18'lik klimaya 1.5mm TTR kablo kullanılır mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan yukyoa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

yukyoa

Üye
Geçen sene yazın 18'lik klima taktırdık ve adam en fazla 2 metre uzunlukta 1.5'luk TTR kablo taktı bıraktı ve C25 sigorta koymamı istedi. Enerjiyi buat yerine malesef prizden almak zorunda kaldım. 1.5'luğunda 16 amperden fazla taşıyamayacağını bildiğim için B16 Siemens taktım. Prize hiç bir şey takmıyoruz veya sadece bir şarj aleti takıyoruz. Kablo mesafesi ise çok uzun değil, en fazla 2, bilemedin 2.5 metre falan. Normalde kabloyu değiştirirdim ama 6.kattayız ve üniteye sarkmak istemiyorum. Sizce 1.5'luk ile çalışsa bir sakıncası olur mu? Klimayı taktırdığımız vakit yaz bitmiş ve soğuklar gelmişti o yüzden pek deneyemedik.

Eğer klimanızın kullanma ve montaj kılavuzuna bakarsanız klimanızın montajı için gerekli kablo kesiti ve sigorta değerini bulabilirsiniz.Klimanızın modeli için fabrikanın belirlediği değerler en doğrusudur..İnternetten de kullanma ve montaj kılavuzuna ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki PDF dosyasının 2. sayfasında
Sigorta 20A
Ana Besleme Kablosu (Güç Kaynağı):
3 x 1.5 mm²
Üniteler Arası Bağlantı Kablosu (İç ve Dış Ünite Arası Sinyal/Güç): 4 x 1.0 mm²

ancak sayfanın altında yerel standartlara uyulması gerektiği ayrıca not edilmiştir. Bu nedenle Türkiye'deki elektrik tesisat yönetmelikleri ve voltaj düşümü hesapları göz önünde bulundurularak
3 x 1.5 mm² yerine 3 x 2.5 mm² kablo kullanmanız doğru olacaktır.

Kablo değişimini servise yaptırmanız daha doğru olacaktır ,kablonun kalitesi önemlidir.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba. Klima için kablo kesiti seçimleri maalesef. ki yaklaşık hesaplarla veya gelişigüzel olarak yapılamıyor. Klimanızın üzerindeki etikette Reted Current (ısıtma ve soğutmada) çektiği amper değeri mutlaka yazılı olması gerekir. KW değeri de bu etikette mutlaka yazıl olur. Bu yazılı kW değerini 220'ye bölerek çekilen amper değeri (değer olarak yazmıyorsa) bulunabilir. Yine bu klimanın inverter klima tipinde olması veya olmamasında çekilen watt değerleri de çok değişir.

Evdeki 11 000 BTU'luk inverter bir klimada 1.5 mm2 TTR kablo kullanıyorum (teknik servisin seçerek kullandığı) örneğin. 18 000 BTU'luk klimanın inverter olmamasında ise çektiği amper değerinin daha fazla olması gerekir. 1.5 mm2'nin yeterli kablo kesitinde olamayacağı kolaylıkla söylenebilir.

İkinci ve en önemli husus ise; klima tesisatının mutlaka en yakın toprak hatlı buattan çekilen uygun kesitli kablo ile ve arada sigorta kutusu-otomat sigortayı klimaya seri olarak bağlayıp yapabilmeniz şeklindedir. Devre kesici olarak kullanılan otomat sigorta mutlaka faz kablosuna bağlı olmalı kesinlikle nötr kablosunu kesip açmamalıdır. Aksi durumda ayni flüoresan lambaların ON/OFF anahtarlarının yanlık montajındaki gibi klimaya faz sürekli gitmiş olur ve toprak hattıyla olan bu devamlı temasta istenmeyen kaçak akımlar oluşabilir. Kolay gelsin.

Geçen sene yazın 18'lik klima taktırdık ve adam en fazla 2 metre uzunlukta 1.5'luk TTR kablo taktı bıraktı ve C25 sigorta koymamı istedi. Enerjiyi buat yerine malesef prizden almak zorunda kaldım. 1.5'luğunda 16 amperden fazla taşıyamayacağını bildiğim için B16 Siemens taktım. Prize hiç bir şey takmıyoruz veya sadece bir şarj aleti takıyoruz. Kablo mesafesi ise çok uzun değil, en fazla 2, bilemedin 2.5 metre falan. Normalde kabloyu değiştirirdim ama 6.kattayız ve üniteye sarkmak istemiyorum. Sizce 1.5'luk ile çalışsa bir sakıncası olur mu? Klimayı taktırdığımız vakit yaz bitmiş ve soğuklar gelmişti o yüzden pek deneyemedik.
İnverter klima ise amperaj olarak yeterli görünse bile 2.5mm² kablo kullanmak gerekir.

2.5'luk kablonun gerekli olduğunu biliyorum ama 6.katta olduğumuz için kabloya sarkamam ve servisi çağırmayı düşünürsekte klimayı geçen sene taktırmıştık bir sıkıntı çıkmasın?

Klimanın etiketi aradaydı zar zor çektim :D
1779975063761.webpMax Current olarak 9.5 amper söylediğini görüyorum.

Servis, klima kutusunun içinden çıkan kabloyu kullanmıştı.

B10A otomatik (mcb) sigorta takıp kullanmayı deneyebilirsiniz.

2.5'luk kablonun gerekli olduğunu biliyorum ama 6.katta olduğumuz için kabloya sarkamam ve servisi çağırmayı düşünürsekte klimayı geçen sene taktırmıştık bir sıkıntı çıkmasın?
Siz değiştirmeyin
Servis/Özel servi çağırın, yaptırın.

1.5mm2 TTR kablo sinyal kablosu olmasın .

Kablo akım taşıma değerleri ortama göre değişse de yaklaşık tablodaki gibidir.
3x2.5mm² kablo olsaydı hiç aklınız olmazdı. Yine de 10 amper'in altındaki akım değerlerinde 3x1.5mm² yeterli görünüyor. İçinize sinmiyorsa markanın müşteri hizmetlerine bildirip, mevcut tesisatın yeterli olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

Ekli dosyalar

• IMG_20260530_152845.webp
    IMG_20260530_152845.webp
    89.4 KB · Görüntüleme: 18

Forum istatistikleri

Konular
133,386
Kullanıcılar
459,246
Son üye
mtuncturk

Yeni konular