Trafo gücü sargı ile sınırlanamaz.
Şarj amacıyla kullanılmak amacıyla ayrı tahsis edilmiş olsa da akım sınırlaması yapılamaz.
1A için tasarlanmış bir sekonder sargısından 2A de çekilebilecektir. Ancak sargı çapı ince olacağı için kısa zamanda ısınması ve gerilim düşümü de sözkonusu olacaktır.
Şarj için ayrı sargı kullanıyor. Bunu ilk başlarda yazmıştım. Uyarınız dan sonra kontrol ettim güç olarak ne durumda diye. Sonuç hüsran oldu. Trafoyu devreden ayırarak dogrultma yaptım ve boşta 1 amper akım çeken dc motora bağladım. Anlık olarak ne kadar zorladiysam 900 ma geçmedi. Demekki LM317 değişse bile trafodan gelen güç sınırlı olduğu için sorun olacak. Uyarı için teşekkür ederim. Geriye ikinci bir devre kullanmak kalıyor. Birazdan buna düşündüğüm bağlantı için bir çizim atacağım. Galvanik izolasyona gerek kalır mı kalmaz mı ona göre fikir verirseniz çok sevinirim.
Bu tür uygulamalarda motor ile test etmek son derece yanlış bir uygulamadır.
Motor devreye bağlandığı anda sargı gerilimini düşürebilecek ve sargının müsade etmiş olduğu akımXgerilim oranı dengelenecektir. Bu olay elektriğin temel kurallarındandır.
Bilimsel bir test işlemi için uygun değerde direnç kullanımı gerekmektedir.
Trafo çıkış gerilimi AC RMS olarak ölçülür.
İlk mesajda belirtildiği üzere 14.2V AC gerilim mevcuttur.
O halde 1A akım çekebilmek için 14.2ohm 15W veya daha büyük güçte (15 ohm da olur) kullanılmalıdır.
1A akım ölçülerek doğrulandıktan sonra, direnç değeri düşürülür.
2A için yaklaşık 7 ohm direnç bağlanmalıdır.
Keza 4A için de yaklaşık 3.5 ohm gereklidir.
Her akım ölçümünde trafo çıkış gerilimi ölçülmelidir. %10 oranında gerilim düşümü kabul edilebilir olup AC gerilim 13.8V un altına düşmeyen akım kullanılabilir demektir.
Transformatör istenilen akımda çok fazla gerilim düşümü yapıyorsa UPS içerisine uygun güçte (4X15=60W) civarı bir transformatör konularak sonuca gidilebilir. Gerekirse trafo dışardan da kullanılabilir.
Bir transformatör son derece iyi bir izolasyon sağlamaktadır. SMPS güç kaynaklarında bu denli izolasyon mümkün değildir. Çok fazla risk taşır. En ufak bağlantı hatasında ciddi tehlikeler oluşturabilir.