Şebekeden Akü Şarj

Alifator idi yanılmıyorsam yutube kanal adı ve bu isimle cihaz satışı vb. yapmakta. K.diyot ve yanlış hatırlamıyorsam 15mf 400vac 450vac kondansatör kullanarak eski ölü akü canlandırma yapıyor bu zat.

Arkadaşlarımın değerli büyüklerimin uyarıları genel, burayı okuyacak olan herkes bu işi sadece bilenler değil. Bilmeyen binler onbinler gibi sahte tıklama tuzakları olan eksik tarifler bilgiler videoları taklit ettikleri gibi ...

Tecrübenizi iyi kötü tarafları dönüp yazmanızı da ben beklerim
Çok tehlikeli sakın denemeyin dediler ! birilerine bir şey olur ise benden bilirler. Sonuçları paylaşmayacağım soru görürsem onlara yardım edeceğim. Kondansatörle şarj işini senelerdir yaparım kendi tasarımım akım ayarlı cihazlarım da var. Başlangıç tarihim 1983.

Çok tehlikeli sakın denemeyin dediler ! birilerine bir şey olur ise benden bilirler. Sonuçları paylaşmayacağım soru görürsem onlara yardım edeceğim. Kondansatörle şarj işini senelerdir yaparım kendi tasarımım akım ayarlı cihazlarım da var. Başlangıç tarihim 1983.
Sonuç paylaşımı diyerek olumsuz sürpriz bişey oldu mu çatlama patlama bunları kast etmiştim. Kendine saklamak istedigini zorla soyletecek değilim.

Yapmaya kalkisanlar neyle karşılaşıabilir yol haritası olur, ona göre ya vaz geçer ya yaparlar.

14 veya 15 adet akü şarj edilebilecek gibi görünüyor.

Sonuç paylaşımı diyerek olumsuz sürpriz bişey oldu mu çatlama patlama bunları kast etmiştim. Kendine saklamak istedigini zorla soyletecek değilim.

Yapmaya kalkisanlar neyle karşılaşıabilir yol haritası olur, ona göre ya vaz geçer ya yaparlar.
Üstad birşey kaç kez hata vermiyorsa hata vermiyor demektir. Aklen sakıncalı olan bir işin deneyip 5 kez veya 10kez yada 500 kez hata vermedi diye vermiyecek anlamına gelir mi. Benim evdeki lityum pil gurubum BMS siz calistiriyordum 4 sene boyunca çalıştı patlamadı ama 4 senede piller patladı hepsi yandı tecrübe çok önemli fakat aklen sorun olacak işlerden biraz uzak durulmalı tabiki kişinin bilgisi yoksa aklı da kesmez bilgisi olan insanın risk gördüğü seye dikkat etmesi gerekir bence bilgisi olmayan da önce yeterli bilgiyi edinip sonra bir iş e kalkışması lazım

Dimmer devresi ile, bu dimmer devresinde yer alacak yük (ampul, motor, vb.) yerine bir köprü diyotu koyarak şebekeden direk akü şarj etmek çok riskli ve çok tehlikeli bir işlem olur, Bunu akıldan bile geçirmemek en güvenlisi olur. Bu konuda konunun başında fikir belirtenlerle ayni görüşteyim.

Çünkü "akü yükü" bir dimmer devresindeki sıradan bir lamba, motor gibi sabit amper ve volt çeken bir yük kesinlikle olmayıp az şarjlı, boş ve tam şarjlı akü şartı durumlarında daha farklı volt ve amperleri çeken çok değişken özellikte bir yüktür. Arada kullanılan trafo bu değişken yük çekim durumlarında arada bir süspansiyon görevi görüp tüm bu değişkenlikleri üzerine alıp az ve daha çok ısınrak bu tepkisini zaten bu yollarla bize direkt verebilmiş olur.

Bu nedenle arada 220/220 hem izolasyon hem de güç sınırlama amaçlı bir trafoyu şebekede araya koymadan bu şarjı gerçekleştirme işlemi hem çok riskli ve hem de çok tehlikelidir. Arada akım/volt= güç sınırlayıcı bir trafoyu kullanmadan çok basit ielektronik devre elemanlarıyla akülerin bu şebekeden olabildiğince fazla gelen amper şarjınla patlayıp zarar görebilmesi riski bu türden uygulalama durumlarında her zaman olası olur.

Akü şarjında kullanılan redresör öncesindeki trafo kullanımı; aslında hem akım / volt düşürme, hem de elektriki izolasyon (çarpılmama riski) açısından kullanılmış olup bunun kullanımı olmazsa olmaz (tampon) bir gerekliliktir. (Küçük şarjlı el fenerlerindeki kullanılan trafosuz akü şarj devrelerinin haricinde)

Çok küçük güçteki ışıldaklarda kullanılan trafosuz güç kaynağı uygulamasını bizin doğrudan 15 adetlik büyük güçteki akü şarj olayına bire bir uygulamamız akıldan geçirilmemesi gereken bir düşünce olup bu ygulamayı yapmayı düşünmemek en güvenlisi olur.

Arada trafo kullanılacaksa 15 adet akünün seri şarjında 1/10 kuralına göre çok güvenle uygulanacak voltaj ve akü başına düşecek DC volt değeri (tek akü için 14 volt DC gibi) çok iyi hesaplanıp köprü diyottan bir ara trafoyla bu şarj akımı uygulanmadan hemen önce bu teknik durum detayı mutlaka göz önüne alınmalıdır. Köprü diyot - dimmer devresiyle.direk şebekeyle arada trafosuz olarak 15 adet aküyü şarj etmeyi düşünmek her zaman ve her şartta çok tehlikeli olur, Kolay gelsin..

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri