160kw lık motorun kalkışında sorun var

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
konvertör ile tedaşın hatlarına'da yüklenmemiş olur demanttan'da kazanırsınız
 
Siemens'in 4 ayda bir yayınlanan ve bayilerine dağıttığı advance isimli bir dergi var,oradan edindiğim bilgiye göre geniş kanatlı fanlar çok ağır şartlarda çalışan motorlar sınıfına giriyor ve nominal gücün iki katı softstarter seçmek gerekiyor, bence bu durumda sürücü kullanmak en iyi çözüm; çünkü 300-400 sn. gibi bir akselerasyon zamanı verirsen motorun çok tatlı bir şekilde problemsiz kalktığını göreceksin,ayrıca klapeyi kısmak yerine fanın devrini azaltırsan hatırı sayılır bir enerji tasarrufun olur ve kısa sürede yatırımın geri döner.
 
Fahri arkadaşın söyledikleri hem servo motorlu trafo (ayrıca regüleli trafo gerilimi yükseltmek için akımı arttıracak) konusunda hem OG de düzenleme yapılması konusunda doğru. Siz ne kadar imkansız diye bakıyorsanız o kadar mecburi.
1600 KVA trafodan bahsediyorsunuz 1400 Amperde OG girişi 15000 volta düşüyor diyorsunuz. Demekki trafonuz % 50 civarında yüklenince ayni sorunlarla karşılaşacaksınız demektir. Hadi bu fanı bir şekilde kaldırdık diyelim (başka metodlar da var) yarın büyük bir kırıcı, ezici yada fan VS gelince ne olacak? Yada tesisiniz küçük motorlar ısıtıcılar aydınlatma VS ile 1600 KVA nın yarısın buldu akım 1500A seviyesine gelince ne olacak?
1- Tedaş ile görüşüp indirici trafo merkezindeki Trafo gücünü yükseltmesini isteyeceksiniz. (Büyük ihtimal bu trafonun gücü düşük kolay kolay 15000 volt sadece hatlarda düşmez)
2- Eğer mümkün ise küçük çaplı bir enterkonnekte yapacaksınız yakına gelen başka hatlar varsa.
3- Siz de masrafın bir kısmını karşılayarak hatları güçlendireceksiniz.
EPDK'IN süreklilik ve teknik kalite yönetmeliğine göre Kurum enerjiyi size sağlamakla yükümlüdür. İşlerin hızlanması ve kolaylaşması için sizde elinizi taşın altına sokarsanız problem kalmaz. Hem siz hem bölge bu sorundan kurtulur.
Yönetmeliğin ilgili kısmı aşağıdadır.
Ayrıca fan ile ilgili Özel mesaj attım bilgim olan problemli fan sizinki mi merak ediyorum. Fanı kaldırma konusunda bunlardan sonra probleminiz devam ederse ilgileniriz (Zaten birçok arkadaş gerekli bilgileri yazmış) Kolay gelsin

Teknik kalitenin şartları
MADDE 22 – (1) Sistem frekansı,22/1/2003 tarihli ve 25001 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğinde belirtilen sınırlar içerisinde TEİAŞ tarafından kontrol edilir.
(2) Dağıtım şirketi; sunduğu elektrik enerjisinin kalitesine ilişkin aşağıdaki işletme şartlarını sağlamakla yükümlüdür:
a) Dağıtım sisteminin işletilmesinde, kararlı durum ve geçici rejim şartlarında gerilim etkin değerleri kararlı durumlarda TS EN 50160:2001 standardında tanımlanan aşağıdaki değerlere uygun olmalıdır:
1) AG seviyesi için; ölçüm periyodu boyunca ölçülen gerilim etkin değerlerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının, en az % 95’i nominal etkin gerilim değerinin en fazla ± % 10’u kadar, tamamı ise nominal etkin gerilim değerinin en fazla + % 10 - % 15 aralığında değişmelidir.
2) OG seviyesi için; ölçüm periyodu boyunca IEC 61000-4-30’da tanımlanan ölçüm periyodu boyunca (kesintisiz bir hafta) ölçülen gerilim etkin değerlerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının en az % 95’i nominal etkin gerilim değerinin en fazla ± % 10’u kadar değişmelidir.
Dağıtım şirketinin gerilim regülasyonuna ilişkin performansı, AG seviyesi için; ölçüm alt yapısının bulunması durumunda bağlantı noktasından, ölçüm alt yapısının bulunmaması durumunda ise müşterinin bağlandığı OG/AG transformatörünün AG çıkışından ölçülür. OG seviyesi için ölçüm noktası ise bütün OG bağlantı noktasıdır.
Kanıtlanması koşuluyla iletim sisteminden kaynaklanan gerilim dalgalanmaları hariç olmak üzere, gerilim regülasyonuna ilişkin yukarıdaki şartın ihlal edilmesi durumunda, dağıtım şirketi hakkında Kanunun 11 inci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılır.
TEİAŞ ile herhangi bir dağıtım şirketi arasında bir anlaşmazlığın ortaya çıkması ve taraflar arasında çözümlenememesi halinde anlaşmazlığın çözümü konusunda Kurul arabuluculuk yapar.
b) Dağıtım sisteminin işletilmesinde, AG seviyesi için kararlı durumlarda gerilim dengesizlikleri TS EN 50160:2001 standardında tanımlanan aşağıdaki değerlere uygun olmalıdır:
1) Ölçüm periyodu boyunca ölçülen gerilim negatif bileşeni etkin değerlerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının en az %95’inin pozitif bileşenlere oranı en fazla % 2 olmalıdır.
 
selam arkadaşım sorununu çözdünmü eğer çözemediysen hangi aşamadasın
 
arkadaşlar bizim fan şu anda çalışıyor.
1. biz gecen yaz 1 ay boyunca 18 ila 01 saatleri arasında jenaratörle çalışmak zorunda kaldık.sebebi biz devrede olmadığımız halde voltajın 25000 e kadar düşmesi.sonuçta tredaş ı makemeye verdik.gelip inceleme yapıldı gelen tredaş yetkilisi bize hak verdi ama bi sonuç cıkmadı
2. bu fan yaklaşık 1,5 yıldan beri çalışıyor. ben sadece kalkışını kolaylaştırmak istiyorum
3.tredaş yeni 2 adet 31kv hattın kamulaştırmasını yapmış(ne zaman gelir kim bilir)
4.sadece anlık elektirik kesintilerini önlemek için orta gerilim kabini ve 4 adet kesici alıp tredaş a devrettik
 
arkadas benım basıma boyle bır olay geldı. ben fanın cıkıs tarafını bır klepe ıle otomatık olaral acma ve kapama yaptırdım bu sekılde 110 kw motorun sorununu cozdum
klepeyı tamamen kapatma o zaman anormal bır ses cıkıyor klepeyı delıkli yap
 
arkadaşlar bu motorun trafoya uzaklığı 150m 2 ad. 3* 240mm kablo ile besleniyor. bağlı olduğu pano 315kw güç tüketiyor.

bir arkadaşla yaptığımız görüşmede trafonun uzaklığının etkenlerden biri olabileceğini söyledi.ben bi miktar oldğunu ölcebiliyorum .görüşlerinizi bekliyorum

not. ceryancı arkadaş motorda sorun olsa kalktıktan sonra niye 100 amper çeksin.çok daha fazla çeker.
 
Enezlİ Ben Sİemens Otomasyon Fİrmasinda ÇaliŞmaktayim Defalarca Soft Starter Devreye Aldim. Bana Soft Starter Kodu Verİrsen HİÇ Bİr Masraf Yapmadan Motoru Kaldirmana Yardimci Olabİlİrİm
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Mesajlar
929,698
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri
Üst