Biraz uzunca olacak...
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Koşulları" genelgesi nasıl kurulacağını dair yeterli açıklıkta. Buna göre:
Site, apartman gibi toplu konutlarda ortak alanlara kurulabilmesi için çoğunluk kararı alınması, elektrik şirketinden olur alınması vs ..
Genelge gereği bireysel veya ortak kullanım için yapılacak işlemler için apartman çoğunluk kararı şart.
Bu durumda ortak alanlara yukarıdaki olurlar sağlandıktan sonra bireysel ya da ortak kullanım için kurulum yapılabilir.
Bu aşamada ortak kullanım kurulumu tercih edilirse ücretlendirme sorununa çözüm gerekiyor.
Yönetmeliğe uygun olması için küçük bir değişiklikle burada kullanılacak elektrik sarfiyatı için apartman yönetimlerine sadece elektrikli araç şarj ünitesinde kullanılması için elektrik satma yetkisi, enerjinin de apartman ortak saatinden olçumlendirilmesinin yapılmasına izin verilmesi yeterlidir.
Ortak şarj ünitelerindeki sisteme ise ön ödemeli-kredili elektrik sayaçları bağlanıp kullanmak isteyene istediği TL karşılığı KW ilgili karta yüklenerek karttaki kredi miktarinca aracini şarj etmesi sağlanır.
Bu aşamada bu işlemler için gerekli yazılım ve donanım masrafı 1 defaya mahsus olacagindan şarj ünitesini kullanmak isteyenler tarafından karşılanmalıdır.
Sonuçta bu sistem (ön ödemeli ) hali koca koca yazlık sitelerde, her kontrolü yönetimde 1+1, 2+1 toplu rezidaslarda herhangi bir yönetmeliğe tabii olmadan , kimsenin de karşı çıkmadığı şekilde kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse elektrikle ilgili tüm arızaları bize bağli onlarca süper lüks rezistanslarda güncel kullanilmaktadir.
Sisteme sonradan dahil olmak isteyenler önceden yapılan tüm masraflar için katılım payı ödeyerek yönetimce sisteme dahil edilebilir.
Bunun dışında elektrikli (full elektrik) araçlarin geleceği konusundaki görüşüm yakın gelecekte "çöp" olacağı yönündedir.