Merhaba. Sevgili arkadaşım;
1- Bu ürünün linkteki teknik özelliklerinden zaten 1 metresinde 72 adet smd ledin bulunduğu ve 1 metresinin 18 watt. güç çektiğini, yani 1.5 amper * 12 volt = 18 watt.’lık en düşük güç gereksinmeniz olduğunu en baştan bilerek; en az 1.5 veya 2 amperlik adaptörle 1 metresini çalıştırmanız gerekirdi. Seri/paralel veya karışık bağlantı şekli hiç önemli değildir, siz sadece toplamdaki güç gereksinmesini çok doğru hesaplayıp bu gücü çok doğru olarak verdiğiniz sürece bu konularda hiç bir sıkıntınız olamayacaktır.
Ancak bu montajı yaparken 2 mm.’lik bu alüminyum bar üzerinde iletken alüminyumla temas eden bazı yerleri olmuşsa! bu yüzden tam ortasının aşırı ısınıp trafoyu da bu nedenle patlatmış olabilirliğini düşünüyorum. Arkadaşınızın kullandığı led adaptörü 2 amperlik olduğu için 2 mt.lik olanı güç olarak daha düşük kalmıştır ve ledleri sönük yanmıştır,çünkü en az 3 amperlik olması gerekiyodu. (12 volt * 3 amper= 36 watt) (2 mt. smd led > 2 mt.* 18 watt= 36 watt) Bu adaptörlerde en az (Asgari düzeyde) iç ısınmanın olabilmesi için adaptör gücü % 10 - % 15 daha fazla artırılmış amper çıkışında veya gücünde seçilebilmelidir.
2- Ancak siz sadece 25 cm + 25 cm = 50 cm (Yarım metrelik) kısmını paralel bağlantıyla kesip kullandığınız için 9 watt minimum güç gereksinimi bu işe yeterliydi.Yani 12 volt 1 amperlik adaptördeki trafo eğer 1 amperi tam verebilmiş veya içinden herhangi bir sıkıntısı oluşmamışsa patlamaması gerekirdi.
3- Adaptör seçiminde satıcı firmanın verdiği teknik özellikler kısmından (Bu değerler firmaya göre değişebilir) mt/watt olarak metrede kaç watt harcandğını görerek adaptörü seçerken örneğin 1.5 amper , 18 watt gerekiyorsa siz en az 2 amper, 24 watt.'lık bir led adaptörünü seçebilmelisiniz, yukarıda 1. maddede söylemek istediğim gibi en güvenli çalışma nedenli olarak.
Önemli Not: Smd şerid ledleri, kendi orijinal led adaptörünün dışından, diğer harici adaptörlerlerle seçip kullanırken, bu adaptörün oldukça kaliteli olabilmesine (özellikle içten gerilim regülasyonunun bulunabilmesine ve çıkış amperinin sabitliği konusunda) özen gösterebilmeniz çok iyi olacaktır.
4- Bağlantıları çok dikkatli ve titizlikle yaparak alüminyum barla şerid ledler arasına ısıyı ileten ancak elektriği iletmeyen amyant (Asbest) türünden termal malzemeler örneğin termal pedler, termal macunlar kullanmanız şeklinde en güvenli şerid led montajı bu yolla yapılabilir. 2 mm.’lık alüminyum bar soğutucu düz yapıda olduğundan 9 watt.’lık atık ısıyı uzaklaştırmakta yetersiz kalmış olabilir. Onun yerine yüzeyi ince kanatçıklı yapıda ve et kalınlığı daha fazla olan daha orijinal led soğutucularını mutlaka kullanmalısınız, bu aşırı ısınmanın önüne geçebilmek amaçlıdır. Örneğin aşağıdaki linkteki smd 5630 soğutucu kullanılanlarında olduğu gibidir. Kolay gelsin. Başarılar.
http://www.1023world.net/blog/水草ledライト徹底検証:天下のada-aquasky!