Şebekesi olan eve ges kurulumu hakkında bir soru

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan rimejia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

rimejia

Üye
Bir ges kurulumu yaptırtıyorum evime ve maalesef kafam çorba oldu. Satıcıların da pek bir şey bildiğini düşünmüyorum açıkçası maalesef internette de bir bilgi yok adam akıllı.
Bilen anlayan cevaplayabilirse sevinirim.
Sistem 10kw hibrit + 5kw akü + 10 tane güneş paneli.
Hibrit çalışacak yani şebekeye de bağlı olacak. Ev elektriğim var yani.

Şimdi kuruluma gelen arkadaşlar, şebekeyle, inverter arasına switch gerekiyor dediler. Elektrikçi çağır bunu yaptır dediler.
Dedim ne işe yarıyor? Elektrik kesintisinde güneş panelinden gelen elektriğin şebekeye gitmesini önleyecek dediler. Yani trafoya çıkan elektrikçiye elektrik çarpmasın gibi bir şey.

İnternetten arattım, manuel switchler var ve kafam durdu. Elektrik kesintisinde gidip bunu mu kapatacağım ben? Her elektrik kesintisinde koştura koştura aşşağıya mı ineceğim? Hadi bunu geç evde yoksam ne olacak :)

https://keremcilli.com/Kerem Çilli videoları güzel bir kaynak.

İhtiyacınız olan bir kontaktör ile şebeke varken şebekeyi devreye alacak, kesinti durumunda inverter çıkışını eve yönlendirecek. Otomatiğe gerek yok derseniz pako şalterle de yapılabilir. Kesintide şalteri çevirmeniz, şebeke geldiğinde diğer yöne çevirmeniz gerekecek.

https://keremcilli.com/Kerem Çilli videoları güzel bir kaynak.

İhtiyacınız olan bir kontaktör ile şebeke varken şebekeyi devreye alacak, kesinti durumunda inverter çıkışını eve yönlendirecek. Otomatiğe gerek yok derseniz pako şalterle de yapılabilir. Kesintide şalteri çevirmeniz, şebeke geldiğinde diğer yöne çevirmeniz gerekecek.

Cevap için teşekkür ederim. Kerem beyin bir çok videosunu izledim ama bununla ilgili bir şey görmemiştim.
Umarım kontaktör ile yapabilirler, manuel şalterle ben pek mantıklı bir şey olacağını düşünmüyorum çünkü gece veya evde olmadığım bir saatte elektrik kesintisi olduğunda ortaya saçma sapan bir durum çıkar.

Maalesef bu işleri kepaze ettiler ele ayağa düşürdüler.
Arka planda 2 inverter 2 güneş paneli tanıtarak birşey yapıyormuş gibi konuşan bir iki terim öğrenmiş onunla artistlik yapan adamlarla doldu taştı ortalık.

Benim 100 bine kurduğum sistemi 75 bine kuran adamlar var.
Bilinçli kullanıcı şart.

Maalesef bu işleri kepaze ettiler ele ayağa düşürdüler.
Arka planda 2 inverter 2 güneş paneli tanıtarak birşey yapıyormuş gibi konuşan bir iki terim öğrenmiş onunla artistlik yapan adamlarla doldu taştı ortalık.

Benim 100 bine kurduğum sistemi 75 bine kuran adamlar var.
Bilinçli kullanıcı şart.
Para olarak bir şeyden kaçmadım zaten. 30-40 şirketin Google yorumlarına baktım, neredeyse hepsinde şikayet vardı ama benim seçtiğimde herkes çok memnundu tabi benim deneyimim bu olmadı maalesef. Bir müşteri olarak herhangi bir satıcıyı arayın, herkes birebir olarak "herkes dolandırıcı bir tek ben doğruyum" diyor. Kimsenin de alnında yazmıyor.
Yaptırdığım sistem bile 200 bin TL tuttu, aylık elektrik faturam 1000 TL civarı yani kendini çıkarması 200 ay sürecek, 3 kuruş para kurtarayım mentalitesinde olan birisi değilim.

Bu hibrit sistemlerde şebeke gittiğinde zaten sistem beslemeyi otomatik kesmiyor mu? Benim bildiğim zaten emniyet açısından şebekeye çıkış vermez verse bile şebekeyi besleyemezki..

Hibritte şebeke gittiğinde aküye geçip off-grid olarak devam ediyor. Emniyet açısından şebekeye vermiyor adalama deniyormuş ona ama diyorlar ki inverterdaki bu fonksiyon bozulursa o zaman şebekeye elektrik vermeye başlar ve gelen ekibe elektrik iletir.

https://www.elektrikciden.com/pakosan-1x63a-monofaze-ac-kapa-pako-salter-pn-300-63

Bu cihazı alıp araya koyacakmışım ekstra güvenlik olarak, sadece şebekeden çek, sadece hibrit olsun, sadece inverterden çek diye ayarlanıyormuş bununla beraber.
Başka bir arkadaşla konuştum ve kendisi evet aynı işlemi yapıyoruz, bu işlem zaten inverterdan sağlanıyor ve inverter bozuk olduğunda size söyler ondan sonra pakodan gerekli ayarı yapıp güvenliğini alırsınız dedi.

Bunun doğrusu bu değil, böyle iş olmaz diyen varsa yorumlarını bekliyorum.

Kuracağınız sistem on grid değil ki şebekeye nasıl enerji basacak @serkan_48 üstadın dediği gibi bende bunu anlamadım.
Sistem zaten önce güneşten besleyecek evi, güneş yoksa yada yeterli değilse aküden besleyecek akü enerjisi bittiği zaman şebekeden besleyecek ve aküleri şarj edecek.
Bence kurulum yapacak olanlar sıkıntılı

Kuracağınız sistem on grid değil ki şebekeye nasıl enerji basacak @serkan_48 üstadın dediği gibi bende bunu anlamadım.
Sistem zaten önce güneşten besleyecek evi, güneş yoksa yada yeterli değilse aküden besleyecek akü enerjisi bittiği zaman şebekeden besleyecek ve aküleri şarj edecek.
Bence kurulum yapacak olanlar sıkıntılı
Hibrit dediğin şey zaten hem on-grid hem off-grid değil mi? Şebekeden enerji çekiyorsam şebekeye bağlıyım demek olmuyor mu?

Chatgpt;

Evet, hibrit güneş paneli sistemleri teknik olarak şebekeye elektrik verebilir, ama bunu yapıp yapamayacağı sistemin ve inverterin özelliklerine bağlıdır. Açıklayayım:

1. Hibrit inverter:
    • Hibrit inverter, hem şebeke bağlantısı olan (on-grid) hem de yedekli (off-grid) kullanım için tasarlanmıştır.
    • Eğer inverterin grid-tie (şebeke bağlantısı) özelliği varsa ve yönetmelik izin veriyorsa, sisteminiz şebekeye elektrik basabilir.
  2. Akü ve öncelik ayarları:
    • Hibrit sistemlerde genellikle öncelik önce ev tüketimi → akü şarjı → şebekeye fazlasını verme şeklindedir.
    • Bazı inverterlerde bu “fazla enerjiyi şebekeye gönderme” özelliği kapalı olabilir ve açmanız gerekebilir.
  3. Yasal ve teknik kısıtlamalar:
    • Türkiye’de dağıtım şirketleri, şebekeye enerji vermek isteyen sistemler için lisans veya anlaşma ister.
    • İnverterin teknik olarak şebekeye basabilmesi yetmez, dağıtım şirketinin onayı da gereklidir.
  4. Smart meter / anti-islanding:
    • Eğer sisteminiz şebekeye elektrik verecekse, inverterin anti-islanding fonksiyonu aktif olmalıdır. Bu, şebeke kesildiğinde sistemin otomatik olarak şebekeyi beslemeyi durdurmasını sağlar.

Hibrit inverterde aynı zamanda şebeke girişi de mevcuttur. O şekilde girerseniz kontaktöre gerek kalmaz. İnverter ayarlarından şebeke öncelikli veya solar/akü öncelikli seçilebiliyor. Seçilen olmadığında diğer beslemeden ups gibi devam ediliyor. Fakat burada şöyle bir durum var, inverter sürekli devrede olduğundan kayıplar olacaktır. O durumda inverteri de açıp kapatacak kontaktörlü sisteme geçilebilir. @Mustafa KABADAYI usta bu konuda daha tecrübeli, onun önerilerini bekleyiniz.

200 bin liralık sistemde pako şalter nedir abi.
İnverterın bozulacağını düşünen insan onun önlemini alır ne gerekiyorsa yapar elektrikçi ye yaptır demez.
Mahsuplaşmalı şekilde şebekeye satış yapmadan on grid in amacı nedir benim kafam almadı kusura bakmayın

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri