Şerit Ledle Bağlantısında Adaptör Patlama Sorunu

Katılım
14 Ara 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar,

Foruma yeni üye oldum mükemmel bir forum ve benim için bulunmaz nimet.

Amatör olarak elektrik olsun tamir olsun ortalama erkek bir birey olarak elimden bu işler gelir.

Buradaki bölüme ait sorum şu şekilde:

Akvaryumlarım var ve süregelen şekilde aydınlatmalarını hep kendim yapmışımdır.

Şu dönemde led-power led çözümleri ile akvaryum aydınlatması yapmaktayım.

Satın aldığım ürünün linki.

"Bugün 1 metre olarak satılan Samsung 5630 smd let ile bir armatür yaptım. 2 adet 25cm ledi, 2mm et kalınlığı olan olan alüminyum plakaya silikon ve termal macun ile yapıştırdım sonra bağlantılarını yaptım ve 12v 1a çin malı adaptör ile kullanmaya başladım."

Adaptör maalesef 10-15 dk aydınlatma yandıktan sonra patladı. Bir arkadaşım yine başka yerden alınmış bir 12v 1a adaptör ile aynı ledden toplam 2m olarak aydınlatma kullanmakta ve onda adaptörde bir sorun söz konusu değil sadece ledler parlak yanmıyor amper düşük geldiği için.

Şuanki durumda toplam 50cm için 12v 1a kullandığımız için alüminyum plakanın ortası el yakacak kadar ısınıyor ama adaptörün patlaması ile bunun alakası olduğunu sanmıyorum.

yaptığım aydınlatma:
6y0vJN.jpg


SORULARIM:

1- Bağlantı türleri(seri/paralel) ve akım, amper, volt, direnç vb. gibi konularda bilgilerim liseden kalma maalesef. Şimdi adaptör adi olduğu için mi patladı yada patlama sebebi nedir?

2- Bu toplam 50cm lik aydınlatma için (paralel bağlı) adaptör güç tavsiyeniz nedir?

3- Daha başka led aydınlatmalar yapmak istiyorum ama neye ne kadar adaptör kullanacam nasıl bağlantı yapmalıyım bilemiyorum google'da aratma ile konu/bilgi bulamıyorum şerit ledlerle ilgili değilde tek tek olan ledler ile ilgili bilgiler çıkıyor sadece, Bana bu ledlerin bağlantısı adaptör seçimi ile ilgili kaynak önerebilir misiniz?

4- Alüminyum plakanın ortasındaki aşırı ısınmayı nasıl engellerim?

Vaktini ayırıp okuyan ve de cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
 
aynı ledten 30 cm 12 v 1.5 amper adaptör ile çalıştırıyorum ve sürekli çalışan bişey sizin sorununuz bence adaptörün kalitesiyle alakalı ama 2.5 amper veya 3 amper adaptör almak size faydasından başka bi zarar getirmez ledler gerekli akımı çekecektir.
 
1amper led trafosu kullan problem kalmaz. adaptör olmaz
 
36w power led armaturde bile adaptor kullanmaktayim sorunsuz. Neden trafo kullanilmali ki acaba?
 
Merhaba. Sevgili arkadaşım;

1- Bu ürünün linkteki teknik özelliklerinden zaten 1 metresinde 72 adet smd ledin bulunduğu ve 1 metresinin 18 watt. güç çektiğini, yani 1.5 amper * 12 volt = 18 watt.’lık en düşük güç gereksinmeniz olduğunu en baştan bilerek; en az 1.5 veya 2 amperlik adaptörle 1 metresini çalıştırmanız gerekirdi. Seri/paralel veya karışık bağlantı şekli hiç önemli değildir, siz sadece toplamdaki güç gereksinmesini çok doğru hesaplayıp bu gücü çok doğru olarak verdiğiniz sürece bu konularda hiç bir sıkıntınız olamayacaktır.

Ancak bu montajı yaparken 2 mm.’lik bu alüminyum bar üzerinde iletken alüminyumla temas eden bazı yerleri olmuşsa! bu yüzden tam ortasının aşırı ısınıp trafoyu da bu nedenle patlatmış olabilirliğini düşünüyorum. Arkadaşınızın kullandığı led adaptörü 2 amperlik olduğu için 2 mt.lik olanı güç olarak daha düşük kalmıştır ve ledleri sönük yanmıştır,çünkü en az 3 amperlik olması gerekiyodu. (12 volt * 3 amper= 36 watt) (2 mt. smd led > 2 mt.* 18 watt= 36 watt) Bu adaptörlerde en az (Asgari düzeyde) iç ısınmanın olabilmesi için adaptör gücü % 10 - % 15 daha fazla artırılmış amper çıkışında veya gücünde seçilebilmelidir.

2- Ancak siz sadece 25 cm + 25 cm = 50 cm (Yarım metrelik) kısmını paralel bağlantıyla kesip kullandığınız için 9 watt minimum güç gereksinimi bu işe yeterliydi.Yani 12 volt 1 amperlik adaptördeki trafo eğer 1 amperi tam verebilmiş veya içinden herhangi bir sıkıntısı oluşmamışsa patlamaması gerekirdi.

3- Adaptör seçiminde satıcı firmanın verdiği teknik özellikler kısmından (Bu değerler firmaya göre değişebilir) mt/watt olarak metrede kaç watt harcandğını görerek adaptörü seçerken örneğin 1.5 amper , 18 watt gerekiyorsa siz en az 2 amper, 24 watt.'lık bir led adaptörünü seçebilmelisiniz, yukarıda 1. maddede söylemek istediğim gibi en güvenli çalışma nedenli olarak.

Önemli Not: Smd şerid ledleri, kendi orijinal led adaptörünün dışından, diğer harici adaptörlerlerle seçip kullanırken, bu adaptörün oldukça kaliteli olabilmesine (özellikle içten gerilim regülasyonunun bulunabilmesine ve çıkış amperinin sabitliği konusunda) özen gösterebilmeniz çok iyi olacaktır.

4- Bağlantıları çok dikkatli ve titizlikle yaparak alüminyum barla şerid ledler arasına ısıyı ileten ancak elektriği iletmeyen amyant (Asbest) türünden termal malzemeler örneğin termal pedler, termal macunlar kullanmanız şeklinde en güvenli şerid led montajı bu yolla yapılabilir. 2 mm.’lık alüminyum bar soğutucu düz yapıda olduğundan 9 watt.’lık atık ısıyı uzaklaştırmakta yetersiz kalmış olabilir. Onun yerine yüzeyi ince kanatçıklı yapıda ve et kalınlığı daha fazla olan daha orijinal led soğutucularını mutlaka kullanmalısınız, bu aşırı ısınmanın önüne geçebilmek amaçlıdır. Örneğin aşağıdaki linkteki smd 5630 soğutucu kullanılanlarında olduğu gibidir. Kolay gelsin. Başarılar.
http://www.1023world.net/blog/水草ledライト徹底検証:天下のada-aquasky!
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,108
Mesajlar
933,188
Kullanıcılar
453,163
Son üye
gurkangunc

Yeni konular

Geri
Üst