Şebeke bazli parazitler ve Bilgisayar türü elektronik cihazlar üzerine etkisi

Merhaba, aynı sorun komşunuzda da olduğuna göre bu konuyu bağlı olduğunuz elektrik dağıtım şirketine danışmayı düşündünüz mü? Sonuçta siz bir müşterisiniz ve aldığınız ürünün kalitesi belli saatlerde düşüyor. Belki dağıtım şirketi de bu güç kalitesindeki düşmeden haberdardır ancak kimse itiraz etmediği için düzeltme vb. yapmıyorlardır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Komsumda var mı bilmiyorum. Arkadaşımda var İstanbul'da o ben Antalya dayım. Elektrik dağıtım şirketi hiçbir sorun yok diyor kaç defa aradim yanımda testler yaptılar
 
Son düzenleme:

220v Şebeke geriliminin 10v aşağı 10v yukarı değerde olması bahsettiğiniz sorunların oluşmasına neden olmaz. Online UPS'ler şebekeden izole çalışır. Alternatif akım doğrultulur aküler şarj olur, akü çıkışındaki doğru gerilim anahtarlama devresi ile 50Hz sinüs formuna çevrilir. Dolayısı ile giriş gerilimindeki değişim çıkışa yansımaz ! UPS'in Bypass'a atma durumunda olay değişir. UPS çıkışındaki enerji kalitesi tamamen UPS'in anahtarlama devresinin kalitesi ile doğru orantılıdır.
 
Son düzenleme:
Evinize elektrik aldığınız fazı değiştirme imkanınız varsa bi deneyin bence.
 
Evinize elektrik aldığınız fazı değiştirme imkanınız varsa bi deneyin bence.
Ev benim olmadığı içinde faz değişimi sıkıntı olabilir yada nasıl olur tam bilmiyorum Evime gelen 3 faz var üçünüde denedik özellikle bilgisayar için ancak hiç biri cokta büyük bir farklılık yaratmadı. Voltajı en stabil olanı prize verdik. Fazda voltaj anlamında sorun yok düşme 220v altı asla olmuyor ancak parazit halen muamma. Suan eger başına böyle birşey gelen yada tecrübesi olan birisi gelip bir çözüm sunmazsa Murat hocamın göndereceği emc filtreyi beklemek durumunda olucam. Oda çözmezse zaten ufaktan taşınma yolu gözükecek bana
 
Odanda akım çeken klima-mini buzdolabı gibi şeyler varmı ? Topraklama değerlerini iyi ölçtüğünden emin ol.
 
Yanlış anlama özgür kardeş, Terzi kendi söküğü nu dikemez diye deyim var ya, sonunda donanımsal çıkar ise şaşırma...isindiginda yada soğuduğunda düzgün çalışan veyahut çalışmayan bir elektronik eleman olma ihtimali degerlendirdinizmi.bilgisayarin açılış kapanış saatleri vb.dikkate alıp gözlemleme yaptınız mı?
 
Konu gelişimi incelendiğinde, sorunun faz üzerinden değil, nötr hattı üzerindeki parazitlenmeden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.
Günümüz elektrikçileri nötr hattı ile doğrudan pek ilgilenmezler. Rasgele ve basit ölçü aletleri ile kabaca bakarak, okudukları gerilim ölçümleri doğrultusunda karar verirler.
Bir elektrik şebekesinde nötr hattı birçok abone ile ortaktır. Özellikle büyük binalarda ve topraklaması tekniğine uygun yapılmamış tesisatlarda nötr hattındaki etkileşimler günümüz elektronik aygıtları doğrudan etkileyebilmektedir.
Ne yazık ki bu tür parazitlerin ölçümleri basit avometrelerle veya osiloskoplar ile yapılamaz. Üstelik parazitlenmenin frekans bölgesinin tespiti de oldukça zordur.
Bu hattın üzerindeki harmonik dalgalanmaları ve muhtemel olağan dışı gerilimlerin gözlemlenebilmesi çok pahalı ölçü aletleri ile yapılabilmektedir.
İlk mesajda belirtilmiş olduğu üzere...
UPS nin şebekeden ayrılması ile aküden çalışması esnasında tüm sistemin normal çalıştığı açıkça belirtilmiştir.
Bu hareket teknikte sistemin şebekeden tam izole edilmesi anlamına gelmektedir.
Öyleyse kullanılan UPS nin şebekeden izoleli olduğunu söyleyemeyiz.
Özellikle ucuz UPS lerde kullanılmakta olan ve SMPS mantığı ile çalışan rectifier ve inverter devreleri, şebekedeki tüm parazitlere doğrudan açık demektir.
Şebeke parazitleri için EMI filtreleri bir çözüm olsa da, parazitin kaynağı FAZ hattı değilse çözüm olmayacaktır. Çünkü bu tür filtreler faz üzerindeki parazitlere yönelik işlev yapmaktadır.
Sorunun iki tür çözümü bulunmaktadır.
Tüm binanın topraklama hattı ve nötr hatları tekniğine uygun olarak ölçülmeli ve bina girişinde kuvvetli bir topraklama yapılmalıdır.

Resimde prensip olarak bir şebeke hattındaki akım yönleri anlatılmıştır.
Utılıty power transformer olarak belirtilmiş olan, aslında mahalledeki dağıtım trafosudur. Bu trafodan eve kadar olan nötr hattının uzunluğu ve bu hat üzerindeki tüm parazitlenme, eğer bina girişinde GROUND ROD olarak belirtilmiş topraklama çubuğu yok ise tüm aboneleri etkileyebilecektir.
Eğer bina topraklaması yapılamıyorsa geriye kalan tek çözüm şebekeden izoleli ve güç faktörü çok iyi olan tam sinüs bir UPS kullanılmalıdır.
Öneri için yeni üretim çoğu cihazların tam sinüs olmadıkları, görüldüğünden yeni tip ürünlerden öneremiyorum.
Ancak eski tip ve tam sinüs olan, özellikle trafolu invertere sahip UPS ler daha yüksek oranda çözüm sunacaktır.
Konu içerisinde önerilmiş olan izolasyon transformatörü bu sorunu çözebilir olsa da, bağımsız topraklama veya gerçekten kuvvetli bir bina topraklaması gerekmektedir.
 
SAYENİZDE YENİ BİR ÜRÜNÜMÜZ OLDU. İNŞALLAH FAYDA SAĞLARSIN.
ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ ÜSTADIM.
BİZ DE ÖLÇÜMLERİMİZİ RESİMDEKİ CİHAZLA YAPIYORUZ.

BU BİLGİYİ WEB SİTWMDE DE PAYLAŞABİLİRMİYİM.
 

Ekli dosyalar

  • WhatsApp Image 2019-07-25 at 15.11.24(1).jpeg
    151.9 KB · Görüntüleme: 77
  • WhatsApp Image 2019-07-25 at 15.11.24.jpeg
    133.5 KB · Görüntüleme: 66
  • WhatsApp Image 2019-07-25 at 15.11.25(1).jpeg
    247.1 KB · Görüntüleme: 65
  • WhatsApp Image 2019-07-25 at 15.11.25.jpeg
    126.8 KB · Görüntüleme: 60
  • WhatsApp Image 2019-07-25 at 15.16.20.jpeg
    71.5 KB · Görüntüleme: 79
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…