Şebeke gerilimini ADC ile Okumak için Devre Şeması

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,088
Puanları
156
Yaş
40
Herkese Selamun aleyküm arkadaşlar....

Bir devre yapmam lazım şehir şebeke gerilimini hem fazlar arası hemde faz nötr arası ölçüp anlık değerini Lcd ekranda gösterebileceğim bir devre hemde bunu yapmam şart :)

Ama bu devrenin 380 yani max 450 volt ile minimum 2 volt arası çalışması lazım Birde en büyük sorun ölçüm yapılacak gerilimin Alternatif gerilim olması.

Devrede tek problem bu şebeke gerilimini ölçüp adc ile dijital e çevireceğim devre şemasını nasıl yapacağım yada nasıl yapabilirim nasıl yapmam lazım onu çözemiyorum ?

Bu konuda siz değerli ustalarım konuya bir el atabilirlerse çok memnun olurum.
 
Sayın has_artvin_li,

Kapasitif gerilim bölücü ile faz nötr arası 220V luk gerilimi seçilecek kapasite değerlerine göre istediğiniz gerilim değerine indirgeyebilir, izole ekipmanlarla bu değeri mikroişlemcide işleyebilirsiniz.Ancak burada dikkat etmeniz gereken husus kapasitelerden kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan faz farkıdır.Aşağıdaki bağlantıda proteus programında simulasyonu ve osiloskop görüntüsü var.yardımcı olacağı kanaatindeyim.
 
Sn ahabu ustam diyelim ki kapasitör yardımı ile gerilimi indirgedik hatta 500 voltu belli bir seviyeye indirdik diyelim e peki bunu nasıl ölçeceğiz adc ye sokacağız ?

Misal iki kondansatörü sizin devredeki gibi bağladım 10nF 400v sonra bir çıkış aldım atıyorum 15volt peki bunun asıl değerini nerden bileceğim ?
Yaani bunun matematiksel bir formulunü ve ölçüm metotlarını vs de paylaşırsanız çok daha faydalı olacaktır resim bu şekli ile hiç bir şeyi ima etmiyor konuyu açabilirmisiniz lütfen ?

Bu arada ilgi gösterip zamanınızı harcadığınız için çook ama çok teşekkür ederim Allah razı olsun.
 
aşağıdaki linkte işinize yarayabilecek bir devre var.

lcd-v-ameter_AC-25.gif
 
Sn mckayrak verdiğiniz linki inceledim çok güzel ve mantıklı bir çalışmaya benziyor Teşekkür ederim.

Fakat şemada çözemediğim bir iki sembol oldu çözemediğim yerleri resim üzerinde işaretleyerek ve gerekli açıklamalarını da yaparak tekrar buraya yüklüyorum ve siz değerli forum üyesi arkadaşlarımız ve sn mckayrak ustam yorumlarınızı bekliyorum.

Sn mckayrak ustamın verdiği resim : https://i.kontrolkalemi.com/4/lcd-v-ameter_AC-25.gif

Şimdi burada TRu daki vm ile tr I daki Am ile işaretlenmiş TR U da 50 450 V AC TR I da ise 0.4-28.0 A AC ile işaretlenmiş parçaların ne olduklarını çözemedim Bu parçalar nedir ne özelliği vardır ?

BirdeTRu ile TR I ile işaretlenmiş parçalar anladığım kadarı ile Trafodur peki bu trafoların özellikleri ne olmalıdır ? TR U ile TR I trafoları birbirinden farklı trafolarmıdır ?
 
İnternetten bulduğunuz bu hazır devreleri gerçeklediniz diyelim.Peki mikrodenetleyici yazılımını nasıl yazacaksınız?
 
İnternetten bulduğunuz bu hazır devreleri gerçeklediniz diyelim.Peki mikrodenetleyici yazılımını nasıl yazacaksınız?

Sn cemkose ustam bulduğumuz devrelerimizin çalışma mantıklarını ve prensiplerini çözebilsek yada çözdükten sonra yazılım konusu problem olmuyor örneğin devrede kural adc üzerine işliyor ise hangi pinin giriş olduğu zaten şemada belli bizde o pini adc olarak kullanıp programımızı yazıyoruz ;)

Önemli olan tek şey devre şemasının çalışma mantığını çözebilmek :) yeterki çöz ondan sonrası geliyor
 
Şahsi düşüncem bulduğunuz devreyi çözüp anlayana kadar, kendiniz bir sistem tasarlayınız.Şu an aklıma gelen birkaç şey umarım yardımcı olacaktır.

Öncelikle şebeke gerilimini işlemci adc giriş seviyesine düşürmeniz gerekmektedir.Bunun için gerilim trafosu ve gerilim kontrollü bir gerilim kaynağı özelliğine sahip bir dönüştürücüye(transducer) ihtiyacınız var.Yani -331 +311 arasında dalgalanan gerilim dalga şekli +5 -5 V seviyesine(örnek bir adc giriş gerilim seviyeleri) arasına düşürülmeli.

Bir diğer önemli nokta da her adc girişi negatif alternansta çevrim yapmaz.Negatif alternansda adc çevrimi yapmak istiyorsanız, buna uygun bir mikro seçmeniz gerekir.Eğer kullandığınız işlemci negatif alternansta değil de sadece pozitif alternansta çevrim yapıyorsa opamplı vs. bir devre kullanarak bütün şebeke gerilim ya da akım dalga şekli işaretini pozitif alternansa kaydırmanız gerekir.Daha sonra adc çevrimi yapılıp, bilgiler buna göre işlenmelidir.

Ayrıca diğer bir önemli husus da periyot denetleyici.Şebeke gerilim ya da akımının her periyot başında işaret üreten bir denetleyici, adc çevriminin hangi zamanda başlayıp bitmesi gerektiğini belirleyecektir.Bunlar hazır modül olarak piyasada satılmakta, ya da kendiniz de tasarlayabilirsiniz.

Şebeke bilgileri işlemci ramine atıldıktan sonra istediğiniz hesabı işlemci içinde yaptırabilirsiniz.Etkin değer, ortalama değer, max min değer bulma vs. işlemleri sayısal olarak yaptırılıp, lcdde gösterilebilir.

Umarım yardımcı olmuştur.
 
eğer picle yapmak zorunda değilseniz 7106 ve 7107 ile yapabilirsiniz. aşağıdaki linkte bu entegrelerin data sheet i var. 21. resimde ac ölçümü için gerekli olan ac-dc çeviricisi de var. bunu kullanabilirsiniz.
http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
129,838
Mesajlar
930,666
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst