15-20 saniye güç

Sayın Gogo3410
İnşAllah(c.c.) sorununuz çözülür. Yalnız neden anlatamadığınızı düşündünüz? Zamanlayıcı devresinden bahsetmişsiniz, hazır entegreleri olabildiği gibi sadece 20 sn için kondansatör direnç ve transistörden ibaret küçük bir devre de kurabilirsiniz. Zira linkteki entegreli devrede birden fazla kondansatör ve ekleme var. Size nasıl uygunsa o şekilde uygulayın.
Buji kızdırma elemanınızın nasıl bir yapısı var nasıl çalışır bilmiyorum. Ancak gerek cihazın gerekse de ekipmanlarınızın resimlerini eklerseniz izleyenler için zevkli ve de geliştirici olabilir.
Başarılar dileriz.
umarım istediniz tarzda olmuştur ilginize teşekkür ederim...

Linkdeki hazır anahtar pekde pahalı değil.
HobbyKing R/C Hobby Store : Turnigy Receiver Controlled Switch_

Bununla el kumandasında bir anahtarın varsa uzaktan kumanda edebilirsin.
Patlamalı motor için 1,5-3V pil fazla ağır değil.
Ek olarak kullanabilirsin.
Elektronikde PWM denilen bir konu var.
Bu şekilde uygun bir lipo dan bujine uygun kaynak yapabilirsin.
Özet olarak lipo 3,6 V olsada çıkışındaki frekansı ayarlı kare dalgadan dolayı 1,5 gibi etki yapar bujiye zarar vermez.
Hatta bir kaç deneme ile daha kısa sürelerde ısıtma bile sağlanabilir.
Pervane ile temas kaçınılmaz.
Eninde sonunda ilk çalıştırma için bile olsa.
Kullanacağın kablolar kesinlikle 2,5mm2 den az olmasın !

En basit haliyle pili ve butonu uçağa monte edersin.
Kabloları sağlam kısa ve kalın sıkıca monte edersin.
Butona basar ısıtmayı yapar tam çalışma anında butonu bırakırsın.
Bundan ucuzu yok.
Yani buji ısıtıcı aparata gerek kalmaz , sökmeye uğraşmazsın.

Linkdeki hazır anahtar pekde pahalı değil.
HobbyKing R/C Hobby Store : Turnigy Receiver Controlled Switch_

Bununla el kumandasında bir anahtarın varsa uzaktan kumanda edebilirsin.
Patlamalı motor için 1,5-3V pil fazla ağır değil.
Ek olarak kullanabilirsin.
Elektronikde PWM denilen bir konu var.
Bu şekilde uygun bir lipo dan bujine uygun kaynak yapabilirsin.
Özet olarak lipo 3,6 V olsada çıkışındaki frekansı ayarlı kare dalgadan dolayı 1,5 gibi etki yapar bujiye zarar vermez.
Hatta bir kaç deneme ile daha kısa sürelerde ısıtma bile sağlanabilir.
Pervane ile temas kaçınılmaz.
Eninde sonunda ilk çalıştırma için bile olsa.
Kullanacağın kablolar kesinlikle 2,5mm2 den az olmasın !

En basit haliyle pili ve butonu uçağa monte edersin.
Kabloları sağlam kısa ve kalın sıkıca monte edersin.
Butona basar ısıtmayı yapar tam çalışma anında butonu bırakırsın.
Bundan ucuzu yok.
Yani buji ısıtıcı aparata gerek kalmaz , sökmeye uğraşmazsın.

Kazım bey öncelikle ilginize teşekkür ederim hobbykingteki devreyi kullanan arkadaşlarım oldu lakin kumandadan atanan kanalla kontrol pek kullanışlı olmuyor.unutma sorunu çok fazla
mantiken düşündüğümde sizin gibi bilgili kişiler için çok basit olduğunu tahmin ettiğim bir devrenin bu kadar imkansız olduğunu görünce çok şaşırdım inanın
bu kadar zormu 1.5 voltu 20 saniye verip kesecek bir devre yapmak inanın sözümde bir ark niyet yok sadece şaşırdım ben bu soruyu sorarken bir 555 devresi al şunu şöyle bunu böyle bağla tamamdır diye ummuştum ama kazın ayağı böyle değilmiş...
anladığım kadarıyla 1.5 volt sorun oluyor
genede bu konu hakkında alternatif çözümler yerine bu drvrenin yapılabilirliği ile fikirlerinizi açıklarsanız sevinirim.
iyi çalışmalar

Elektronikden hiç anlamadığınız ilk yazıdan belli.
Cevaplarda ona göre.
NE555 pdf lerini incelerseniz en az 4.5 V gerektiği kolayca görülür.
3.3V ile çalışan chiplerde var.
Atılan taş ürkütülen kurbağaya değecekse.
HobyRc ile uğraşırken 50TL ye çok dediğiniz için düşünmedim.

1.5V ile de transistör kullanarak zamanlayıcı yapılır ama aynı pili buji ısıtmada kullanmayacaksanız !
Böyle bir durumda Çıkış transistörünü sürmek zordur.
Mos kullanamazsınız çünki bulabileceğiniz en düşük olanı 3.3 V ister.

Ancak 5V ve daha yukarı gerilim var derseniz zaten böyle tırmalamaya gerek yoktur.
PWM mantığı ve çıkışta ucuz mosfetlerle işi devirirsiniz.
Ve bu prensiple direncinizde zarar görmez.
Bir kaç deneme yapmak yeterlidir.

Bulduğunuz devrede pic denilen programlanması gereken bir chip var.
Yani yanından bile geçmeyin.

Bulduğunuz devre zaten 5V ile çalışıp 1.5V yi anahtarlayan bir devre ve işi bilenler için çok saçma.
5V varsa pic kulanmışsam mosda varsa bir şekilde aynı kaynakdan yani 5V den çıkışda , nominal 1V de çıkarırız 5V de...
Ama sizin işiniz değil.

Sayın Gogo3410, Sayın Seco.. nun verdiği devre zaten istediğiniz gibi değil mi? Elektronikte imkanların ne kadar geniş olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Gerek entegre ile gerekse direk elektronik eleman ile bu devreyi kurabilirsiniz,zamanlama devresidir.
Siz isterseniz mekaniği bile vakidir ama elektroniğin konusu.
Bu arada başlama için uygun bir yakıt yok mu? Hiç enerji kullanmadan bir miktar o yakıt karbüratöre hava kısmından püskürtülse farklı bir çözüm olur.

Bunlar internette olanlar daha birçok tasarım olabilir. Devre eleman değerleri size uygun seçilmeli. Sağ kısımdaki devrede kondansatör değeri zamanlamayı değiştirmekte. 220uf 470uf değerlerden bahsedilmekte. Yalnız bunlar tabi flip flop devreleri, size daha vasıfsızı gerekli. Direk elime geçmedi ama yukarıdaki devrelerden de görüldüğü gibi bu devre rahatlıkla yapılabilir. Transistör, kondansatör ve direnç ile kurulan bu devre eleman değerleri ile gerekli gerilimlerde çalışır. Bu konuda uzman arkadaşlar size devreyi kurabilir, değerlerini yazabilir.
Yalnız 9 Volt batarya da kullanabildiğinizi hatırlatırım. 1.5 Voltun kısa devre halinde bahsedildiği gibi bazı sıkıntılar olur, ama devre yine de oluşturulabilir. Tabi 9 Volt bilinen bataryaların dışında bir de elektronik çakmaklar için 9 veya 12 Volt kalem pilden daha küçük piller var. Yalnız bunlar çok kısa zaman dayanır belki. Şarzlı bir kısım eleman düşünmelisiniz. İki adet veya daha fazla kalem pili seri de bağlayabilirsiniz, çok küçük olan kuru aküleri de.( en ufak ne boyutta bilmiyorum ama bir hayli küçüklerini görmüştüm.)
BC547 transistörü bu devrede BC108 ile de kullanılabilir yanılmıyorsam. Bir de kabaca bu flip flopun yarısı uygun kondansatör değeri ile sizin istediğiniz devredir. İletime geçen transistör kondansatörü boşaltmakta, bu bağlantı ve diğer kısım elemanları olmazsa sizin istediğiniz devredir. Kondansatörlerdeki çapraz üst üste gelen teller bağlı değil bildiğim kadarıyla. Bir uzman arkadaş gerekli değerler ile modifiye ile veya başka bir devre ile size rahatlıkla yardımcı olabilir.

Başarılar dileriz.

Elektronikden hiç anlamadığınız ilk yazıdan belli.
Cevaplarda ona göre.
NE555 pdf lerini incelerseniz en az 4.5 V gerektiği kolayca görülür.
3.3V ile çalışan chiplerde var.
Atılan taş ürkütülen kurbağaya değecekse.
HobyRc ile uğraşırken 50TL ye çok dediğiniz için düşünmedim.

1.5V ile de transistör kullanarak zamanlayıcı yapılır ama aynı pili buji ısıtmada kullanmayacaksanız !
Böyle bir durumda Çıkış transistörünü sürmek zordur.
Mos kullanamazsınız çünki bulabileceğiniz en düşük olanı 3.3 V ister.

Ancak 5V ve daha yukarı gerilim var derseniz zaten böyle tırmalamaya gerek yoktur.
PWM mantığı ve çıkışta ucuz mosfetlerle işi devirirsiniz.
Ve bu prensiple direncinizde zarar görmez.
Bir kaç deneme yapmak yeterlidir.

Bulduğunuz devrede pic denilen programlanması gereken bir chip var.
Yani yanından bile geçmeyin.

Bulduğunuz devre zaten 5V ile çalışıp 1.5V yi anahtarlayan bir devre ve işi bilenler için çok saçma.
5V varsa pic kulanmışsam mosda varsa bir şekilde aynı kaynakdan yani 5V den çıkışda , nominal 1V de çıkarırız 5V de...
Ama sizin işiniz değil.
sayın Kazım bey,
öncelikle daha önce belirtmedim sanırım haklısınız elektronikten pek anlamıyorum. burada araştırma yapıyorum burada siz değerli ustaların vereceği fikirler ışığında bir devre oluşursa yaptırmak niyetinde idim ama sağolunki sizin 50 tl yaklaşımızla bu işin olamıyacağı anlaşılıyor.
ilginize teşekkür ederim.

sayın cncarastirma
ilginize teşekkür ederim. sayın seconun verdiği devre işimi görür diye umuyorum kendisinden devre hakkında biraz açıklama istemiştim(amatörlere yönelik elektronik malzeme satan dükkana verebileceğim bir liste mesala)ama dönüş olmadı bende pek sıkmak istemedim açıkçası
araştırmalarıma devam ediyorum

saygılarımla...

Rica ederiz.
Bahsettiğiniz linkde;
555 entegre(4 bir tarafında dört de diğer tarafta 8 ayaklı)
182K direnç (kiloohm demek ama K dendiğinde anlaşılır,renkleri aklımda değil ama üzerinde bu değeri kodlayan renkleri olur bilenler yazabilir)
100 mikrofarad, 10 nanofarad kondansatörler görülmekte yanılmıyorsam.
Bunların fiyatı düşük olmalı. Bahsettiğim mantıklarda devre kurmak ise zor değil. Bir hata olmasın diye değer vermedim, yoksa uzman arkadaşlarımız konuya dahil olmuş olsa rahatlıkla uygun değerler yazılır.
Yalnız 1.5 volt vb enerji kullanırsanız benim verdiğim ve diğer bazı mantıklardaki boşken dolmayı bekleyen kondansatörün devreyi aktif yaptığı mantıktan ziyade, butona basılınca dolan sonra boşalana dek devreyi aktif tutan mantığı kullanırsanız daha verimli sonuç elde edersiniz. Özellikle teknik lise tipi devre kitaplarında zamanlama devreleri bir hayli bulunmakta. Bunların her birinin değeri değişmesi gerekir mi uygulama için bilmiyorum ama verdiğim flip flopların uyarlaması veya değer ataması ile sorun rahatlıkla çözülür.

Uzman arkadaşların gerek mantık açıklamaları gerekse pratik olarak devre çizimleri ile yardımlarını bekleriz.

Hayırlı sonuç almanızı ümit eder, Başarılar dileriz.

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri