numara büyüğünü kullanabilirler. (yukarıdaki kişi gibi) Ama benim gibi garibanlar ancak aynı güçte sürücüyü tercih edebilirler. :)

Saygılar
 
arkadaşlar; ben 220 v gerilime göre inverteri çalıştırmak istiyorum

yani gerilim 240v ve üstü olduğunda inverter motoru yavaşlatsın
200v ve altı olduğunda motor hızlansın
ideal gerilim 220 olarak düsünelim
inverterin referans gerilimini nasıl ayarlarım
(inverter ABB ACS101-4K1-1)

teşekkürler....
 
ozanların atışması sonucu gayet net ve güzel bilgiler aldık yeni konularda karşılaşmanız dileğiyle
teşekkürler arkadaşlar
 
örnek bir çalışma mesela;pompaya bağlı 5.5 kw lık motor 50 hz ile çalışırsa buhar kazanına ve borulara aşırı su basacağından (koç vuruşu) diyoruz biz buna ben invertere 0-15 saniye içerisinde 50 hz ulaş diyerek ani vuruşlara engel oluyor eğer 50 hz ulaştığında fazla su basıyor ise 40 hz sınırlıyor transmitterden gelen 4-20 mA yeterli basınca ulaştığında duruş zamanını erken algılatarak 3 saniyede 10 hz düşürüyor 10 hz yavaşsa bunu 20 hz de sınırlayabiliyor brülör stop ettiğinde sisteme sulu buhar vermemesi için inverteri tamamen stop edebiliyor brülör ön süpürme yaptıktan sonra ateşleme startını alıp invertere start verdiriyor 12 barda çalışan sisteme 1-9 bar arası 40 hz 10 bara geldiğinde emko dijital kontrolün açık kontağını kapatarak roleyi çektirip 10 barda inverteri transmittere bırakıp oransal çalıştırıyor pid kontrol yapabiliyor vs vs vs
 

Forum istatistikleri

Konular
130,362
Mesajlar
936,348
Kullanıcılar
453,676
Son üye
albatross19

Yeni konular

Geri
Üst