15-20 saniye güç

gogo3410

Üye
Selam arkadaşlar benim bir sorum olacaktı belki forumun içlerinde vardır ama bulamadım yardımcı olursanız çok sevinirim...
amatör olarak model uçakla uğraşıyorum uçakta glow motor kullanıyoruz bu motoru çalıştırmak için ilk harekette buji kızdırıyoruz bunu buji kızdırıcı ile yapıyoruz .bunu Elektronik olarak bir devreye ihtiyacım var ihtiyacım olan devre
1.5 voltla çalışacak butonunu na bastığım zaman 15-20 saniye 1.5 volt enerji verecek sonra tekrar butona basıncaya kadar hiç enerji vermeyecek
küçük ve hafif olması avantajıma
ilginize çok teşekkür ederim....

Sayın Gogo3410
bahsettiğiniz bir zamanlama devresi. Zamanlayıcı vb başlıklarında aratırsanız bulabilirsiniz. Yalnız zaman aralığınız küçük olduğundan devre gerilimine göre kondansatör ve boşalma veya dolma dirençleri bu zamana göre seçilerek devre hassasiyeti arttırılmalı.
Tabi 1.5 Volt u siz nasıl kullanıyorsunuz buji kızdırmada? 1.5(veya 3) Volt luk lehim aletleri dahi bulunabiliyor ama uygun devre gerekir diye düşünüyorum. Bu arada giriş havası ile de ısıtma yapılabilir, ve başlama için farklı yakıtlar düşünülebilir(karbüratör havasından karıştırma).
Zamanlayıcı devresi, kondansatör, transistör, direnç ve üreteçten ibarettir. Yalnız transistörün akım kaçırma durumu ouşuyorsa sistemin güç oluşturulan kısmını transistörden röle sürerek de kurabilir.
Sisteminizin resimlerini eklemeniz hem forumu renklendirir hem de izleyeleri bilgilendirir.
Başarılar dileriz.

Sayın Gogo3410
bahsettiğiniz bir zamanlama devresi. Zamanlayıcı vb başlıklarında aratırsanız bulabilirsiniz. Yalnız zaman aralığınız küçük olduğundan devre gerilimine göre kondansatör ve boşalma veya dolma dirençleri bu zamana göre seçilerek devre hassasiyeti arttırılmalı.
Tabi 1.5 Volt u siz nasıl kullanıyorsunuz buji kızdırmada? 1.5(veya 3) Volt luk lehim aletleri dahi bulunabiliyor ama uygun devre gerekir diye düşünüyorum. Bu arada giriş havası ile de ısıtma yapılabilir, ve başlama için farklı yakıtlar düşünülebilir(karbüratör havasından karıştırma).
Zamanlayıcı devresi, kondansatör, transistör, direnç ve üreteçten ibarettir. Yalnız transistörün akım kaçırma durumu ouşuyorsa sistemin güç oluşturulan kısmını transistörden röle sürerek de kurabilir.
Sisteminizin resimlerini eklemeniz hem forumu renklendirir hem de izleyeleri bilgilendirir.
Başarılar dileriz.
ben ne istediğimi tam anlatamadım galiba özür dilerim kısaca bana 1.5 voltu alacak 15-20 saniye 1-5 voltu verecek sonra kesecek basit bir devre lazım
ilginizeteşekkür ederim

arkadaşın dedigini yanlıs anladın. 555 entegresiyle yapılır.
netten 555 calculator diye arat

tabii.. Vi Yazan yerden 1 veya 3 volt arasında gerilim uyguladıgınızda Vo ucundan 20 sniye boyunca akım cıkıcaktır . ki bu süreyi ayarlı trimot ile uzatabilir veya azaltabilirsiniz . 182k lık direnç yerine 200 klık bir trimpot bağlarsınız. süreyi ayarlayabilirsiniz

Sayın Gogo3410
İnşAllah(c.c.) sorununuz çözülür. Yalnız neden anlatamadığınızı düşündünüz? Zamanlayıcı devresinden bahsetmişsiniz, hazır entegreleri olabildiği gibi sadece 20 sn için kondansatör direnç ve transistörden ibaret küçük bir devre de kurabilirsiniz. Zira linkteki entegreli devrede birden fazla kondansatör ve ekleme var. Size nasıl uygunsa o şekilde uygulayın.
Buji kızdırma elemanınızın nasıl bir yapısı var nasıl çalışır bilmiyorum. Ancak gerek cihazın gerekse de ekipmanlarınızın resimlerini eklerseniz izleyenler için zevkli ve de geliştirici olabilir.
Başarılar dileriz.

Akım değeri yüksek bir röle bul.
Nominal akımı en az 30A olsun !
Bu röleyi yukarıda önerilen zamanlama devreleri ile kontrol et.
Aslında en iyisi röleyi bas bırak butonla kontrol et.
Sorunun çok.
Sadece 1,5 V ve ya 3V var ise buna uygun bobinli röle bulamazsın.
Yani ayrıca röleyi çalıştırmak için mesela 12 V güç kaynağı lazım.
Röle motor bağlantılarını çok kalın kablolarla yap.
Daha doğrusu 3V olsa iyi olur.

İşini Elektronik eleman ile halletmen zor çünki gerilimin çok düşük.
İmkansız değil ama pahalı çözümler olur

Basitce , bir anahtarla yapabileceğin işi neden elektronik ile yapmak istediğini açıklarsan daha uygun çözüm yazılabilir...

Son düzenleme:
Öncelikle konuya gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim
tam olarak ne yapmak istediğimi anlatayım aşağıdaki linkte istediğim şeyin hazırı var ama pahalı bende yapabilirmiyim yada arkadaşım elektronikçiye yaptırabilirmiyim diye düşündüm arkadaşım devre getir dedi bende o yüzden sizlere danıştım istediğim şey bu

Otomatik Buji Isıtıcı ve İndikatörü
7259381211833683l.jpg

glow motorlarda kullanılan buji

bu bujinin ortasındaki tel 1.5 voltla bir süre ısıtılıyor

manüel ısıtma aracı bu çok basit 1.5 volt veren bir düzenek
motoru çalıştırdıktan sonra bunu çekiyoruz işte burası biraz tehlikeli dönen pervaneye çok yaklaşıyoruz.

benim istediğim bunun devresini kurmak uçakta kulllanılan pil 4.8 volt ondanda alabilirim enerjiyi ama 1.5 veya 9 volt ilave pilde takabilirim ama çıkış 1.5 volt olmalı yoksa buji yanar (tel kopar) düğmeye basınca 15-20 saniye bujiyi ısıtsın sonra devre kapansın butona tekrar basıncaya kadar. bu benim için yeterli
teşekkür ederim...

Forum istatistikleri

Konular
129,842
Kullanıcılar
452,695
Son üye
emrah5939

Yeni konular

Geri