İzolasyon trafosu yumuşak yol verme


Kademeli şalter denediniz mi? 0-1-2 şeklinde. 0 da devre açık 1 de direnç üstünden 2 de direkt beslenir. Yalnız 1'den ikiye geçerken (aradaki geçiş anında) 1'nci kademeyi kesmemesi lazım kesiyorsa olmaz.

0-1-2 şalterin 1 konumunda 1'i 2 konumunda hem 1'i hem 2'yi besleyeni olmalı. Kademeli şalterler iki çeşittir buna dikkat edin.

Direnç yerine akkor flamanlı ampul kullansanız olmaz mı?

Saygılar....
 
Sayın Acemi'nin yorumuna ek şunu tavsiye edebilirim.

Önerdiği yöntemi daha basitleştirecek bir yöntem bir adet uygun akım dayanımına sahip monofaze pakoşalter ve seri direnç alınız. Pako şalteri dirence paralel bağlayınız. Sigortayı kaldırarak ilk enerji verdiğinizde direnç üzerinden yol alacak ve kısa süre sonra pako şalteri açtığınızda direnç köprülenip kısa devre olduğunda devre dışı kalarak trafonuz normal çalışmaya başlayacak.

İkinci öneri sayın Sami İNCİ'ninde bahsettiği sigortanız gecikmesiz tip ise aynı akım kapasitesine sahip gecikmeli Sigorta takmanız sorunu en kısa yoldan çözecektir.

Kolay gelsin.
 
16 amper kontaktörün güç kontaklarını paralel baglayın, sıze monofaze kontaktör olur. Veya, elektronık tek fazlı kontaktör alın, 12 /24 volt dc gerılımle sürün.
Çözum çok..
Kontaktör güç kontakları paralel bağlanarak yapılabilir. Zaman rölesi sadece kontaktör bobininin akımını taşıyacağından herhangi bir zaman rölesi seçilebilir.

 
Sami Bey, benim sadece kısa süreliğine akımı sınırlayacak bir sisteme ihtiyacım var. Evde sorunlar niye devam etsin anlamadım ... Eğer şu anda scheider zaman rölesi ve kontaktör alırsam sorun zaten çözülüyor, UPS olduğunda bile sorun kalmıyor. Benim fikir edinmeye çalıştığım konu bunu bir tek devre elemanı ile hallederek daha ucuza maletmek.

Direnç yerine akkor flamanlı ampul kullansanız olmaz mı?

Evet iyi fikir, dirence göre fiyatı çok daha uygun olur. Kademeli şalteri de araştıracağım. Bu şekilde olunca fiyat da çok makul düzeye inmiş oluyor. Eğer ola ki şalteri ilk kademeye getirip ikinci kademeye getirilmezse de bir sorun olmuyor, sadece lamba yanmaya devam ediyor, bir yangın tehlikesi de yok.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Şalteri yerinde deneyin, 1' den 2 ye geçerken 1 konumunda beslediği yükü kesmemesi lazım keserse olmaz. Kesme yaparsa 0-1 aç kapa pako şalter alın. Sn. serkan48'in söylediği gibi bağlayın çalışacaktır.

Emniyet açısından 2 pako şalter almak daha doğrudur, birinde tüm devreyi keser diğeriyle direnci by pass edersiniz. Tüm devreyi keseceğiniz pako şalteri 2 veya 3 kutuplu alıp hem fazı hem nötrü kesin.

Saygılar....
 
Bu linkteki şalter 1 e getirince yalnız 1 i besler, 2 ye getirince 1 i devreden çıkarıp yalnız 2'yi besler.

Evet haklısınız. kontakt şemasının anlamını çözmek biraz vakit aldı

Sanırım doğrusu bu:

http://pakosan.com.tr/tr/portfolio/grup-salter/

İki ayrı pako şalter (lamba pakosu ve ana pako) kullanmak istemiyorum. Öyle yapınca, ana pakoyu off yapınca lamba pakosunu da off yapmayı hatırlamak lazım. Yoksa bir dahakine ana pakoyu on yapınca gene Sigorta atma durumu olacak.

Bu arada araştırma yaparken bir çözüm daha buldum. Akım sınırlama özelliği olan motor koruma şalterleri var, bunlar da gayet güzel iş görür. Ama fiyat performans açısından bu pako şalter/lamba çözümü çok daha iyi. Konuya katkıda bulunan herkese çok teşekkürler!
 
2 kademeli pako kesme yapmadan kademe atlıyorsa en mantıklı (uygun fiyatlı) çözüm.

Akım sınırlama özelliği olan motor şalteri diye birşey hiç duymadım. Termik ve motor koruma şalterleri var, onlarda elektriği direkt geçirir gerektiğinde keser. Elektronik devrelerdeki gerilimi düşürerek akımı sabit tutma mantığı yoktur.

Saygılar....
 
O urun soft starter adinda vardir. yuksek guclu motorlari ilk kalkinma aninda belirlenen surede kalkisini saglamak icin kullaniliyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…