12VDc - 220 V Ac inverter arızası

umitordek

Üye
Katılım
9 Haz 2014
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar şimdiden yardimlariniz için sağolun. Arıza şu şekilde; devre de herhangibir koku ve malzeme yanması görünmüyor. Devre tamamlandığında 220 v çıkışında gücü 3 sn gibi alıyorum sonra kesiliyor. Kondansatorden supelendim fakat, siz degerli arkadaslarinda fikrini alayim istedim. Bu tip arızayı bilen varsa yardımcı olabilirmi?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Batarya ölmüştür voltajı düşüyordur. Çalışırken voltajı ölç
 
Ayrıca bu inverter smps tarzı dc to dc ve sonrasında ac convertermi Yoksa trafolu dc to ac invertermi?

silvestır arkadaşımızında bahsettiği gibi önce giriş voltajını ölçün ayrıca tavsiyem kablo eklerinde gevşeklik varmı bakın

eğer imkanınız varsa sistemin fotoğraflarını çekin akü grubu akü ile inverter arası güç kabloları ve özellikle inverter içinin devrenin resimlerini eklerseniz iyi olur.
 
Resim1

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Ekli dosyalar

  • 1402675067022.jpg
    94 KB · Görüntüleme: 168
Resim2

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Ekli dosyalar

  • 1402675207478.jpg
    98 KB · Görüntüleme: 105
Resim3

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Ekli dosyalar

  • 1402675447272.jpg
    75.5 KB · Görüntüleme: 100
Resimler bunlar arkadaşlar

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Öncelikle uyarayım cihazınız ölümcül derecede yüksek voltaj ihtiva etmektedir. Lütfen çalışırken dikkatli çalışın yeterli bilginiz yoksa bu cihazı tamir etmeye çalıştırmaya uğraşmayın.

Cevabınız tamir edeceğim ise cihazı akü grubuna bağlayın ( akünüzün sağlam ve kablo bağlantılarınızın uygun olduğunu düşünerek yazıyorum ) ve ölçü aletinizi dc kademesinde 22 mF 400 volt kondansatörü ölçün kaç volt olduğunu yazın.

Burda voltaj 300 - 320 volt civarında ise normal ancak voltaj okuyamıyorsanız voltajı yükselten kısımda arıza var. Eğer bu voltajı okuyabiliyorsanız sorun bu voltajı ac voltaja dönüştüren mosfet sürücü kısmında önce bunları belirleyelim. Ona göre tavsiyelerde bulunabiliriz.

kolay gelsin
 

Sevgili dostum,merhaba.

1-İnverter devresi bu şekilde,yani bir soğutucuya hiç bağlanmadan olduğu gibi kullanılırsa,3 sn. sonra 220 vac çıkış voltajı tam kesilmese bile,çıkıştaki gerilim karekterestiği dalgalanır bir hale de gelir,bu normaldir.Çünkü mosfetler soğutucuya bağlanmamışsa üzerlerinden geçen bu yüksek akü akımıyla ısınıp normal çalışma rejimleri de kolaylıkla bozulabilir,çalışma şekilleri çok kararsız bir hale de dönüşebilir.

Çaresi nedir diye soracak olursanız uygun bir soğutucuya bu dördünü araya termal pad koyup (Birbirlerine göre tam bir yalıtkanlığı da sağlayarak) küçük civata (Vida-somun ikilisiyle) bağlamak ve uygun bu şekilde de soğumalarını sağlamakla olur.Göreceksiniz ki bu durumda çıkış gerilimi çok daha kararlı bir şekline gelmiş de olacaktır.

2- İkinci belki en önemli bir sebep de, sn. silvestir'in de üzerinde hassasiyetle durabildiği gibi bu akünün iç yapısında bir arızanın da oluşabilmesi olasılığıdır.Bunu anlamak da sanıldığı kadar çok zor olan bir hadise de değildir.3 sn.'den sonra,yani inverter tam kapandıktan birkaç dakika sonra akü kutup başlarını,avometrenin dc. ölçer (20 volt dc.'ilk kısımda) kısmıyla ölçtüğünüzde örneğin 12.60 volt yerine 10.50 volt dc. yi veya 12.50 volt yerine 10.40 volt dc. yi okuyorsanız eğer,akünün bir gözü sağırdır (Şarj almayan veya aldığı şarjı 3 sn içinde çabucak deşarj eden ölü,işe yaramaz bir konumdadır da diyebiliriz.) bu nenenle bu kullandığınız mevcut inverter devresinde,size "12 v dc.-220 v. ac" dönüşümünde işinize tam da yaramayacak atıl bir durumdadır diyebiliriz.

Ancak inverterden tam ayrıldıktan sonra da bu ölçümlenen voltaj,belirli bir sürede tekrar toparlanıp da 12 volt dc. nin üzerindeki değerlerine (12.50-12.60 volt dc. gibi.) tekrar geri gelirse aküde herhangi bir sorun da yoktur denilebilir.Bu durumda da aküyü yenisiyle değiştirmenize veya Dr.Korhan Sökmen'in desülfatör devresiyle akünün sulfatlı kısımlarını yeniden kullanılır durumuna getirmeniz de gerekmez bu son durumda.

Benim kuvvetle üzerinde durduğum konu da akü özellikleri üzerindendir,mosfetler soğutucuya bağlanmasa bile çıkışta dalgalanan sinüs forumunda 220 volt ac 'yi kesik kesik de olsa yine de vermesi gerekir diye kuvvetle de düşünüyorum.Ama benden naçizane bir tavsiye olarak da mosfetleri har halükarda da uygun bir soğutucuya bağlamadan da asla kullanmayın.Yani hem çıkış akımındaki tam bir kararlılık,hem de bu yarıiletkenlerin mevcut ömürleri açısından bu çok da iyi olmayacaktır.Bu konuya özellikle de çok dikkat edin.

Not: İnverter devresindeki elektrolitik kondansatörler eğer bozulmuş (örneğin elekroliti içten kurumuş) olsaydı eğer, 3 sn. bile 220 volt'luk bu ac. çıkışını hiç veremezdi.Bu ihtimal çok uzak görünüyor,bunun üzerinde bu nedenle hiç durmayın.Kolay gelsin.

Korhan Sökmen - Desülfatör
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…