12V 90A oto aküsünden 5V 20A güçe çevirmek

as_erkan

Üye
Katılım
2 Nis 2011
Mesajlar
15
Puanları
1
Arkadaşlar oto aküsünden 5v 20a güce çevirmek için çevirmek istiyorum.. yardımlarınızı bekliyorum.. converter var ama nereden bulabilirim.
 
Merhaba,

Hazır olarak bu çevrimi direkt yapan cihaz var mı bilmiyorum.Ancak;

Söylediğiniz işlemi, ismi Step-Down (Alçaltan Dönüştürücü) ya da Buck-Converter olarak da geçen yöntemi kullanarak tasarlayacağınız bir devre ile yapabilirsiniz.

Hazır elemanlar kullanıp rahat yapmak istiyorsanız, bir inverter (evirici) ile aküden 12V gerilimi 220VAC gerilime evirirsiniz. Daha sonra 220VAC-5VDC/20A (Piyasada çok rahat bulabilirsiniz) hazır bir Converter kullanarak iki elemanla bu işi çözebilirsiniz.

Kolay gelsin...
 
Merhabalar...

Bu devreyi transistörlü yaparsanız kullandığınızdan daha fazla enerjiyi ısı olarak dışarı atacaksınız. sizin gereksiniminiz 5 volt 20 amper = 100 watt enerji demektir. 12 volt bir aküden bu gücü alabilmeniz için transistörlü bir devre kurarsanız 140 watt gücü ısı olarak dışarı atarsınız ki bu hiçte verimli değil tavsiye edeceğim bir durum değil.

Öncelikle neden akiden bu voltajı almayı düşünüyorsunuz bunu sorayım çok gerekli değilse Şebeke ile çalışan 5 volt 20 amper smps çok rahatlıkla bulup kullanabilirsiniz. Ama yönteminiz bu ise akü ile elde edeceğim derseniz bunu step down smps ile yapmanızı öneririm. boşuna enerji harcamaktansa smps daha mantıklı.. ama bu gücü alabileceğiniz bir devre görmedim. 20 amper için belki daha detaylı araştırmak gerekebilir mutlaka vardır.

görüşümü yazmak istedim kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
12 Volt akü yerine 6 volt akü kullanarak sorununuzu çözebilirsiniz.5 volt ile çalışan devreniz 6 voltta da çalışacağını varsayarak önerdim.kolay gelsin.
 
Arkadaşlar oto aküsünden 5v 20a güce çevirmek için çevirmek istiyorum.. yardımlarınızı bekliyorum.. converter var ama nereden bulabilirim.

Merhaba.

1.çözüm olarak 20 amperi net veren bir pc psu'su en az kaç watt’lık da olabilmelidir,önce bunu araştırıp bulurum,diyelim ki 450-500 watt'lık bir psu (Bir SMPS türü) bunu net olarak da sağlamış bulunsun.Daha sonra bunu oto çakmaklıktan güvenlikli güç arttırımıyla birlikte bir güç çıkışıyla çalıştıracak inverteri (12 volt dc.-220 volt ac dönüştürücüyü) satın alıp bu psu’ya bağlayarak,5 volt 20 amperi kırmızı-siyah kablolarından da alırdım.Ama elinizde 20 amperi net veren bir psu da hazır mevcut olup varsa sadece buna uygun bir oto çakmaklıklı inverteri seçebilmeniz için de bunu öneriyorum.Bu çözümde çok fazla enerji dönüşümü de olacağından (dc-ac / ac-dc) haliyle güç (Enerji) kaybı da daha fazla olacaktır.

2.çözüm olarak sadece 5 volt,20 amperi veren ve 220 volt ac. ile çalışan bir smps'i, yine oto çakmaklık çıkışından sağlanan 220 volt ac. ile çalıştırmak olabilir.Burada da kayıplar yine psu ile çalıştırmadaki gibi,yani bu iki aşamada olan dönüşümler nedeniyle yine fazla olur.

3. çözüm olarak da direk 6 volt 20 amperi sağlayan bir akü ile (Çalıştıracağınız cihazın da 5.0-6.60 volt dc. arasında bir çalıştırma toleransı ayrıca mevcutsa) bu sağlanabilir,güç dönüşümü olmadığından enerji verimi de çok yüksek olur,kayıp yalnızca çalıştıracağınız bu cihaz içinde olan kayıptır.

4. ve en ideal çözüm (Direk 6 volt dc.akü kullanımının dışında) ise anahtarlamalı bir buck-converter (dc-dc) direk olarak,yani 12 volt dc.-5 volt dc. 20 amperi net verecek şekliyle eğer bulabilirseniz kullanmaktır.

* 6 volt kurşun-asitli bir akü full şarjlı olduğunda 6.60 volt dc.ye kadar yükseldiği göz önüne alınarak cihaz bağlantısında cihazın da bu gerilime toleranslı olabilmesi gerekir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,925
Mesajlar
921,735
Kullanıcılar
451,093
Son üye
Mustii54

Yeni konular

Geri
Üst