12 Volt 4 Ah ve 12 Volt 7 Ah kuru aküler için lütfen yardım

sinannnn

Üye
Katılım
23 Tem 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
Bu sitede 12V 4Ah aküm için şarj devresine rastladım ama isiste çizeyim dedim inanın 4-5 saat rahat uğraştım yani internetten araştırdım kitaplara baktım bu devreyi bir türlü çizemedim bu sitedeki sayfayı yazıcıdan çıkardım elektronikçiden temin ettim satış yapan beyefendi bazı parçalarda teretdüt etti. Verdiğim linkteki sitede üstten 2. resimdeki şekilde solda dik duran üzerinde 1 1 Watt yazan direnç gibi bir şey var bunun ne olduğunu anlayamadım ve devre çizilemiyor nedense uğraşıyorum isis programında hangi direnci nereye yerleştireceğim bilemedim acaba verdiğim linkteki 1 resim ve 2. resim birbirini tutmuyor mu? Sanki 1.de olan elamanlar 2. de yok gibi bu problemden karmaşadan kurtulabilsem hemen devreyi basmak istiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum

Selamlar...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Devre sadece akım sınırlaması yapıyor ve çok daha basit bir şekilde yapılabilir. LM317 nin bilgisayfasını indirip bakarsan bir lm317 ve bir dirençden oluşan akım sınırlama bağlantısını görürsün. Gerilim kontrolü olmadığı için akü akım değerinin 1/20 sini şarj akımı olarak seçersen devamlı şarjda kalabilir ve pek bir sıkıntı olmaz.
 
2. resimdeki şekilde solda dik duran üzerinde 1 1 Watt yazan direnç gibi bir şey var bunun ne olduğunu anlayamadım

Ne olduğunu anlamadığınız eleman, şemada r4 olarak gösterilen dirençtir.
Bu, hem çıkış akımı hem de voltajı ayarlanabilen bir devre. Sayın zenze'nin de söylediği gibi akım geri besleme direnci kullanarak sadece akım kontrolüyle de şarj devresi yapabilirsin.

lm317-current-regulator.png



Şemada akım formülü var, r1 direncinin değerini istediğin şarj akımına göre hesaplamalısın. Giriş voltajın da aküyü şarj etmeye uygun olmalı.
Kolay gelsin.
 
[220R, 47K, BC639, 100K, 4,7K, 1K, 100(dirence benziyor gri renkli sanırım capasitör), LM317T, 1N4001] Malzemeleri almıştım dün ama isis ta çizmeye çalıştım 7 tane devre elemanı gördüm oysa 2. ve 3. resimlerde 9 tane devre elemanı var benim ares e aktarıp plaket basmak için yapmaya çalıştığım çizimde tam olmadı malesef R3 ün değeri kaç bilemiyorum şekilden bakarak çizmeye çalıştığımda hiç anlamadım malesef

Selamlar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,755
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst