16F877 YARDIM

aydn.yksl

Üye
Katılım
11 Ağu 2011
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
35
16F877 ile ilgili bir ödevim var a butonu 0 yapılınca ledler yukardan aşagıya dogru sırayla yansın b butonu 1 yapılınca ledler aşagıdan yukarı dogru yansın bunu nasıl yapabilirim yardımcı olurmusunuz??
 
merhabalar..
öncelikle pic programlamada hangi dil kullanıyorsunuz..
 
evet picbasic pro diye geçer ve .bas uzantılı yazılan programlar picbasicde dili ile yazılmıstır..
 
programı microbasicden yazdım ama program çalışmadı hatada vermedi ama ledler yanmıyor
 
basic dilini bilmiorm fakat kodları nasıl yazdınız.. assembly komutlarıyla basic komutları aynı değildir.. eğer assembly komutlarıyla basic programında yazmaya calısıyorsanız çalışmaz çünkü basic dilini kullanmanız gerekmektedir...
 

evet çalışmıyor malesef bunuda ögrenmiş olduk microbasic ile picbasic de farklı heralde aynı işlemi onlardada denedim olmadı.
 
bakınız microchip sayfasından (MPLAB Integrated Development Environment) bu linkden mplab ide programını indirip kurarsanız assembly programını derleyebilirsinz..picbasic dilinde ki kullanılan komutlar assembly diline göre farklıdır aynı zamanda c diliylede farklıdır hepsi ayrı bi dildir ve ayrı komutlar kullanılır..basic programında program yazmak için basic dilini bilmeniz gerekiyor aynı zamanda asembly dili bilginiz olması gerekiyor ki assemblyde yazılmıs programı basic diline çevirebilesiniz..
 
Son düzenleme:
Burada bir düzeltme yapmak gerekli. Basic ve C tabanlı dillerde de assembly ile kod yazılabilir ve yazılmalıdır da. Microbasic ile Pic Basic ve Proton ve hatta Swordfish farklı compilerlara sahip olan Basic tabanlı dillerdir.Bunların içerisinde Proton geriye doğru Pic Basic desteği sağlar. İçlerinde Pic basic haricinde ki diller donanımsal kesme desteği sunarlar. Derleyicilerin birbirlerine göre üstünlükleri elbette vardır. Float işleme, Grafik kütüphanesi(direkt destek vermeyenlerde kendi kütüphanenizi yazabilirsiniz.) fakat kesme rutinleri etkin çalışsın isteniyorsa, 18 ve üzeri ailelerle çalışırken stack yönetimi tam kontrol altına alınsın isteniyorsa ilgili rutinlerin assembly ile yazılması en doğru yöntemdir halen.
Aynı şartlar C türevleri içinde geçerlidir. Çok eskiden bu iş assembly olmaz ise yürümez derdim ve assembly haricinde yazılan kodlar için burnu büyüklük yapardım. Şimdi ne büyük haksızlık yaptığımı düşünüyor ve kendimi kastığım günlere üzülüyorum. Projeye göre MPU veya MCU seçmek lazım ve hatta fanatik bir şekilde belirli bir marka ve aileye yapışmamak lazım. Aynı şekilde derleyiciler içinde geçerli bu şartlar.
Yeni başlayacak veya başlamış yol haritası çizmeye çalışan arkadaşlara naçizane tavsiyem;
-Basic tabanlı dillerden uzak durun.
-C ile de en az Basic tabanlı diller ile yazılan kadar hızlı ve çok daha efektif, güvenli kodlar yazabilirsiniz.
-Embedded tarafı ARM ve FPGA' a doğru kaymakta.
-51 mimarisini kesinlikle öğrenin.
-Direkt PIC ile başlamayın. 2.3. hatta 4. aileniz olsun. Mimarisi çok terstir(kolay ve herkesin aksine) ve daha sonra diğer ailelere geçmek çok zor olur.
 
@katana ya genel olarak katılmakla birlikde farklı düşündüğüm noktalar var.
Başlayan herkes de temel alt yapı olmayabiliyor ve ya yeterli olmayabilir.
C ile başlansa hem c dili kuralları hem mcu yapısının dayatmaları birlikte zorluyor ve hatalar karıştırılabiliyor.
Basic uygun anlatımla 3-5 saatte sonuç alacak kadar kolay.
Böyle başlanır işin zevki ile birlikde mcu lar öğrenilirken bir tafaftanda alt yapı olur.
Sonrasında C ye geçişte sadece derleyicinin kurallarını öğrrenmek yetecektir.

Basic de @ETE gibi bir hocamız var.
Çok güzel bir anlatım ve harika örneklerle kolayca yol alınabiliyor.
Proton filan oyalanmanıza gerek yok.
Basicden doğruca C ye.
Pic seçti iseniz CCSC kolay hazır bol örnekli....

@katana , hocam demek ömrünüz movlw movwf yazmakla geçti ...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…