16f877a 4x7 segment sağdan sola kayan numaralar

aky

Üye
Screenshot_1.png

Bir ödevim var hocamız yukarıda görselini ilettiğim devrede sağdan sola okul numaramızı kaydırmamızı istiyor fakat ne kadar uğraşsam da arasam da herhangi bir sonuç yok yardımcı olacak birisi çıkarsa mutlu olurum

#include <16F877A.h>
#fuses XT, NOWDT, NOPROTECT, NOLVP
#use delay(clock=4000000)
int x,y,z;

void main() {
// Portları ayarla
set_tris_b(0x00); // PORTB'yi çıkış olarak ayarla

while(TRUE) {

for(x=0;x<=3;x++)
{
for(y=0;y<=100;y++)
{
for(z=0;z<=100;z++)
{
output_b(0b11100000); // 2'in BCD karşılığı
output_b(0b11010001);
output_b(0b10110010);
output_b(0b01110011);
}
}

}

for(x=0;x<=5;x++)
{
for(y=0;y<=100;y++)
{
for(z=0;z<=100;z++)
{
output_b(0b11100000); // 2'in BCD karşılığı
output_b(0b11010001);
output_b(0b10110010);
output_b(0b01110000);
}
}

}
}
}
şöyle bir kodum var ama çok yarım yamalak

Timer kesmesi kullanarak ekranda sabit sayıları gösteren kodu yazarsanız; diğerine yardım edebilirim.

Zamanında birkaç birşey yapmıştım aynı 16F877 ile. Kodu .hex'e derleyip isis üzerinden mikro kontrolcüye gönderip simülasyonu çalıştırın, neler oluyor görün. Dikkat, bazen simülasyonda çok hızlı yaptığında yazılar görünmeyebilir!

Zamanında birkaç birşey yapmıştım aynı 16F877 ile. Kodu .hex'e derleyip isis üzerinden mikro kontrolcüye gönderip simülasyonu çalıştırın, neler oluyor görün. Dikkat, bazen simülasyonda çok hızlı yaptığında yazılar görünmeyebilir!
simülasyonu çalıştırdığımda sürekli aynı numaralar kalıyor fakat aşama aşama ilerlediğimde değişimleri gözlüyorum fakat istediğim şeyden çok uzak bir görüntü ortaya çıkıyor. 234109032 sayısını sağdan sola doğru kaymasını istiyorum fakat kaydırma işlemi bile düzgün çalışmamakta.
Timer kesmesi kullanarak ekranda sabit sayıları gösteren kodu yazarsanız; diğerine yardım edebilirim.
bahsettiğiniz konu hakkında pek de bir bilgim yok Mehmet Bey öğrenciyim hocamız öğretmediği bir şey istiyor, sadece displayin çalışma mantığını biliyoruz bunun dışında timer kesmesi vs öğrenmediğim için bilemiyorum

Son düzenleme:
Dediğim gibi 7 segment simülasyonda izlenmeyebilir! Kodda tek tek araya gecikmeler ekleyerek deneyebilirsiniz. Kodu iyice incelemedim, inceleyebilmek için kitap-defter karıştırmam lazım.;)

Arkadaşlarım ile üzerinde 4 5 gün kadar uğraştık fakat istediğim sonucu elde edemedim ve hocamız gecikme ekleyecekseniz bu kod ile değil bunun başka bir yolu daha var ona gecikme ekleyebilirsiniz dedi. Chat gpt ye sordum düzenlemesini istedim fakat nafile son çareyi forumlara yazmada buldum umarım birisi yardımcı olur da halledebiliriz.

Bir önerim de, eğer tüm elemanları temin etmişseniz breadboard üzerine kurmanız. Simülasyon yanıltabilir!

Forum istatistikleri

Konular
130,273
Kullanıcılar
453,524
Son üye
sergen07

Yeni konular

Geri