Merhaba. Burada
65 rakamı çok kritik bir rakamdır, bu hem sıcaklık hem için sıcak su için el yakmanın ve asıl (riskli) bir çarpmanın (AC/DC için) başladığı en kritik, en üst sıcaklık ve en üst voltaj sınırlarıdır.
Elektrikte şu volt öldürür, şu volt süründürür, şu volt bana hiçbir şey yapamaz demek çok yanlış olur. Çünkü topraklanma şartları, ıslaklık, insan üst derisinin 2 kilohm değerindeki ortalama direncinin yara, sıyrık, vb. nedenlerle bu dış deri direncinin düşmesi, vb.
Elektrik sizi 12 volt DC akü kutup başlarıyla bile çarpabilir, 30, 35 volt AC/DC'de çarpabilir, ancak 80-115- 150-200 voltta hiç çarpmayabilir, ayaklarınızda elektrik izolasyonlu ayakkabı, terlik, vb. plastik merdivenin üzerinde, tavanda, örneğin bir avizeyi bağlarken sadece faza bile bile dokunmuş olsanız, teldeki kuşlar gibi çarpılmazsınız. Elektrik çarpılması toprakalnma şartlarına, iki kutup (faz, nötr ile) direk temas etmemeye, ısaklık, iletkenlik (yalıtım) şartlarına bağlı olarak sizi çarpmayabilir. ıslak, asitli ellerinizle 12 volt DC akü kutup başları sizi çarpabilir.
İzolasyon trafosu kullanarak daha güvenli elektrik kullanımının temel mantığı ; trafonun sekonder çıkış uçlarının her ikisinin de topraklanmadan direk olarak her 2 ucunun kullanılması olayıdır. Elektrikteki bilinen çarpılma olayı, tek fazda kullanılan bir ucun topraklanmasıyla diğer ucun devresini bu topraklanan yer (dünya) toprağından kısmen veya tamamen tamamlayıp geçmesiyle bu çarpılmalar oluşuyor. Bir izolasyon trafosunda ise; her iki uçta topraklanarak bir nötr uç oluşmadığı için, kendi ayaklarımız iletken şartlarda toprağa basmış ve toprak almış olsa bile, tek sekonder trafo çıkış (boştaki bir) ucuyla çarpılmamız bu nedenle mümkün olamıyor. Çünkü yere basıp yerden topraklanmayla nötr ucunu alacağımız ucu biz izolasyon trafolarında hiç oluşturmadık, asıl şebeke elektriğinde ise bu usulen oluşturulduğundan dolayı devresini bu kendi nötr ucu üzerinden kolayca tamamlayıp kaçak elektrik vücudumuza deriden elden, ayaktan, vb. uzuvlardan geçerek bizi doğrudan ohm kanununa göre R= 2 kiloohm'luk ortalama deri direncinden (I=V/R'ye göre) geçerek çarpmış oluyor, en açık farkı budur. Kolay gelsin.