İvme İçin Tork Hesaplama

Merhabalar,

Ben makine mühendisliği öğrencisiyim. Son sınıf okuyorum ve kendi projemi geliştirmeye çalışıyorum. Projem için bir elektrik motoru seçmeliyim. Araştırmalar sonucu öğrendim ki motor seçmek için güç hesaplamam lazım ve güç için de tork hesaplamam lazım. Ancak projede tork hesaplamakta oldukça zorlandım. Bu konuda yardım edebilirseniz sevinirim.

Yaşadığım sorun şu ki: motor bir bobini döndürmesi gerekiyor. Bobin yaklaşık 10kg ve yarı çapı 1 metre. Bobinin 5 saniyede 20 metre çevresel olarak dönmesi gerekiyor.

Ben motorun çevresel hızını ve ivmesini rahatlıkla hesaplayabiliyorum. Bildiğiniz üzere P = w x T. Burada zaten w belli ancak mevzu torku hesaplamak. Bobinime dışarıdan hiç bir kuvvet etki etmemekte ve bobin herhangi bir zorlanmayla karşı karşıya kalmamakta. Bu şartlar altında tork nasıl hesaplanır?

Normalde tork kuvvet x kuvvet yolu şekilde hesaplanıyor ancak burada dışarıdan kuvvet yok. Sadece ivmelenmenin gerektirdiği kuvvet var. Ayrıca 3 farklı tork cinsi olduğunu öğrendim. Sürekli tork, tepe torku, hızlandırıcı tork. Bunlar nasıl hesaplanır onu da bilmiyorum. Bu konuda uzman birisi varsa benim için gerçekten harika olur. Daha fazla ayrıntı gerekiyorsa verebilirim.

Merhabalar,

Ben makine mühendisliği öğrencisiyim. Son sınıf okuyorum ve kendi projemi geliştirmeye çalışıyorum. Projem için bir elektrik motoru seçmeliyim. Araştırmalar sonucu öğrendim ki motor seçmek için güç hesaplamam lazım ve güç için de tork hesaplamam lazım. Ancak projede tork hesaplamakta oldukça zorlandım. Bu konuda yardım edebilirseniz sevinirim.

Yaşadığım sorun şu ki: motor bir bobini döndürmesi gerekiyor. Bobin yaklaşık 10kg ve yarı çapı 1 metre. Bobinin 5 saniyede 20 metre çevresel olarak dönmesi gerekiyor.

Ben motorun çevresel hızını ve ivmesini rahatlıkla hesaplayabiliyorum. Bildiğiniz üzere P = w x T. Burada zaten w belli ancak mevzu torku hesaplamak. Bobinime dışarıdan hiç bir kuvvet etki etmemekte ve bobin herhangi bir zorlanmayla karşı karşıya kalmamakta. Bu şartlar altında tork nasıl hesaplanır?

Normalde tork kuvvet x kuvvet yolu şekilde hesaplanıyor ancak burada dışarıdan kuvvet yok. Sadece ivmelenmenin gerektirdiği kuvvet var. Ayrıca 3 farklı tork cinsi olduğunu öğrendim. Sürekli tork, tepe torku, hızlandırıcı tork. Bunlar nasıl hesaplanır onu da bilmiyorum. Bu konuda uzman birisi varsa benim için gerçekten harika olur. Daha fazla ayrıntı gerekiyorsa verebilirim.
Bobini volan gibi düşüneceksin.
Bobinin balans ayarıda yapılmış olmalı.
https://www.calculatorultra.com/tr/tool/flywheel-torque-calculator.html#gsc.tab=0
altta formülü var.

Yanlış anlaşılma olmasın verdiğim bağlantıdaki formül dolu kütle dağılımı homojen olan silindir için geçerli.
Karmaşık şekillerde hesap yapmak zor.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/mi.html#mi
Screenshot 2025-08-17 at 21-05-18 Moment of Inertia.webp
Screenshot 2025-08-17 at 21-24-40 Moment of Inertia.webp

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yanlış anlaşılma olmasın verdiğim bağlantıdaki formül dolu kütle dağılımı homojen olan silindir için geçerli.
Karmaşık şekillerde hesap yapmak zor.
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/mi.html#mi
Ekli dosyayı görüntüle 117572
Ekli dosyayı görüntüle 117573
Cevabınız için teşekkür ederim. Bobinimin içinden mil geçiyor. Yani aslında içi dolu diyebiliriz ama kütlenin çoğu dışarıda. Sanırım 2 ayrı cisim olarak atalet momentini hesaplayıp sonra da birleştireceğim.

1 metre çapında 10kg ağırlığında bir bobin var, bobini 5 saniyede 20 metre çevresel hıza çıkarmam lazım, bobine dışarıdan bir kuvvet etki etmeyecek motor gücü ne olmalı, ihtiyacım olan tork miktarı nedir nasıl hesaplanır

chatgpt ye at, sana gerekli temel bilgileri veriyor.

Kaçırdığın nokta şu, bobine etki eden kuvvet olmayacağını varsaydığın için tork hesabı yapamıyorsun sanırım.

Burada çevireceğin cismin atalet momenti senin motorunu zorlayacak şey oluyor, yani motorun ilk kalkışta karşı koyması gereken şey aslında cisminin eylemsizlik momenti.

T=Ixa

T = tork
I = döndüreceğin cismin eylemsizlik momenti
a = ivme (5 saniyede 20metre açısal hızın radyana çevrilmiş hali)

Burada a hesabı kolay, I yani eylemsizlik momentini cisminin şekline göre doğru hesaplaman gerekiyor.

Böyle büyük bir cismi arada kayış veya dişli redüktörler olmadan direkt bir motordan almak saçmalık olur.

1 metre çapında 10kg ağırlığında bir bobin var, bobini 5 saniyede 20 metre çevresel hıza çıkarmam lazım, bobine dışarıdan bir kuvvet etki etmeyecek motor gücü ne olmalı, ihtiyacım olan tork miktarı nedir nasıl hesaplanır

chatgpt ye at, sana gerekli temel bilgileri veriyor.

Kaçırdığın nokta şu, bobine etki eden kuvvet olmayacağını varsaydığın için tork hesabı yapamıyorsun sanırım.

Burada çevireceğin cismin atalet momenti senin motorunu zorlayacak şey oluyor, yani motorun ilk kalkışta karşı koyması gereken şey aslında cisminin eylemsizlik momenti.

T=Ixa

T = tork
I = döndüreceğin cismin eylemsizlik momenti
a = ivme (5 saniyede 20metre açısal hızın radyana çevrilmiş hali)

Burada a hesabı kolay, I yani eylemsizlik momentini cisminin şekline göre doğru hesaplaman gerekiyor.

Böyle büyük bir cismi arada kayış veya dişli redüktörler olmadan direkt bir motordan almak saçmalık olur.
Neden kayış ya da redüktör kullanmak gerekiyor? Yapay zekaya sorduğum zaman 250 watt bir motor yeter diyor.

Neden kayış ya da redüktör kullanmak gerekiyor? Yapay zekaya sorduğum zaman 250 watt bir motor yeter diyor.
Bobinin şekli var mı? Demirden saç göbeği varsa onun ağırlığıda 10 kg içine dahil mi?
Bağlı milin ağırlığı bile eklenmeli.
Küçük küçük kütlelere bölünüp eylemsizlik momenti teker teker hesaplamak lazım.
Matematiğim çok kötü olduğu için tıkanıp kalıyorum.
R aslında cismin yarıçapı değil kütlenin tek noktada toplandığı kabul edilen yarıçap oluyor. Jirasyon yarıçapı deniliyor.

Son düzenleme:
Bobinin şekli var mı? Demirden saç göbeği varsa onun ağırlığıda 10 kg içine dahil mi?
Bağlı milin ağırlığı bile eklenmeli.
Küçük küçük kütlelere bölünüp eylemsizlik momenti teker teker hesaplamak lazım.
Matematiğim çok kötü olduğu için tıkanıp kalıyorum.
R aslında cismin yarıçapı değil kütlenin tek noktada toplandığı kabul edilen yarıçap oluyor. Jirasyon yarıçapı deniliyor.
Milin üzerinde 4 ya da 5 farklı cisim var. hepsi dahil ben 10kg dedim ama şuan anlıyorum ki hepsinin atalet momentini ayrı ayrı almalıyım. Şimdi hepsini teker teker hesaplayacağım sonra da toplayacağım. Böyle daha sağlıklı sonuç alacağımı düşünüyorum. Yarımdınız için teşekkür ederim.

Milin üzerinde 4 ya da 5 farklı cisim var. hepsi dahil ben 10kg dedim ama şuan anlıyorum ki hepsinin atalet momentini ayrı ayrı almalıyım. Şimdi hepsini teker teker hesaplayacağım sonra da toplayacağım. Böyle daha sağlıklı sonuç alacağımı düşünüyorum. Yarımdınız için teşekkür ederim.
ya da projeye bağlı olarak göz kararı bir şey belirleyebilirsin, tabiii makine mühendisine yakışır mı pekiiii orasını bilemem

Yani bu motorun redüktörsüz düz DC-AC neyse motor olma ihtimali çok düşük çünkü 5 saniyede o hıza ulaşabilecek motor, sonrasında çok yüksek hızlara çıkmaya devam edecektir.

Hem tork arttırımı yaparak daha düşük güçte motor ile iş çözebilmek hem de kalkıştaki yüksek eylemsizlik momentini kayışlı veya redüktörlü sistem ile daha kolay kırabilmek için.

382RPM gerekiyormuş senin sisteminde istediğin dönüş hızına göre. Bu güçte bu yavaşlığı anca redüktörlü motorlar ile alabilirsin, Ya da BLDC motor ve motor sürücü devresi gerekiyor sana.

Yani sistemde 4-5 farklı şey varsa ve dairesel değillerse optimum balansa ayarlamak gerekiyor 1 metre çaplı bu hızda dönecek bir cisimde dengesizlik yürüyen çamaşır makineleri gibi olur tahminim

Yarı çapın 1 metre;yani çapın 2 metre olduguna ve toplam agırlıgın 10 kg olduguna eminmisin.
Ne makinası bu biraz daha açarmısın.Eger gerçekten 2m çaplı bir bobin ise bu 2x3.14=6.28m. bir turunda;20 m için ~3 turu 5 sn donmesi gerekiyor;yani 36 d/d olması gerekiyor.Bu devirde çalıştırmak için mutlaka redüktör kullanacaksın.redüktör kullanıncada motorun torku;redüksiyon oranında artar.
Buradaki asıl mesele motorun mili dönderip döndermemesi(tork un yetip yetmemesi)degil;sistemin dur kalk sayısı.Eger dur kalk sayısı çok fazla ise motor ısınır.Zira yenmen gereken kuvvet ilk kalkıştan sonra sadece sürtünme kuvveti.

Ben çapı 1 metre olarak almışım, 2 metre çapında bir cismi dönme hareketiyle döndürmek çok büyük denge sorunları yaratır

Forum istatistikleri

Konular
133,384
Kullanıcılar
459,239
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri