16f628a ile röle sürme

merhaba arkadaşlar 16f628a ile 12 volt 2A lik motor sürmek amaçlı pıc çıkışında röle ve transistörlerden yararlanmaya çalışıyorum fakat olmuyor proteus çizimi resimdeki gibi fakat istenilen şekilde çalışmıyor yardımcı olabilir misiniz?

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.jpg
    Ekran Alıntısı.jpg
    20.7 KB · Görüntüleme: 37
merhaba arkadaşlar 16f628a ile 12 volt 2A lik motor sürmek amaçlı pıc çıkışında röle ve transistörlerden yararlanmaya çalışıyorum fakat olmuyor proteus çizimi resimdeki gibi fakat istenilen şekilde çalışmıyor yardımcı olabilir misiniz?
bağlantını anlayamadım ki. isis şemasını direk paylaşta düzeltip göndereyim...

bu şekil bir bağlantı yapman gerekir.
bk~~

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.jpg
    Ekran Alıntısı.jpg
    19.4 KB · Görüntüleme: 39
SEMA.GIF

Bahdiyar ustanın şemada diyot yönü yanlış.Şema basitçe diyot yönü değiştirilerek çalıştırılabilinir.

Fakat...:

* motorun rediktörsüz ise
* fırçalı motor ise
* yüksek devirli bir motor ise ( kalkışta güç kaynağının verelbileceği akımı sinderecek çekilde akım çekiyorsa)
* çalışma alanında manyetik alan çok ise

ve devrede sıkıntı yaşamayım sorun olsa dahi picli kısımda sorun olmasın motor her devreye girip çıktığında pic'i resetlemesin istiyorsan verdiğim şemadaki gibi uyarlamalar yaparak "A" ve "B" kısımlarının beslemelerini ayırarak kullan.Kesinlikle şaseleri birbirine bağlama.

Sorunsuz çalışacaktır.Sıkıntı olsa dahi optocouplörden öteye geçmez.

Hatta beslemeleri ayırmasan dahi bozulma riski çok az fakat akım kaynağın motorun ilk kalkışında çektiğinden 1-2a fazla olmalı..

Ekli dosyayı görüntüle 17041

Bahdiyar ustanın şemada diyot yönü yanlış.Şema basitçe diyot yönü değiştirilerek çalıştırılabilinir.

Fakat...:

* fırçalı motor ise
* yüksek devirli bir motor ise ( kalkışta güç kaynağının verelbileceği akımı sinderecek çekilde akım çekiyorsa)

ve devrede sıkıntı yaşamayım sorun olsa dahi picli kısımda sorun olmasın motor her devreye girip çıktığında pic'i resetlemesin istiyorsan verdiğim şemadaki gibi uyarlamalar yaparak "A" ve "B" kısımlarının beslemelerini ayırarak kullan.Kesinlikle şaseleri birbirine bağlama.

Hatta beslemeleri ayırmasan dahi bozulma riski çok az fakat akım kaynağın motorun ilk kalkışında çektiğinden 1-2a fazla olmalı..

Motor basit bir dalgıç karavan pompa motoru fazladan akım çekmesi gibi bir durum sözkonusu değil direk 12 V 2 A aldığı taktirde anında çalışıyor

Ekli dosyayı görüntüle 17041

Fakat...:

* fırçalı motor ise

Yardımlarınız için çok teşekkürler olayı donanımda denemeden önce bır kaç sorum daha vardı; beslemeleri ayırarak kullanın derken farklı kaynaklardan mı beslemem gerek rölenin oradaki kaynaga 12V verirken optocouplör ün 4 nolu bacağına kaç volt gerilim vermem gerekir ve bunuda aynı adaptörden almamın ne sakıncası vardır? Ayrıca PC817 optocouplör ü 2 A e dayanabilmektemidir ve transistörüde BDX53 ile değiştirsem sıkıntı olur mu?

ewet . hızlıca çizdim diyotu ters çizmişim arkadaşlar .k bamayın.

Arkadaşlar proteusta sıkıntısız çalışmasına rağmen devreyi kurduğumda sıkıntı çıkardı çalışırken bir anda duruyor ve tekrar devam ediyor bazen hiç devam etmiyor gibi sıkıntılar oldu nedenini anlamış değilim fakat araştırma yaparken pıc cıkısında sürücü entegreleri ilede motor sürebileceğimi gördüm benim kullandığım motorlar 2A lik ve L298 entegreside 2A e kadar anca dayanabiliyor buda sıkıntı çıkartır diye düşünüyorum bu yüzden başka önerebilceğiniz sürücü entegresi var mı benim bulduğum TA7257P ve L298P entegreleri var acaba olur mu yada başka önerebileceğiniz ?
[h=1][/h]

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri