kocamanusta
Profesyonel Üye
- Katılım
- 14 Nis 2009
- Mesajlar
- 2,833
- Puanları
- 1,231
İnsan hayatı için tehlikeli voltaj 50 voltun üstündedir tabiki 50 volt çarptığında ölen insanlar vardır eğer öyle olmasa 30mA kaçak akım hayat kurma rölesi olarak bu konuda söz sahibi otoritereler belirlemezdi!
Ancak 220 vac ile çarpılmak mı daha kötü 50-60volt la mı dersen 50-60 volt tan bir insanın kurtulma şansı çok çok daha yüksektir.
Bunu ölçü aletine sor neden bu kadar voltaj ölçtün diye
Ama şebeke trafolarının nötr ucu topraklanır bu mahalle trafosu da olsa fabrika trafosu da olsa topraklanır bu nedenle kontrol kalemiyle kontrol ettiğimizde nötr de kontrol kalemi yanmaz faz da yanar ama izalasyon trafosunun her iki çıkışında da kontrol kalemi yanar sanırım nötr yok izalasyon trafosunda @sami inci abim daha iyi bilir bunu çünkü kendisi çok bilgili bir mühendistir zaman zaman takıldığım yerleri arayıp sorduğum bir büyüğümdür.eğer izalasyon trafosunun bir ucunu topraklarsanız şebeke elektriği gibi bir ucunda kontrol kalemi yanar diğerinde yanmaz ve trafo izalasyon trafosu olmaktan çıkar!
ölçü aletine sordum, ''abi, bende ''loz'' özelliği olmadığı için hayalet voltajları filtre edemiyorum'' dedi.
değerli cüneyt, samimiyetine inandığım için bu uslupla yazıyorum. yoksa izolasyon trafosundan aldığın ölçümü paylaşmayabilirdin de... tecrübenizi önemsediğim için araya girdim niyetim sizi sıkştırmak falan değil.
eğer mahsuru yoksa kurduğunuz sistemle ilgili sorularıma cevap verebilirseniz sevinirim:
makine panolarında kaçak akım korumasını toroid bobinle mi yoksa klasik KAKR ile mi sağladınız?
makine üzerinde 3 fazlı asenkron motor kullanılıyor mu ve makineye gelen üç faz 380/380v trafoyla izole ediliyor mu?
İzolasyo trafosunun uçlarındanbirisi toprak-
lanırsa,adı izolasyon trafosu olmaz ve öyle
bir tesisatında anlamı olmaz.50 volt adam
öldürür demek,kaçak akımları atın hiç kul-
lanmayın demektir.Çünki,30mA lafı,50 volt
adam öldürmez varsayımı ile bulunan ra-
kamdır.Bunun istisnası,ıslak hacimler için
25 rakamıdır.
''izolasyon transformatörunun sekonder uçlarından biri topraklanmaz, topraklanırsa buna izolasyon transformatörü denmez''. bu konuda hemfikiriz.
cüneyt yukarıdaki paylaşımında izolasyon trafosunun çıkış fazıyla toprak arasında 50-60v ac gerilim ölçtüğünü ve bunun insan için tehlike oluşturmayacağını belirtince araya girdim.
1- izolasyon trafosunun çıkış fazıyla toprak arasında 50-60v ac gerilim ölçülmesi hiç normal bi durum değil. ilk aklıma gelen acaba bu izolasyon trafosu değil de 380/2* 55v bi trafo olabilir miydi?! çünkü bu senaryoda orta uç toprakla köprülenirse cüneyt'in ölçümleri aynen gerçekleşir.
2- cüneyt'in ölçtüğü 50-60v ac gerilimin insan hayatı için tehlike oluşturmayacağı yorumuna katılmıyorum. ki kendisi muhtemelen aldığı öçümü dogru kabul ettiği için böyle yorumluyor. benim düşüncem yönetmelikteki sınır aşılmıştır.
sami bey bu bağlamda neler dersiniz?