19karakartal03
Üye
bağlantını anlayamadım ki. isis şemasını direk paylaşta düzeltip göndereyim...merhaba arkadaşlar 16f628a ile 12 volt 2A lik motor sürmek amaçlı pıc çıkışında röle ve transistörlerden yararlanmaya çalışıyorum fakat olmuyor proteus çizimi resimdeki gibi fakat istenilen şekilde çalışmıyor yardımcı olabilir misiniz?
bu şekil bir bağlantı yapman gerekir.merhaba arkadaşlar 16f628a ile 12 volt 2A lik motor sürmek amaçlı pıc çıkışında röle ve transistörlerden yararlanmaya çalışıyorum fakat olmuyor proteus çizimi resimdeki gibi fakat istenilen şekilde çalışmıyor yardımcı olabilir misiniz?
Ekli dosyayı görüntüle 17041
Bahdiyar ustanın şemada diyot yönü yanlış.Şema basitçe diyot yönü değiştirilerek çalıştırılabilinir.
Fakat...:
* motorun rediktörsüz ise
* fırçalı motor ise
* yüksek devirli bir motor ise ( kalkışta güç kaynağının verelbileceği akımı sinderecek çekilde akım çekiyorsa)
* çalışma alanında manyetik alan çok ise
ve devrede sıkıntı yaşamayım sorun olsa dahi picli kısımda sorun olmasın motor her devreye girip çıktığında pic'i resetlemesin istiyorsan verdiğim şemadaki gibi uyarlamalar yaparak "A" ve "B" kısımlarının beslemelerini ayırarak kullan.Kesinlikle şaseleri birbirine bağlama.
Sorunsuz çalışacaktır.Sıkıntı olsa dahi optocouplörden öteye geçmez.
Hatta beslemeleri ayırmasan dahi bozulma riski çok az fakat akım kaynağın motorun ilk kalkışında çektiğinden 1-2a fazla olmalı..
teşekkürler fakat resimde transistörün kodu net olarak gözükmüyorda acaba kodunu soyleyebılır mısınız?bu şekil bir bağlantı yapman gerekir.
bk~~
Yardımlarınız için çok teşekkürler olayı donanımda denemeden önce bır kaç sorum daha vardı; beslemeleri ayırarak kullanın derken farklı kaynaklardan mı beslemem gerek rölenin oradaki kaynaga 12V verirken optocouplör ün 4 nolu bacağına kaç volt gerilim vermem gerekir ve bunuda aynı adaptörden almamın ne sakıncası vardır? Ayrıca PC817 optocouplör ü 2 A e dayanabilmektemidir ve transistörüde BDX53 ile değiştirsem sıkıntı olur mu?Ekli dosyayı görüntüle 17041
Bahdiyar ustanın şemada diyot yönü yanlış.Şema basitçe diyot yönü değiştirilerek çalıştırılabilinir.
Fakat...:
* motorun rediktörsüz ise
* fırçalı motor ise
* yüksek devirli bir motor ise ( kalkışta güç kaynağının verelbileceği akımı sinderecek çekilde akım çekiyorsa)
* çalışma alanında manyetik alan çok ise
ve devrede sıkıntı yaşamayım sorun olsa dahi picli kısımda sorun olmasın motor her devreye girip çıktığında pic'i resetlemesin istiyorsan verdiğim şemadaki gibi uyarlamalar yaparak "A" ve "B" kısımlarının beslemelerini ayırarak kullan.Kesinlikle şaseleri birbirine bağlama.
Sorunsuz çalışacaktır.Sıkıntı olsa dahi optocouplörden öteye geçmez.
Hatta beslemeleri ayırmasan dahi bozulma riski çok az fakat akım kaynağın motorun ilk kalkışında çektiğinden 1-2a fazla olmalı..
hıc onemlı degıl ılgınız ıcın tesekkurler sagolunewet . hızlıca çizdim diyotu ters çizmişim arkadaşlar .k bamayın.