12v 1a adaptör ve 24v 0.5a adaptör farkı

benim adım elimden gelen budur.

selam arkadaşım senin sorunun için küçük bir video çektim belki kafana takılan soru işareti silinir.
Elinize sağlık, gayet güzel bir deney. Fakat adaptörlerin gerilimi önemli değil cümlesi biraz yanlış olmuş kanaatindeyim. Adaptörün gücü ve o gücü hangi akım ve gerilim değerlerinde verebildiği önemli desek daha doğru olur. Zira 12V 1A adaptörle 24V 1A bir cihazı kullanabilirsiniz sonucu çıkıyor.

Son düzenleme:
evet akımı ayarlayabildikten sonra sonuç söyledigin gibi ama püf noktası adımı ayarlamak benim deneyi yaptıgım laptop adaptörü 7 amp 19 volt ve çıkışında amp volt ayar modülü var . deneye başlarken volt en yüksekte ve akım en düşükte ben cihazı çalıştırmak için yalnızca amper ayarını yükseltim voltaja hiç ellemedim.

Zira 12V 1A adaptörle 24V 1A bir cihazı kullanabilirsiniz sonucu çıkıyor. mu dersin besleme yetersiz kalır. tersini söyleseydin akımı ayarlayabildigin sürece 24 v 10 amp adaptörle 12 voltluk lambayı motoru yakmadan çalıştırabilirsin.

püf noktası amper ayarlamak .
evet ya ben 19 volt ayarladıgım için düşük voltaj sorun olmamıştı. sen dogrusun 12 volt adaptörle 24 voltluk cihaz tabiki çalışmaz.

Hocalarım benim şimdi gene kafam karıştı 24v bir adaptörle akımı sabit tutarsak 12v luk bir motoru yakar mıyız yakmaz mıyız?12V luk adaptörle de 1A versek 24vluk la da sabit 1A versek yanıyor mu yanmıyor mu.Videoyu yollayan üstadımın anlattıklarından anladığım kadarıyla yanmıyor Mehmet üstadımın anlattıklarından anladığım kadarıyla akımı 1Amperde sabit tutsan da gerilimden ötürü delinme(yanma) oluyor.

Yani üstadlarım şöyle toparlayım ben akımların eşit olduğu durumlarda gerilimin devreye etkisini merak ediyorum bir sisteme 24V 1A vermekle 12V 1A vermenin farkı ne sorusundan kastım gerilimin, akımın sabit olması durumunda devreye etkisini merak ettiğimden.

barkın çalıştırmak ayrı şey yada çalışması. verim almak ayrı şeydir. basit bir örnekleme yapalım: 12 volt 1 amper motor çalışıyor, 1 amper tüketiyor ve 1 kg yük taşıyor. 24 voltta amperi ne kadar kısarsan kıs çalışır ama verimli çalışmaz, veya bir süre çalışır sonra yanar. 24 volt motor için de aynı şey geçerli. 12 voltta çalışır ama iş görmez. yani motorun çalışıyor olması iş gördüğü anlamına gelmiyor.

işin gerçegi şudur bir cihazın tabiri caiz ise rolantide çalışması ile tam randımanlı çalışması aynı kefeye konamaz. şarjlı deneyinde matkap her hangi bir iş yapmıyordu en az akım ile çalışmasını gerçekleştiriyordu. ama yüke binince 1 amper çeken matkap 2 amperi aştı
( merak eden olursa onunda videosunu çekerim .)
bizde bir söz vardır. ne kadar ekmek o kadar köfte yani herşey kitabına uymak zorundadır.

Sayılar tamamen sallamasyon merak ettiğim husus 12v çalışan dc motor var sayalım bu iki adaptörü de kullanabilir miyiz, kullanabilirsek farkları ne olur ve neden?
Ortalığı yatıştırayım
Öncelikle yukardaki soruyu anlamamız gerekir.

12V 1A adaptör ile 24V 0.5A adaptördeki tek ortak unsur güç faktörüdür.
Yani ikisinin de kaldırabileceği veya ikisinden de çekilebilecek güç 12W tır.
Burada anlaşılamayan şey ise yük direncidir..
Resimde bu yük dirençleri hesaplanmış ve her bir adaptörden tam güç alınabilmesi için yük dirençlerinin kaç ohm olması gerektiği belirtilmiştir.
Görüleceği üzere 12V luk adaptörden tam güç alınabilmesi için 12 ohm dirence sahipyük kullanılmalıdır.
24V ile çalışan bir yükü örneğin motoru 12V luk bir adaptöre bağlarsanız,?
12/48=0.25A akım çekilecektir. Bu durumda adaptörden çekilen gücü hesaplarsak...
12x0.25=3W edecektir. Yani 24V ta 12W güçte çalışan bir motor 3W güçte çalışacaktır.
Peki 12V ta çalışan bir motoru 24V luk bir güç kaynağına yani adaptöre bağlarsak ne olacaktır.?
THAT is the QUESTION
Burada en önemli mevzu güç kaynağının yani adaptörün verebileceği max. güç unsurudur.
Verilerde 24V adaptör 0.5A akım kapasitesine sahip olduğu için en fazla 0.5A akım çekilebilir demektir.
12V motor 24V, 0.5A lik bir adaptöre bağlanırsa ne olur?
Yük direncimiz 12 ohm olduğuna göre...
24V/12=2A yük akımı..
Çekilmek istenen güç= 24X2=48W
Yuharaaa
12W güç verebilen bir adaptörden 48W çekmeye çalışıyoruz.
Adaptörümüz bu hoyratlığa tahammül edemez ve yanar.
Çünkü tam güç için belirlenmiş yük direncimiz olan 48 ohm dan daha düşük bir yük direnci bağlıyoruz. Yani adaptörümüzü bir nev-i kısa devre etmiş gibi oluyoruz.
Şimdi derseniz ki adaptörümüz 24V 2A verebiliyor o zaman ne olur?
12W lık bir yükü 48W güç ile çalıştırmak istediğimiz için de bu sefer yük üzerinden daha fazla akım geçeceği için yükümüz yani motorumuz yanacaktır.

Bir yüksek gerilim hattının dibinde iken zaten insan vücudundan bu kadar akım geçecektir.
İnsan vücudu için tehlike sınırı 10mA den başlar. Yani senin örneğine göre oranlarsak, 0.010A demektir. Halbuki sen 1mikro amper örnek vermişsin.
Bu olayı biz yıllar önce güzel bir oyunla ispatlamıştık.
Yüksek gerilim hattının altına tahta bir yüksekliğe bir arkadaşımızı dikerdik.
Diğer arkadaşımız ayakları toprağa basacak şekilde ve elinde kontrol kalemi ile tahta üzerinde duran arkadaşın, KULAĞINA, BURNUNA, BOYNUNA ve muhtelif yerlerine kontrol kalemini dokunarak arkadaşımızda Elektrik olduğunu söyler ve gülerdik.
Kontrol kaleminde bulunan NEON lambanın yanabilmesi ve üzerinden mikro amperler seviyesinde akım geçmesi gerektiği için, bu akım, hem tahta üzerinde duran arkadaşımızın üzerinden, hem de toprağa basan arkadaşımızın üzerinden aynı zamanda da kontrol kalemi üzerinden geçmektedir.
Demek ki mikro amperler seviyesindeki akım insan vücudundan geçse bile etkisi olmamaktadır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…