harungundogdu
Usta Üye
Göldağı ne iyi ne de kötüdür. Onun yerine Altın kabloyu tavsiye edebilirim. Hünka da fena değildir.
ama baktığınız zaman hesap kitap elektriksel formüllere dayanıyor sonuçta , bi yere gelen hattın kesiti bellidir ona göre kesici koyulur , aynı şekilde bakır ve aleminyum kabloların iletkenlik dirençleri bellidir, kac mm2 bakır kablo kullanıyorsanız ona göre hesap yapıp aleminyuma cevirirsiniz , sonuçta aleminyum kablolar var ve bugün ges yapan çoğu firma ges dağıtım panosundan ag panosuna kadar aleminyum kabloları kullanıyor.Ne olursa olsun bakır kablo dışında kablo kullanımı 220v-380v vb. alanalrda yasaklanmalı, bu tarz kabloların üretimi ve satışı olmamalı bence. Büyük risk. Bilmeden veya ucuza kaçmak için kullanılıyor. Aleminyum veya aleminyum karışımlı kabloların kullanım alanı farklı olmalı. Ben işe ilk başladığım dönemlerde müşteri kaçırmamak için ucuz diye kullanıyordum. Ta ki bir iki defa alev alan kabloları görene dek. Sonrasında müşteri istese bile ucuz kablo kullanmamaya çalışıyorum. Ucuz kabloyu sadece çok yüksek voltaj çekmeyen lambalarda kullanıyorum, prizlerde ve uzatma kablolarında hep %100 bakır kullanıyorum. Çünkü adamların ne bağlayacağını bilemiyoruz ki.
Hoca; sabıt kuvvetli tesıslerde haklısı nız. Pano için bara olarakda kullanılıyor, sorun yok. Çünkü, hesap kıtapla yapılıyor tesis. Tıpkı havai hatlar gibi.ama baktığınız zaman hesap kitap elektriksel formüllere dayanıyor sonuçta , bi yere gelen hattın kesiti bellidir ona göre kesici koyulur , aynı şekilde bakır ve aleminyum kabloların iletkenlik dirençleri bellidir, kac mm2 bakır kablo kullanıyorsanız ona göre hesap yapıp aleminyuma cevirirsiniz , sonuçta aleminyum kablolar var ve bugün ges yapan çoğu firma ges dağıtım panosundan ag panosuna kadar aleminyum kabloları kullanıyor.
ben yanlış anlamışım , ben direkt aaleminyum kablo kullanımı olarak düşündüm bakır görünümlü kalitesiz olarak düşünmedim.Hesaplarda sorun yok .
Kablo bakır , alüminyum , vs gibi madeninde sıkıntı yok .
Malzeme kablo karışımda sıkıntı . ( kalite !!! )
Örneğin :
2.5mm2 kablo kaliteli aldım . Hesaplama ( ortama ? ) 16A Siğorta
2.5mm2 kablo kalitesiz aldım . Hesaplama ( ortama ? ) 16A Siğorta yerine 10A siğortamı kullanacağız ?
yoksa 16A siğorta kullanıp riskmi ? alacağız .
Yada kalitesiz kabloda kesit arttıcağız . ( çareler tükenmez )
Kesit arttı kablo bedeli ( parasıda ) arttı ne anladım .
Kolay gelsin , sağlıcakla .