Akım sınırlama özelliği olan TMŞ'ler mi var sayın zeybek? Eğer benim bildiğim standart TMŞ koysam TMŞ devreyi kesmeyecek ama onun bir öncesindeki Sigorta gene atacak. Benim bir şekilde akımı sınırlandırmam lazım, sigortanın atmasını geciktirmek bir fayda sağlamıyor. Yanlış anladıysam biraz daha detaylı açıklayabilirseniz sevinirim.
Amaç tek bir şalter ile trafoyu devreye sokmak. Eğer iki şalterli yapmak zorunda kalırsam, trafoyu devreye sokmak için ilk önce 1 numaralı şalteri açacağım, birkaç saniye bekleyeceğim, sonra da 2 numaralı şalteri açacağım. Eğer yanlışlıkla önce 2 yi açarsam gene sigorta atabilecektir. Eğer 1 i açıp sonra da 2 yi açmakta gecikirsem seri direnç aşırı ısınacaktır. eğer 2 yi açmayı tamamen unup oradan uzaklaşırsam, direnç aşırı ısınmadan yanabilecek ve yangın çıkarabilecek.
Yani zaman rölesi hata yapmayı engelleyen birşey. Ama 400 TL ye de bu işi yapmak istemiyorum açıkçası. trafoya o kadar para verdim, trafodan daha pahalı açma kapama şalteri mi olur yav?
Kademeli şalter denediniz mi? 0-1-2 şeklinde. 0 da devre açık 1 de direnç üstünden 2 de direkt beslenir. Yalnız 1'den ikiye geçerken (aradaki geçiş anında) 1'nci kademeyi kesmemesi lazım kesiyorsa olmaz.
0-1-2 şalterin 1 konumunda 1'i 2 konumunda hem 1'i hem 2'yi besleyeni olmalı. Kademeli şalterler iki çeşittir buna dikkat edin.
Direnç yerine akkor flamanlı ampul kullansanız olmaz mı?
Saygılar....