24 V DC 220 V AC ÇEVİRMEK

+
Bu devrenin çıkışı tek yönlü olacaktır. sinüs olmaz ama kare dalga bile çıkış vermez. Yarım dalga bir çıkış verecektir.

H köprüsü ile ancak tek pirimere sahip bir trafo sürülebilir çıkış karedalga sinyal formu alınabilir düşüncesindeyim.

Merhaba.Sn.Serkan_48,aslında sn.by lent'in paylaşabildiği üstteki devre örneği ile tv besleme katındaki smps tv besleme katı devresi çok farklı da değildir.Her ikisinde de yüksek frekansta (26 kHZ gibi) ve girişten daha yüksek ac'ler (Kare dalga şeklinde değildir,çünkü trafoya girdiğinde kare dalgaların bu kare uçları uçlarından biraz kırılıp törpülenerek aslında modifiye sinüs gibi olur,çok iyi biliyorsunuz) ve yüksek voltajda sinüs formda olan bu ac'ler elde edilir.Ama ışıldakta doğrultulmadan tek kablolar (4 yerine 2 kablo hattı ile iletilip) bu flüoresana direk startersiz olarak da verilir.Tv besleme devresinde ise tek diyot+ elektrolitik kond.lerden tam doğrultulup (Yüksek frekans olduğu için köprü diyoda egrek yoktur,tek diyottan çıkan bu doğrultulmalar o kadar biribirine yakındır ki elektrolitik bir kond. bunu tam düz akım (dc) yapabilmiş olur,50 hz. frekanstan biraz farklı olarak da) çıkan bu besleme akımı (Çeşitli voltajlarda olan dc'ler olarak) tv yatay,düşey,ses,renk,tuner,vb.değişik katlarına değişik dc voltaj değerlerinde (Horizontala +115 volt dc. gibi,örneğin) verilip dağıtılmış olur.

Yani sn.by lent'in bir örnek olarak da verdiği bu devredeki ve normal tv besleme katındaki smps trafosu çıkışlarındaki dalga formu ac yani sinüstür.H köprüsü uygulama devresi (teorik yani kitaplardakinin çok dışında) elimde ups veya inverterler için özel uygulanmış haliyle ne yazık ki şu anda hiç bulunmamaktadır,kusura bakmayın.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Bir de 1983 yılında elektronik balast (20 watt.lık flüoresanı yakmak ve aküden beslenmek için) satın almak için girdiğim bir elektronikçi dükkanında,elektronikçi bana bunların çıkışını 80 volt ac olarak multimetrenin ac kısmında tam ölçebildiğini,dc kısmıyla hiç ölçümlendiremediğinden de ayrıca bana bahsetmişti (Atom elektronik balast,20 watt,12 volt,2 amper giriş etiketli olup,12 volt dc/80 volt ac,26 000 hz. çıkışlı idi bunlar)Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Selamlar.

Detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Konuyu kısaca özetlemek istiyorum.

Burdaki hareket noktam konu başlığında yazıldığı üzere 24 vdc yi 220 vac ye çevirmek.

Konu anahtarlama benzeriliği nedeniyle smps besleme konusuna kaydı.

Benim asıl merak ettiğim nokta bir çok inverter devresinde uygulama kolaylığı nedeniyle 2 x pirimer sargıya sahip trafolarla yapılan inverterlere aşinayım. daha önce hiç görmediğim tek pirimer sarımlı inverter modeli idi. Sizinde belirttiğiniz üzere H köprüsü anahtar kelimesini yazınca ampül yandı. trafoda salınım oluşturmak için değişken kutuplara ihtiyaç vardı ve bunuda yazınızla çözüme ulaştırdım sayın @binbaşı üstadım.

Aslında maliyet olarak düşünüldüğünde 500 watt ve üzeri trafo üretim maliyeti düşünüldüğünde H köprüsü kurarak transistörlerle trafo sürülmesi maliyeti düşüreceği kanısındayım.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler allah razı olsun.
 
Merhaba.Bakın,çok değil sadece1-2 yıl öncesine kadar sizlerle ayni yanılgı (smps trafoların çıkışlarının ısrarla da dc olabilmesi konusunda) içindeydim ben de.Ama çok dikkatli incelendiğinde bunların farkı açık olarak da ortaya çıkıyor aslına da bakılırsa.

Transistörlerin bildiğimiz dc devrelerini sadece açma-kapama ve amfi devresindeki gibi dc’den ac’ye izolasyonla (Giriş ve çıkışta kond. ile bu durum sağlanıyor) girişteki ac’yi çıkışta içteki dc’den bağımsız ve tam ac’ye modüle edilebilme (OPAMP prensipli gibi) vardır.Bir rumkorf (ateşleme) bobininde ise platin yerine kullanılan bir transistör sadece açma-kapama yaparak platindeki aşınmaları tam önleyebilmiş,ancak bobini (şok) açma-kapama darbeleri ile sekonderinde YG ‘i dc olarak üretip bujilerden atlatır haline de dönüştürülmüştür.Buradaki görevi modüle değil sadece bir anahtar gibi bu dc devreyi açmak ve kapatmaktır.

Smps’li besleme güç devrelerinde ise kare dalga üreten bir entegreden gelen kare dalga (NE 555’den de bu gelebilir,başka bir geri besleme sisteminden ayarlanarak,PWM olarak da gelebilir bu sinyal) güç transistörü veya mosfetin kapısından veya emitterinden ac olarak giren dalga forumundadır.Güç transistor ü veya mosfet ayni bir amfideki gibi girişten verilen bir kare dalgayı 310 volt dc olarak doğrultulup kendi içinden dc olarak geçen akımla birlikte,giren kare dalga ile modüle edilerek,bu smps trafosundan (Ferrit nüveli trafonun) primerinden geçirir.Sekonder sarımda da trafo prensipli daha yüksek ac ve çok yüksek frekanslı akım elde edilir.Çeşitli kullanım amaçlarına göre direk ac olarak veya dc.’ye çevrilip sonuç olarak da bu çıkışları kullanılmış olur.

Manyetolu (Aküsüz olan) ateşleme sistemlerinde de platinin primer sarımı tam kestiği (Kısa devre ettiği) anlarda ateşleme için bujiye gidecek (Diğer özel sarımlar direk farları besleyecek) şekliyle YG’li dc akımı olarak çıkar,platinle açma-kapama anlarında oluşan akım şekli dc ve YG’dir farklı olarak.Yani ister DELCO bataryalı ateşleme denilen “akü-platin (Veya transistör)–bobin” sisteminde de YG’li akım çıkışı dc olarak bujilere verilir,isterse manyetolu ateşleme sistemi olsun çıkıları YG'li dc'dir doğal olarak bu sebepten dolayı.Çünkü bunların kare dalga ile transistörlerinin sürülmesi durumu yoktur,sürülse idi ac ile modüle edilerek çıkışları da YG ve ac formu şeklinde yine olacaktı.Crt TV’lerdeki EHT’nin çıkışı da trafo prensipli 8 kV iken 24 kV olur,kaskat sistemden geçerken hem voltaj 3’e katlanır,hem de bu ac dc’ye dönüşüp tüpe 3 kat fazlası olan YG'li bir dc voltajı olarak da verilmiş olur.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
serkan kardesim neden yarim dalga olsun? sen ne555 ile kare dalgani uretip bir transistorle yukselttikten sonra yarim dalga falan olmayacaktir,
bylent ustanin verdigi sema, benim de kullandigim eski bir basit inverter semasi. ama bd243 u pek tavsiye etmiyorum. cunku yeterli anahtarlamaya gucu yetmiyor. simetrik bir trafoya belki is gorur ama asimetrik bir trafodan maks 120 voltncivari cikarabiliyor. araya opamp falanngerekir.
tek transistor ve tek kaynak bir trafo ile inverter yapimi, televizyondan tut vcd ye, monitorlere iadar pek cok yerde kullanlan bir uygulama. daha 3 gun once soktugum vestel tablet adaptoru de tek transistor ve asimetrik bir trafodan olusuyordu.
ancak, bir sorun var ki, kare dalga:) ister 4047 olsun ister ne555 ikisi de kare dalgadir ama bu uretilen enerji class ab ve yukarisi kalitede amfilerde buyuk sorunlara yol acar, bu nedenle bu tarz aletlerde kare dalga opsun diye inat edilirse bilenyuksek frekans ile anahtarlama gerekecektir. ya da xr2206 gibi sinus sinyal uretici arkadaslar gerekir, aksi taktirde ugultulaer cizirtular, ziriltilar her daim olur.
bilmen gereken aslinda simetrik oosun asimetrik olsun hicbir trafo dc ile surulemez. sac olsun ferrit olsun hicbiri dc yi degistiremez. ilk anda bir atesler sonra kut filtre eder. bu nedenle biz dc yi kiprastiriyoruz. ki illa simetrik olmali ya da simetrik olmayan inverter gormedim gibi bir seyvdemissin ama anlamadigim madem bir trafo ac yi simetrik olmadan suremiyor? bu 220 volt asimetrik akimi nasil suruyor:) tek transistorle yarim dalga olur diyorsan npn,pnp bir transistor yapisi kurarsin olur biter ki gerek de yok. tek bir transistor kare dalga uretir ama ustunde yazanin yarisi kadar bir anahtarlama yapar. ki simetrik invertern de amaci bu. iki transistor yuku yari yariya paylassin.
ya da soyle diyeyim, basit olarak bir inverter, bir sinyal uretici -bu flip floptur, ne555 tir 4047 dir xr2206 dir ya da bildigimiz bir mp3 calar. sizin fanteziniz ne ise:) - bunu ykselten bir amfi kati,-transistor ya da mosfet- bu transistor ya da mosfetn ciksndaki trafo.
simdi, eger kare dalga ve yuksek akim kullanacaksak o zaman sac trafo olmaz. cunku sac trafo dc yi oldugu gibi 10 khz ustunu de filtrelemek gibi bir huya sahip. bu nedenle ferrit nuve kullaniriz.ki ayni hastalik nedeni ile midlerde daha iyi olan lambali amfiler de tizlerde midlerde elde ettigi ustunlugu kaybetmekte:)
ne ise amfilere girmeyelim de. dedigim gibi ben pek cok tasarimda tek trajsistorlu inverter de gordum hayvan gibi iki transistorlu, tran gibi transistor dizilmis inverter de gordum. bunlar cok onemli degil.
zaten pek cok tasarimda transistor genelde yalnizdir. ancak, bazi tasarimlarda smps nin her zaman tam yukte calismasi istenmediginde bu cikis transistorunun sagina soluna bazi parcalar atilarak sadece akim cekildiginde ya da bir trimpot ile verim ayari yapilmasi icin kopruler konulur, degisik parcalar atilir. misal optokuplor ile adam trafoya girdigi baska bir ac ile devrede hata yoksa sinyal jeneratorunu calistiriyor, bu da transistore guc getiriyor. ki bazi tasarimlarda optokuplor, transistor ile sinyal uretecnin arasinda oluyor.
yanianlayacagin zaten olay transistore geldikten sonra cok bir degisiklige gitmiyor.
 
555 li devrede cikis 0 volt ve 12 volt gibi. Sinus diyagraminda bu + alternansin birde - alternansi olmali. Yukaridaki devrede sadece arti alternansi olusturuyorsun. Tamam cikistan voltaj alabilirsin ancak bu sinus formunda yada sinus dememek lazim ac akimi olusturan iki alternansi saglamaz. Benim demek istedigim bu. Cikisi bir osiloskopla goruntulersek bunu anlayabiliriz. Yukaridaki d3vre evet kabul ediyorum calisan bir devre voltej uretmektedir ancak dedigim gibi bir ac sinyal degildir.

Konumuz voltaj yukseltmek dusurmeek degil. Asagidaki bahsettigin konu smps konusuna girer. Smps teknolojisi farkli bir teknolojidir.

Saygilarimla

daha 3 gun once soktugum vestel tablet adaptoru de tek transistor ve asimetrik bir trafodan olusuyordu.
 
Serkan şu konuyu hatırlayabilecek misin, biri yabancı linkte görmüş 9v pil, 1 anahtar ve bir 12/220 trafo ile şok cihazı gibi uçlarında kıvılcım atlatabilir miyim diye soruyordu :D. Tabi ki bu malzemelerle mümkün değil. Tarih tekrar ediyor ;).
 
Herkeze çok teşekkürler bir sürü ders çıkardım.:)
 
555 li devrede cikis 0 volt ve 12 volt gibi. Sinus diyagraminda bu + alternansin birde - alternansi olmali. Yukaridaki devrede sadece arti alternansi olusturuyorsun. Tamam cikistan voltaj alabilirsin ancak bu sinus formunda yada sinus dememek lazim ac akimi olusturan iki alternansi saglamaz. Benim demek istedigim bu. Cikisi bir osiloskopla goruntulersek bunu anlayabiliriz. Yukaridaki d3vre evet kabul ediyorum calisan bir devre voltej uretmektedir ancak dedigim gibi bir ac sinyal degildir.

Konumuz voltaj yukseltmek dusurmeek degil. Asagidaki bahsettigin konu smps konusuna girer. Smps teknolojisi farkli bir teknolojidir.

Saygilarimla
guzel kardesim ne sinusu:) ne555 kare dalga urwetir. eger sinus istiyorsan xr2206 gibi sinus sinyal uretecleri ayarlamalisin. ama dedigim gibi devreden akim alinmakta. aman ka2206 degil o da sinus calisir ama cikis entegresidir sinyal uretmez. gelen sinyali yukseltir. zaten piyasada yok artik.
mesele belli standartlara uymak degil, mesele isimizi gorebilmektir. yoksa ben bu devreleri daha once kullandim. istenen voltajlara da ulastim. mesele, yapilir yapilmaz degil. isimizi gormesidir. ha eger kastin tek yonlu yukseltme ise. dedigim gibi transistoru yari gucune gecirir bu uygulamalar. bu sayede 2n3055 misal 115 watt bir transistor ama 50 watt civari elde edilebilir. ki bir de soyle bir sey var. zaten bildigim kadari ile tam bir ac sinyal verilmezse -kare sinus testere farketmez-trafolar islem yapmaz.
by lent pil ile sok cihazi yapilir, trafoya dumduz baglarsan anlik 220 uretecektir. ama bu daimi bir sey degil. daimi olmasi icin kipraskin akim verilmeli
 
.. Cikisi bir osiloskopla goruntulersek bunu anlayabiliriz..ac sinyal degildir...

Baktın mı ?
ya ac ise ? formunun bozuk olması sorun değil ama ya her iki alternans da var ise ?
( enerji verdiğinde ne görürsün kestiğinde ne görürsün ? )

Bu tip konularda yorum yapmayın , ne ezberlediyseniz o kadarını tekrarlayın.
Yorum yapabilmek için magnetik alan teorilerini yalayıp yutmuş olmanız gerekir ki bunun için çok sağlam matematik alt yapınız olmalıdır.
İleri derecede differential ve integral hesap biliyor olmanız gerekir.

--
smps farklı bir teknoloji değil.
Tam olarak aynı teorilerle ve tam olarak aynı şekilde çalışır.
Adi saç hatta demir nüve üzerine sarılı trafo da olsa , ferrit ( ki en bilinen adıdır başka çeşitleri de var ) nüvelide olsa hatta hiç nüvesi olmasa da trafolar hep aynı teori ile çalışır.


eme ..emk ..zıt emk ..gibi kavramları ansiklopedik düzeyde de olsa araştırın

-----

Geri beslemesi olmayan invertör şemalarını değil monte etmek şemasına bile bakmayın !

PushPull ya da HBridge .. kare dalga ile değil buna ek olarak dead time denilen bir kavram ile desteklenir ,inceleyin ( power mosfet driver pdf lerinden yararlanabilirsiniz ).
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst