İzolatörler ile ilgili soru

xfds

Üye
Katılım
21 Mar 2016
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
36
Merhabalar
-İzolatörlerde havadan direğe gerilim atlamasının sebebi nedir?
-İzolatörler neden kat kat bir yapıya sahiptir?Eğer dümdüz yapıda olsaydı ne olurdu?
-Tabakalı elektrot sistemleri paralel düzen göz önüne alınırsa izolatör ve hava arasında (katı-gaz) E=U/a formülünde a (izolatör yüzey alanı) artırıldıgında E nin düşmesi havanın dielektrik dayanımının düşük olması izolatörün dielektrik dayanımı yüksek olması gerilim atlamasında nasıl etkiye sahiptir?
Arkadaşlar bu sorular ygt çalışırken kavrayamadığım şeyler.Herhangi bir ödevi size yaptırmak için sormadım.Bunlar hakkında bilgisi olan cevap verirse çok iyi olur.Şimdiden teşekkürler.İyi çalışmalar.
 
60 görüntüleme ama cevap yok arkadaşlar yardım edın ltf
 
Bu konular geniş ve kapsamlı konular.mgep yayınlarından ve Google'dan kapsamlı araştırma yapabilirsiniz
 
İzolatörde havadan direğe atlama olmaz. İletkeni taşıyan izolatörün özelliğini yitirmesi veya gerilimin yükselmesi sebebiyle izolatör üzerinden direğe atlama olur. İzolatörün üzerinde biriken toz ve nem den dolayıda elektrik atlamaları meydana gelebilir. (Özellikle kurak yaz günlerinden sonra sabah saatlerinde çiğ yağmasıyla hatlarda atlamalardan dolayı açmalar meydana gelmektedir.)

Havanın dielektrik katsayısının düşmesiyle atlama mesafesi azalır. Trafo üzerinde bulunan eklatör(ark boynuzu)mesafesi, yükseklik arttıkça havanın dielektrik dayanımı farklı olduğu için değişiklik gösterir.
 
Havadan direğe atlaması ancak yıldırım çarpmalarında olur. Ama buradaki soruda geçen ark izolatörün 2 ucu arasındaki direklerde oluşan voltaj farkından gelmektedir. İzolatörün kıvrımlı olması direklerin iki ucu arasındaki teknik tabiri ile karınca yolunun mümkün olduğunca uzatılmasını ve muhtemel bir arkın oluşmasını engellemek içindir. Ancak hava şartlarından dolayı oluşan toz ve kirler yağan yağmurla birlikte çamur hale gelmekte ve iletken olmaktadırlar. İletkenlik düşük voltaja sahip direğe geldiğinde burada ark oluşur. Ark fazla olursa porselen izolatör patlar. Silikon izolatör ise delinir. Bununla birlikte herhangi bir arızadan dolayı izolatörün kaldıramayacağı kadar bir gerilim farkı olursa 2 direk arasında hava iletken olur ve büyük bir ark yapar. İzolatör işlevini bu şartlarda yitirmez. Tekrar kullanılabilir. Bu iç mekanda kullanılan epoksi izolatörler için geçerli değildir. Epoksiler içinde kılcal ark çatlakları oluştuğundan dolayı ömrünü doldurur. Hurdaya çıkarmak gerekir.
 
Bilindiği gibi uzun yıllardan beri kullanılan porselen izolatörler yerine son 30-35 yıldır özellikle silikon izolatörler kullanılmaktadır. Günümüzde Türkiye'de silikon izolatör üretimi yapan firmalar maalesef istenilen kalitede izolatör üretememektedirler. Bunun asıl nedeni izolatörlerde kullanılan silikon ham maddesinin kalitesizliğidir. Dünya'da kaliteli silikon hammaddesi üreten ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Türkiye'de ise bu hammadde Almanya'dan alınmakta ve 2 distribütör firma vasıtası ile yurtiçine pazarlanmaktadır. Silikon hammaddesi çok pahalı olduğundan dolayı silika gibi ucuz katkı maddeleri bu distribütörler tarafından karıştırılmakta ve üretici firmaya verilmektedir. Bunlardan birisi maalesef izolatör sektöründe tutunamamıştır. Diğeri ve tekel oluşturmuş firma is Softpro'dur. Ancak sattığı ürünlerin kalitesizliği yüzünden takriben 30 yıl ömür biçilen silikon izolatörleri 5-10 yıl içinde kullanılmaz hale gelecektir. Çin'den gelen hammadde silikonlar ise daha acınacak haldedir. Üretici firmalar bu izolatörleri ürettikten sonra TEDAŞ-TEİŞ ve TCDD hızlı tren projesine satmaktadır. Bu satış işlemleri öncesinde izolatörlerin yeterli kalitede olup olmadığı formalite icabı test edilmekte, alan yetkililer de bunu (her nedense) yemektedirler. Silikon izolatörün hiç anlamayan birisi için test metodu izolatörün üstüne birkaç damla su dökmektir. İzolatör kaliteli ise hidrofobik bir yapıya sahip olduğundan sanki damla misket gibi durur. Değilse yarım ay şeklini alır. Detaylı bilgi için şu linki kullanabilirsiniz.http://www.turkcebilgi.com/hidrofob
Hidrofobik olmasının nedeni izolatör üzerinde kir tutmasını engellemek ve ömrünü uzatmak içindir. Edindiğim tecrübeler ışığında Türkiye'den üretilen izolatörler yerine Çin'den özellikle belli firmalardan hazır izolatör almak daha kaliteli ve ucuz olmaktadır. İlgili kamu kurumları öncelik kalite mi yoksa yerli çürük mal mı olacağına karar vermeli vergilerimizle alınan bu izolatörlerin birkaç sene sonra çöpe atılmasını engellemelidir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,902
Kullanıcılar
453,627
Son üye
2CE

Yeni konular

Geri
Üst