İzalasyon trafosu



ölçü aletine sordum, ''abi, bende ''loz'' özelliği olmadığı için hayalet voltajları filtre edemiyorum'' dedi.

değerli cüneyt, samimiyetine inandığım için bu uslupla yazıyorum. yoksa izolasyon trafosundan aldığın ölçümü paylaşmayabilirdin de... tecrübenizi önemsediğim için araya girdim niyetim sizi sıkştırmak falan değil.

eğer mahsuru yoksa kurduğunuz sistemle ilgili sorularıma cevap verebilirseniz sevinirim:

makine panolarında kaçak akım korumasını toroid bobinle mi yoksa klasik KAKR ile mi sağladınız?

makine üzerinde 3 fazlı asenkron motor kullanılıyor mu ve makineye gelen üç faz 380/380v trafoyla izole ediliyor mu?


''izolasyon transformatörunun sekonder uçlarından biri topraklanmaz, topraklanırsa buna izolasyon transformatörü denmez''. bu konuda hemfikiriz.

cüneyt yukarıdaki paylaşımında izolasyon trafosunun çıkış fazıyla toprak arasında 50-60v ac gerilim ölçtüğünü ve bunun insan için tehlike oluşturmayacağını belirtince araya girdim.

1- izolasyon trafosunun çıkış fazıyla toprak arasında 50-60v ac gerilim ölçülmesi hiç normal bi durum değil. ilk aklıma gelen acaba bu izolasyon trafosu değil de 380/2* 55v bi trafo olabilir miydi?! çünkü bu senaryoda orta uç toprakla köprülenirse cüneyt'in ölçümleri aynen gerçekleşir.

2- cüneyt'in ölçtüğü 50-60v ac gerilimin insan hayatı için tehlike oluşturmayacağı yorumuna katılmıyorum. ki kendisi muhtemelen aldığı öçümü dogru kabul ettiği için böyle yorumluyor. benim düşüncem yönetmelikteki sınır aşılmıştır.

sami bey bu bağlamda neler dersiniz?
 
Bu tip konular,çektikçe uzayan konulardır.
Ben de,böyle uzayan konuları sevmiyorum.
İzolasyon trafosunun gerekçesi çok belli ve
tartışma gerektirecek bir konu değil bence.
 
makine panolarında kaçak akım korumasını toroid bobinle mi yoksa klasik KAKR ile mi sağladınız?
Normal 30mA değerinde standart kaçak akım da kullandım troid kaçak akımda kullandım hepsi çalıştı
makine üzerinde 3 fazlı asenkron motor kullanılıyor mu ve makineye gelen üç faz 380/380v trafoyla izole ediliyor mu?
3 fazlı motor var ve hatta 3 fazlı rezistans da vardı kauçuk presi makinesiydi 30-40 kw rezistans vardı üzerinde ve 10 kw dan büyük hidrolik pompa motoru vardı güç devresi izole edilmemiş sadece kumanda kısmı izole edilmişti
Ben Cnc makinelerde de çalıştım daha önce CNC makinelerinin çoğu Türkiye ye Tayvan,Çin ve Japonya dan gelir bu makineler de trifaze Japon tezgahlar da 200 volt monofaze 100 volttur Tayvan ve Çin tezgahlarında trifaze 220 volt monofaze 110 volttur
Bu nedenle bu makineler çalıştırılırken yanlarında 380 vac-220 volt çıkışlı trafolar bağlanır
Bende bir soru soracağım @pino sana Cnc makinemizin fanı veya monofaze pompası bozulsa bunun için 110 volt fan veya pompa bulamazsak yerine ne bağlayıp ta arızayı giderebiliriz?
 

iki faz arası gerilim 220v ise 110v monofaze motor yerine iki faz vererek 220v bi motor bağlayabiliriz.
 
İzolasyon trafoları üç ayrı izolasyon tipi için kullanılır.

1) Koruma izolasyonu : Bu uygulamanın amacı kişilerin tek bir enerjili noktaya dokunması durumunda çarpılmasını engellemektir. Trafo çıkış (sekonder) tarafından topraklanmaz.

2) Gürültü izolasyonu : Bu uygulamanın amacı yüklerden kaynaklanan yüksek frekanslı gürültüleri (harmonik) şebekeye iletimini azaltmaktır. Trafo çıkış (sekonder) tarafın topraklanması tesis edilme şekline bağlıdır.

3) Arıza izolasyonu : Bu uygulamanın amacı arıza (kısa devre) akımlarını düşürmektir. Bu tip tesislerde Trafo çıkış (sekonder) taraf topraklanır.

Bir izolasyon trafosu yukarıda bahsi geçen her üç işi ve nötr oluşturma işini yapabilir. Ayrım öncelikli amacın ne olduğuyla ilgilidir. Örneğin koruma izalosyonu için tesis edilmiş bir trafo 2. ve 3. maddelerdeki işleride yerine getirir.

Tabi şu işe yarar bu işe yarar dediğim için harmonik filtreler şönt reaktörler ve tek sargılı trafolarla izalosyon trafolarını karıştırmamak gerekir.

Kolay gelsin...
 
Merhaba. Burada 65 rakamı çok kritik bir rakamdır, bu hem sıcaklık hem için sıcak su için el yakmanın ve asıl (riskli) bir çarpmanın (AC/DC için) başladığı en kritik, en üst sıcaklık ve en üst voltaj sınırlarıdır.

Elektrikte şu volt öldürür, şu volt süründürür, şu volt bana hiçbir şey yapamaz demek çok yanlış olur. Çünkü topraklanma şartları, ıslaklık, insan üst derisinin 2 kilohm değerindeki ortalama direncinin yara, sıyrık, vb. nedenlerle bu dış deri direncinin düşmesi, vb. Elektrik sizi 12 volt DC akü kutup başlarıyla bile çarpabilir, 30, 35 volt AC/DC'de çarpabilir, ancak 80-115- 150-200 voltta hiç çarpmayabilir, ayaklarınızda elektrik izolasyonlu ayakkabı, terlik, vb. plastik merdivenin üzerinde, tavanda, örneğin bir avizeyi bağlarken sadece faza bile bile dokunmuş olsanız, teldeki kuşlar gibi çarpılmazsınız. Elektrik çarpılması toprakalnma şartlarına, iki kutup (faz, nötr ile) direk temas etmemeye, ısaklık, iletkenlik (yalıtım) şartlarına bağlı olarak sizi çarpmayabilir. ıslak, asitli ellerinizle 12 volt DC akü kutup başları sizi çarpabilir.

İzolasyon trafosu kullanarak daha güvenli elektrik kullanımının temel mantığı ; trafonun sekonder çıkış uçlarının her ikisinin de topraklanmadan direk olarak her 2 ucunun kullanılması olayıdır. Elektrikteki bilinen çarpılma olayı, tek fazda kullanılan bir ucun topraklanmasıyla diğer ucun devresini bu topraklanan yer (dünya) toprağından kısmen veya tamamen tamamlayıp geçmesiyle bu çarpılmalar oluşuyor. Bir izolasyon trafosunda ise; her iki uçta topraklanarak bir nötr uç oluşmadığı için, kendi ayaklarımız iletken şartlarda toprağa basmış ve toprak almış olsa bile, tek sekonder trafo çıkış (boştaki bir) ucuyla çarpılmamız bu nedenle mümkün olamıyor. Çünkü yere basıp yerden topraklanmayla nötr ucunu alacağımız ucu biz izolasyon trafolarında hiç oluşturmadık, asıl şebeke elektriğinde ise bu usulen oluşturulduğundan dolayı devresini bu kendi nötr ucu üzerinden kolayca tamamlayıp kaçak elektrik vücudumuza deriden elden, ayaktan, vb. uzuvlardan geçerek bizi doğrudan ohm kanununa göre R= 2 kiloohm'luk ortalama deri direncinden (I=V/R'ye göre) geçerek çarpmış oluyor, en açık farkı budur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
sayın @binbaşı bilgilendirme için teşekkür ederiz. 2. bölümdeki primer uçlarının topraklanmasından bahsederken sekonder demek istediniz herhalde...



bilgilendirmeniz için teşekkürler. peki 2 ve 3. maddelerdeki trafolara ''izolasyon trafosu'' diyebiliyor musunuz?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…