sendomen
Üye
yeğenim sen trafonun tamamını değil sadece sekonder kısmındaki sargıyı sökecen.senin bahsettiğin trafodada en fazla 50 spirdir sekonderi.yaptığım hesaba göre sar korkma ne cihazın yanar ne da kafanda sorun kalır.en garantilisi bu metot dur.Elektronik parçalar yanarsa senin cihazına 20 25 vdc girer.riski baştan defet derim.20 25 dakikada halledersin sen
Anladım abi en mantıklısı bu geliyor ben bi deniyeyim zaten merak ediyorum sökmeyi filan
diyotların üzerinden geçen akım diyot içerisinde direnç olduğundan dolayı artı bir gerilim düşümüne neden olur.
Zaten bende o gerilim düşümünden yararlanıp bana fazla olan gerilimi bikaç amperli seri diyotla azaltmak istiyordum da devreyi isiste kurdum diyotlar üzerine 0,7 dusuyordu.. benımde zaten 4,2v dusurmem gerekiyordu.. 6 seri diyot taktım cıkıs gerilimi tam istedigim gibi.. fakat devreden 5 amper cektim diyotların uzerine dusen gerilim 0,7 yerine 1v oldu haliyle busefer cıkış gerilimi 13,8 değilde 10v 9 v a kadar dustu.. buda zaten istenmeyen bi durum..
12 voltdc yükseltmek için booster sisteminden faydalanabilirsiniz. bahsettiğiniz akımı çekebileceğiniz trafo en az 500 watt olmak zorunda regülasyon yapmanızı tavsiye ederim.
Hocam mesela dogrultttugumuzda 13,8v dc e denk gelen bi trafo yaptık.. yani trafo cıkısına köprü diyotlarımızı kurduk cıkıs istedigimiz gibi 13,8v oldu.. peki tam dalga olması icin buna kondansatör eklemek lazım.. ee 12v luk kondansatör eklesem 13,8vda zarar görür o halde en yakın değer olan 16v luk kondansatör eklesem busefer cıkış degeri 16v gözukecek.. ee buda benım amfi.me zarar verir.. ee napcaz hocam bu durumda
AC bir gerilimi DC bir gerilime düşürmek istiyorsan buck tipi AC/DC dönüştürücü yok değilde yükseltmek istiyorsan Boost tipi AC/DC dönüştürücü kullanbilirsin...Ne kadar yükseltmek veya düşürmek istiyorsan yükseltme veya düşürmedeki kazanç faktörünü ona göre ayarlayacaksın devreler internette var bulabilirsib ...Ayrıca kazançala filan uğraşmadan dönüştürerek gerilimi elde edersin sönre öndirenç kullanarak istediğin miktardaki gerilimi bu direnç üzerine toplayabilirsin tabi bu direnc yüksek akımı kaldırabilecek şekilde seçilmeli artık taş direnç mi olur farklı bi direnç mi kullanırsın bilemem..
Üniversitede elektronik okumama ragmen daha önce duymus olmadıgım devreler boost , buck .. en kısa zamanda araştıracağım.. Cok teşekkür ederim.
Moderatör tarafında düzenlendi: