1500x2500x300 mm cnc yapımı için yardım lazım

Gerçekten kaliteli bir makine olmasını istiyorsan, Harcadığım para, emek, zaman boşa gitmesin istiyorsan kaynak işleminden sonra borwec diye hitap ettiğimiz büyük cnc tezgahlarda gönyelenmesi şart. Ayrıca kızak bağlantı deliklerininde borwec ile açılması gerekir.

Servo yerine evet enkoderli step olur. Daha kullanmadım ama normal step motora göre daha hızlı enkoderli olduğu için daha hassastır. Şöyle bir fiyat kıyaslaması yaparsak Bugünün piyasa şartlarında alacağın 2 KW servo motor en az 6000 TL ve 9 newton güç üretiyor. Aynı şekilde 9 newtonluk enkoderli step motor 1200-1500 TL civarında. Ne zaman başlarız bilmiyorum ama önümüzde 2 tane cnc projesi var her ikisininde de enkoderli step kullanacağım.

Z ekseni normal bildiğimiz demir olsun derim. Hafif olmasını gerektirecek bir durum yok bence.

Kızak ve vidalı miller için hiwin dışında staf ve Schneeberger markaları var bunlarda baya kaliteli markalar.

Yapacağınız makine ölçüsü bi hayli büyük. Bu şaseyi tek seferde tablasında işleyebilecek ve sizin kolay ulaşabileceğiniz büyük cnc var mı yok mu bunu araştırın bence. Bulduğunuz firmalar ile görüşün, onlardan fikir alın. Şaseyi yaparsınız adam derki böyle işleyemem elinizde kalır makine.

Köprü ayaklarını tasarlarken, Z eksenine koyacağınız parçaları ince düşünmeyin lütfen. İnternetteki yapılmış makineleri bol bol inceleyin.
 
Öncelikle zaman ayırıpta verdiğin cevaplardan dolayı teşekkür ederim. Dediğin gibi kaliteli bir makine olmasını istiyorum. Lakin bizim memlekette (Erzincan) dediğin gibi şaseyi gönyeye alacak bir büyük cnc bulunmamakta. Dolayısıyla gönyeye alma, kaynaklama, rayların deliklerini delme ve vidalama gibi işlemleri mecburen el aletleri ile yapmak zorundayım. Bunu yaparkende kafamda bazı yollar var ama iş görür mü bilmiyorum.

Servo step ayrımını güzel yapmışsın ama merak ettiğim redüktör mevzusuna değinmemişsin. İncelediğim uygulamalarda servo motorlar için redüktör kullanılmış ama stepler için de böyle bir ihtiyaç var mı bunu öğrenemedim. Bu konuda ki bilgilerinide paylaşırsan sevinirim.

Bir de enkoderli step daha hızlı demişsin. Peki enkoderli step ile normal step arasındaki tek fark enkoderi değil mi yoksa motorlarda farklımı.

Servolar hakkında da bir sorum var, yatay eksenler için frenli servo kullanmaya gerek var mı yoksa sadece Z ekseni için frenli olsa yeterli mi?

Z ekseni demir olsun benim için daha iyi çünkü memlekette alüminyum tabaka bulmam pek mümkün değil.:)
Lakin demir olunca daha ağır olur. Peki bu ağırlığın vidalı milin kalınlığına ve kullanılan motorun büyüklüğüne etkisi olmaz mı?
Malzemeyi ince düşünmeyin diyince mesela 10mm yeterlimi sizce yoksa daha kalın bir malzememi kullansam.

Cevabındaki benim için en önemli nokta; elinizde kalır makine derken hassas olması için elimizden ne geliyorsa yapsak ve hassasiyet olarak 0,001'i yakalamamız mümkün değil ama 0,05 hassasiyette çalışsa da (İnşaallah başarırız:)) elimizde kalır mı makine?
Daha da kötü durumu simüle edeyim, maliyetine de mi satamayız.:)
 
Eyvallah, bakalım neler öğrenebilecez:)
 
Bilgisayarda çizim yapmadan yaptırmadan başlama işe. Mesela 1500x2500 işleme alanı olacak demişsin. Köprü ayakları z eksen farkı gibi etkenler mevcuttur ölçülendirmede. Sen bu ölçüleri kaç cm olarak baz alıp makina ölçüsünü ayarlayacaksın?
 
Yekpare gövdeyi sildirecek makine yoksa bence parçalı şekilde de tasarlanabilir. Belirli bağlantı noktaları oluşturularak bu noktalar tesviye edilir.

Reüdktör güzel olur şahane olur. Servo kullanırsanız redüktör ile çok güzel olur bence. Mesela 750 watt servo aldınız diyelim 1/2 redüktör kullanmış olsanız motor gücünü ikiye katlamış olursunuz.

Yanlışlık varsa düzeltiniz ama benim bidliğim kadarıyla enkoderli stepler 3000 devir/dk normal stepler 1500 devir/dakika dönüyor diye biliyorum.

Servoda fren olayı sadece Z ekseni için frenli olması yeterli.

Kullandığımız 15lik 20lik düşündüğümüzden daha güçlüler. O yüzden ağırlık konusunda çok sıkıntı etmeyin :)

10 mm den kastınız profil kalınlığı ise evet gayet güzel ama z ekseni ve benzer parçalar için düşünüyorsanız çok çok ince 10 mm 30 mm 40 mm düşünmelisiniz bence

Makine elinizde kalırdan kastım şuydu. Şaseyi yaptınız ettiniz kendi fikrinize göre. Gönyeleme için götürdünüz siensici abiye oda dediki ben bunu işleyemem böyle. O zaman şase elinizde patlamış olur :D
 

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97

Yeni konular

Geri
Üst