15 kw lık motora 32 amp motor koruma rölesi küçük müdür?

karasercan

Üye
arkadaşlar motorun çekti akım 28 amper üçgende yıldız ücgen bağlantı yapıyorum motor yıldızda çalışıyor üçgene geçince motor koruma rölesi atıyor motor korumayı değiştirin diyorlar ama yıldızda daha yüksek amper çekmiyor mu bu ben mi yanlış biliyorum

kolay gelsin
motor yıldız kalkınma akımları nedir dengelimidir, okuyabiliyormusun
üçgene geçiş zamanı öncesi yıldız akımı nedir
üçgende bağlantılarınızın sırası doğrumu üçgen akımları nedir 28 amper etiket akımımıdır
belki de motor mekanik yükü fazladır yıldızdan üçgene geçinceye kadar termik gecikiyordur vs vs..

motorunuza bağlı olan yük nedir ? birde motor bağlı değilken yıldız üçgen devrenizi çalıştırıp çıkış klemensleri enerjilenecek şekilde test ettınızmı ? kullandıgınız zaman rolesi yıldızdan üçgene geçişte ölü zaman seçeneği sunuyor mu ?
birde küçük bir ihtimal olsada motorun baglantısı (U1-V1-W1 ve U2-V2-W2) yapılırken farkında olmadan motor klemensınde karıştırılmış olabılır ...yıldızda bu sıkıntı emare vermez ama üçgene geçince mkş atar

40 amperlik taktım düzeldi sistem büyük sistem panolarına yeni yeni geçtik sayılır bundan önceki otomasyon sistemlerinde max 2.2 kw motor kullanıyordum biraz pratige ihtiyacım var bunlar ile ilgili bir klavuz falan var mı bildiginiz

Sözde çözümle değil katılımcıların şahane sorularıyla anılacak bi konuyu daha geride bıraktık. Ne mutlu!..
:D denilenleri dikkate alıyorum hocam yanlış anlaşılma olmasın ama müşteri ensemde boza pişirirken en kestirme yolu kullanmak zorunda kalıyorum bir dahaki projede sisteme başlamadan önce tüm kontrolleri yapıp çalıştırcam

sorun termik atması ise çözüldü termik bir süre daha atmıyacak
motor niye yüksek akım çekiyor veya 32 A'lik termik atıyor o hala belli değil

15 kW motorun 40 A'lik termikle korunması anormaldir motor akımlarını doğru ölçüp termik ayarlarının yapılması gerekir bu motorun 32 A lik termik skalasından fazla akım çekiyor olması motorun yakın zamanda yanması ile sonuçlanır. Bu hususa dikkat ediniz.

yıldızda daha yüksek amper çekmiyor mu bu ben mi yanlış biliyorum

Önce küçük bir yanlışı düzeltelim:
Yıldız bağlantıda motor daha yüksek değil, daha düşük akım çeker.

Probleminizi akım arttırarak çözmüşsünüz, ancak işin teknik olarak doğrusu:

Motorun etiket akımı 28 A ise Termik koruma rölesinin ayarı, rölenin, devrede nereye bağlandığına göre değişir:

Röle hat üzerine bağlıysa yaklaşık 28 A ayarlanır.

Röle üçgen kollarının içine bağlıysa yaklaşık 28 x 0,58 = 16,2 A ayarlanır.

Bu nedenle yalnızca “motor koruma rölesini değiştirin” demek doğru olmaz.

Önce, üçgene geçtikten sonra üç fazın akımları ayrı ayrı ölçülmeli, kontaktörlerin çalışma sırası ve motor uç bağlantıları kontrol edilmelidir.

Yıldızda her sargıya yaklaşık 220V uygulanır.
Üçgende ise her sargıya 380V uygulanır.

Bu nedenle yıldız bağlantıda motorun kalkış akımı ve kalkış momenti, üçgen bağlantıya göre yaklaşık üçte bir seviyesindedir.

Motor yıldızda rahat çalışıp üçgene geçince motor Termik Rölesi atıyorsa, üçgene geçildiğinde akımın "aşırı" yükseldiği anlaşılır.
Ve bakılması gereken birçok nokta vardır.
Mesela:
1. Yıldız-üçgen kontaktör bağlantısı yanlış olabilir.

2. Motor uçları yanlış köprülenmiş veya sargı uçları yanlış tespit edilmiş olabilir.

3. Yıldız kontaktörü bırakmadan üçgen kontaktörü çekiyor olabilir.

4. Geçiş süresi çok kısa olabilir; motor yeterli devre ulaşmadan üçgene geçiyor olabilir.

5. Motor yükü ağır, sıkışmış veya mekanik olarak zorlanıyor olabilir.

6. Fazlardan biri eksik veya kontaktör kontaklarından biri arızalı olabilir.

7. Şebeke gerilimi düşük ya da fazlar arasında dengesizlik olabilir.

8. Motor sargılarında arıza bulunabilir.

9. Motor Termik rölesinin ayarı veya bağlantı yeri yanlış olabilir....

Kolay gelsin

Son düzenleme:
Önce küçük bir yanlışı düzeltelim:
Yıldız bağlantıda motor daha yüksek değil, daha düşük akım çeker.

Probleminizi akım arttırarak çözmüşsünüz, ancak işin teknik olarak doğrusu:

Motorun etiket akımı 28 A ise Termik koruma rölesinin ayarı, rölenin, devrede nereye bağlandığına göre değişir:

Röle hat üzerine bağlıysa yaklaşık 28 A ayarlanır.

Röle üçgen kollarının içine bağlıysa yaklaşık 28 x 0,58 = 16,2 A ayarlanır.

Bu nedenle yalnızca “motor koruma rölesini değiştirin” demek doğru olmaz.

Önce, üçgene geçtikten sonra üç fazın akımları ayrı ayrı ölçülmeli, kontaktörlerin çalışma sırası ve motor uç bağlantıları kontrol edilmelidir.

Yıldızda her sargıya yaklaşık 220V uygulanır.
Üçgende ise her sargıya 380V uygulanır.

Bu nedenle yıldız bağlantıda motorun kalkış akımı ve kalkış momenti, üçgen bağlantıya göre yaklaşık üçte bir seviyesindedir.

Motor yıldızda rahat çalışıp üçgene geçince motor Termik Rölesi atıyorsa, üçgene geçildiğinde akımın "aşırı" yükseldiği anlaşılır.
Ve bakılması gereken birçok nokta vardır.
Mesela:
1. Yıldız-üçgen kontaktör bağlantısı yanlış olabilir.

2. Motor uçları yanlış köprülenmiş veya sargı uçları yanlış tespit edilmiş olabilir.

3. Yıldız kontaktörü bırakmadan üçgen kontaktörü çekiyor olabilir.

4. Geçiş süresi çok kısa olabilir; motor yeterli devre ulaşmadan üçgene geçiyor olabilir.

5. Motor yükü ağır, sıkışmış veya mekanik olarak zorlanıyor olabilir.

6. Fazlardan biri eksik veya kontaktör kontaklarından biri arızalı olabilir.

7. Şebeke gerilimi düşük ya da fazlar arasında dengesizlik olabilir.

8. Motor sargılarında arıza bulunabilir.

9. Motor Termik rölesinin ayarı veya bağlantı yeri yanlış olabilir....

Kolay gelsin
bunların bir çogunu kontrol ettim hidrolik pompanın mekanik aksamında sıkıntı çıktı parçaların tolerans degerleri büyük oldugundan biraz yüksek amper çekmesi normalmiş ama firma zamanla alışır falan dedi :D ondada benim yapacak birşeyim yok biz sadece yapılan mekanige elektronik bağlantılarını yapıyoruz firmayla olası yüksek amper çekmeden kaynaklı sıkıntılarda sorumluluk kabul etmediğimi belirttim firmada biz hallederiz dedi

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Geri