şerit led teknik bilgi araştırma yardımlaşma

destangrs

Üye
Öncelikle bütün arkadaşlara iyi forumlar. Kafanızı fazla bulandırmak istemiyorum. Aldığım bir şerit led için adaptör ve driver uyumu hakkında soru sormak amacım. Konuya girelim.

Aldığım ürün
WS2811 RGBIC COB 720 LED 24V

Ürün açıklamasında gösterilen değerleri ekliyorum.
ÜRÜN AÇIKLAMASI.webp
Görselde görmüş olduğunuz üzere 1m başına 11.52watt güç çekiyor.
Bu değer led sayısı 720 mi yoksa 576 olanında mı belirtilmemiş.

Yaptığım araştırmaya göre

AKIM = WATT ÷ VOLTAJ Formülü geçerlidir.
Bu formüle göre;
ÖRNEK AKIM TABLOSU.webp

11.52 ÷ 24 = 0,48
Metre başına çıkan değer buysa
5m'lik Ledde 0.48×5 = 2.4amper

Buraya kadar bir hata varsa düzeltmeme yardımcı olunuz lütfen. Standart telefon şarj cihazları veya evde bulunan eski bir modeme veya laptopa ait bu değerlerle eşleşen bir adaptör kullanmamda sakına var mıdır ?
Son olarak şöyle bir driver ile birlikte kullanacağım; Adaptör seçiminde bir etkisi var mı driverin. Şimdiden herkese teşekkürler

Screenshot_20251022_212643_AliExpress.webp

güzel insan, 5 amperlik 12 volt adaptör/trafo yeterli olacaktır. fazla düşünmeyin. gerçi 3 metrelik için ben 5 amperlik kullanıyorum ama sıkıntı olmaz. içiniz daha daha rahat olsun isterseniz 10 amperlikle evladiyelik kullanırsınız.

güzel insan, 5 amperlik 12 volt adaptör/trafo yeterli olacaktır. fazla düşünmeyin. gerçi 3 metrelik için ben 5 amperlik kullanıyorum ama sıkıntı olmaz. içiniz daha daha rahat olsun isterseniz 10 amperlikle evladiyelik kullanırsınız.
Bu forumda yeniyim. Çok hızlı bir cevap açıkçası şaşırttı beni. Anladığım kadarıyla amper yüksekliği devrede sorun yaratmıyor. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏

Bu forumda yeniyim. Çok hızlı bir cevap açıkçası şaşırttı beni. Anladığım kadarıyla amper yüksekliği devrede sorun yaratmıyor. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim 🙏
güzel insan voltaj sabit istersen 100 amperle besle hiç bir sıkıntı olmaz, yük dediğimiz şey yani mama yiyici ledinden tut motoruna kadarhepsi harcadığı güç kadar emcükler. ha 2,5 amper değer yazıyorsa, yazılı olmayan kural en az üç katı güçle beslemekte her zaman fayda vardır.
hızlı cevap konusuna gelinde, denk geldi yazdım. bazen ben bile açtığım konuya cevap alamamıştım. soru soran her arkadaş bizim için değerlidir.

KÖTEK: 👊
güzel insan voltaj sabit istersen 100 amperle besle hiç bir sıkıntı olmaz, yük dediğimiz şey yani mama yiyici ledinden tut motoruna kadarhepsi harcadığı güç kadar emcükler. ha 2,5 amper değer yazıyorsa, yazılı olmayan kural en az üç katı güçle beslemekte her zaman fayda vardır.
LED'ler yarı iletkenlerdir. Ohm kanununu işletemezsin.
Çin işi çipindirik LED sürücü devrelerini öneremezsin.
LED' genel karaktestik ve özelliklerini bilmeden de herhangi bir besleme devresi öneremezsin.
Piyasada öyle yanıltıcı şeyler var ki, sen de bu tuzağa düşme sakın :p
KURALLAR:
1) Her bir ledin teknik verileri doğru bilinmelidir.
2) Uygulanacak voltaj doğrultusunda led akımını tam olarak bilmelisin.
3) Metre başına yapılan basit hesaplar o üründe kullanılan led kalitesini belirlemez. Ledler adi ürünlerden ise bu değerlerdeki kullanım led ömrü çok kısa olacaktır.
4) Led akımları mili amperler seviyesinde hassas olarak belirlenir ve led başına birkaç mili amperlik fark bile led ömrünü 10 katı azaltır. Soğutucu bağlamak veya aşırı soğutsan bile bu çare olmaz. Çünkü teknikte KONTACT noktasında oluşan ısı miktarı ve sıcaklık değeri ömrü belirler.
Doğru uygulama nasıl yapılır.
1) LED voltajı kesin belirlenir.
2) Bu voltajla beslenildiğinde led sıcaklıkları yaklaşık ölçülür. Sıcaklığın 1'C lik artışı bile kabul edilemez.
3) Sıcaklığın oluşmadığı (ledlerin ısınmadığı) voltajın tespiti için ayarlı voltaj kaynağı kullanılmalıdır.
Diyelim ki ledler 12V ile ısınıyor, ama 11.5V ile hiç ısınmıyor. Aradaki bu gerilim farkı 0.5V bile olsa çok önemlidir. Bu voltaj farkını basit çin işi led sürücülerle gidermek hayal demektir.
ÇÖZÜM:
Tüm ledlerin gücü hesaplanır. Örneğin 12W olsun. 12V ile tam besleme akımı 1A olacaktır.
Ya tam 1A de akım limitlemeli led sürücü kullanılır, ya da hassas ayarlamalı 12V güç kaynağı kullanılır.
Hassas ayarlamalı güç kaynağı yapımı oldukça kolaydır.
10V tan 12V a kadar ayarlama yapabilen bir PSU idealdir.

KÖTEK: 👊

LED'ler yarı iletkenlerdir. Ohm kanununu işletemezsin.
Çin işi çipindirik LED sürücü devrelerini öneremezsin.
LED' genel karaktestik ve özelliklerini bilmeden de herhangi bir besleme devresi öneremezsin.
Piyasada öyle yanıltıcı şeyler var ki, sen de bu tuzağa düşme sakın :p
KURALLAR:
1) Her bir ledin teknik verileri doğru bilinmelidir.
2) Uygulanacak voltaj doğrultusunda led akımını tam olarak bilmelisin.
3) Metre başına yapılan basit hesaplar o üründe kullanılan led kalitesini belirlemez. Ledler adi ürünlerden ise bu değerlerdeki kullanım led ömrü çok kısa olacaktır.
4) Led akımları mili amperler seviyesinde hassas olarak belirlenir ve led başına birkaç mili amperlik fark bile led ömrünü 10 katı azaltır. Soğutucu bağlamak veya aşırı soğutsan bile bu çare olmaz. Çünkü teknikte KONTACT noktasında oluşan ısı miktarı ve sıcaklık değeri ömrü belirler.
Doğru uygulama nasıl yapılır.
1) LED voltajı kesin belirlenir.
2) Bu voltajla beslenildiğinde led sıcaklıkları yaklaşık ölçülür. Sıcaklığın 1'C lik artışı bile kabul edilemez.
3) Sıcaklığın oluşmadığı (ledlerin ısınmadığı) voltajın tespiti için ayarlı voltaj kaynağı kullanılmalıdır.
Diyelim ki ledler 12V ile ısınıyor, ama 11.5V ile hiç ısınmıyor. Aradaki bu gerilim farkı 0.5V bile olsa çok önemlidir. Bu voltaj farkını basit çin işi led sürücülerle gidermek hayal demektir.
ÇÖZÜM:
Tüm ledlerin gücü hesaplanır. Örneğin 12W olsun. 12V ile tam besleme akımı 1A olacaktır.
Ya tam 1A de akım limitlemeli led sürücü kullanılır, ya da hassas ayarlamalı 12V güç kaynağı kullanılır.
Hassas ayarlamalı güç kaynağı yapımı oldukça kolaydır.
10V tan 12V a kadar ayarlama yapabilen bir PSU idealdir.
kötek, leyn angaralı, ben senin kadar derin düşünemiyorum. standart led bar işte, göm gitsin. çinli amcanın verdiği her data sanki 100 % doğru. piyasa malı led bar, piyasa malı adaptör yeter. 3 katı kuralı benim için hala geçerli. konu sahibi led üretimi yapmayacak ki, güzel bir ambiyans istiyor. kutusunda etiketinde 12 volt yazıyorsa 12 volt adaptörle besleyeceksin.

Daha önce hiç deneyimlemediğim bir led türü fakat sizin için ufak bir araştırma yaptım ve elde ettiğim sonuçlar:
1. Bu LED’lerin 5-12 ve 24V ta çalışanları var.
2. 576/720 gibi led sayısının çalışma voltajıyla ilgisi yok. 720 12V ta olabilir 24V ta olabilir. Led sayısı tamamen homojen bir görüntü sağlamak için.
3. Kontrolcünüzün girişinde DC5-24V yazması demek kontrolünün 5-12 ve 24V güç kaynaklarıyla çalışabileceği anlamına gelir. Örnek olarak lediniz 5V sa siz kontrolcünün girişine 12V güç kaynağı bağlarsanız lediniz bozulur.

Güç kaynağının gücünü hesaplamak için örneğin lediniz metrede 11.52W sa 5 meterede 57,6 W güç harcıyor demektir. Led 24V la çalışıyorsa 57,6W/24V=2,4A yani size en az 24V 3A bir güç kaynağı gerekir. Led 12V sa 6A üç kaynağı gerekir.
Bu güç değeri şerit beyaz ışık yaydığı zaman ki maksimum değerdir. Beyaz ışık için kırmızı yeşil ve mavi ledlerin hepsinin belli oranlarda yanması gerekir. Işık rengine göre tüketim değeri değişir.

kötek, leyn angaralı, ben senin kadar derin düşünemiyorum. standart led bar işte, göm gitsin. çinli amcanın verdiği her data sanki 100 % doğru. piyasa malı led bar, piyasa malı adaptör yeter. 3 katı kuralı benim için hala geçerli. konu sahibi led üretimi yapmayacak ki, güzel bir ambiyans istiyor. kutusunda etiketinde 12 volt yazıyorsa 12 volt adaptörle besleyeceksin.
Aynen katılıyorum. Mr yamyam yazdıklarında haklı ancak söylediklerini yapabilmek için tecrübe ve çeşitli cihazlara sahip olmak gerekir. Ürün Çin malı bir ürün güç kaynağında Çin malı olsa ne olur. Çin malı olmayan ne kaldı ki?Zaten sürekli tam performansıyla yanan bir ürün değil maksat paskomya ustanın dediği gibi ambiyans olsun.
Bu arada bir ilave daha yapayım şeritte kullanılan WS2811çipi sabit akım led sürücüymüş yani güç kaynağının ayarlarıyla hassas şekilde oynamaya hiç gerek yok. Çip led akımını otomatikmen ayarlayacaktır.

Son düzenleme:
Bu arada bir ilave daha yapayım şeritte kullanılan WS2811çipi sabit akım led sürücüymüş yani güç kaynağının ayarlarıyla hassas şekilde oynamaya hiç gerek yok. Çip led akımını otomatikmen ayarlayacaktır.
Bu durum gayet kolay.
Normal 12V (veya 24V) bağlandığında ledler ısınmıyorsa dayan gitsin.

Forum istatistikleri

Konular
133,382
Kullanıcılar
459,230
Son üye
sabri erdogan

Yeni konular

Geri