Arkadaslarimin dediklerine aynen katiliyorum...Fakat bir noktayi belrtmezsem eksik kalacakmis gibi geldigi icin yazmak istedim...25 KW lik bir guce kaca kac akim trafosu kullanmaliyim seklindeki soruda eksiklik vardir...Cunku guc faktoru bilgisi verilmemistir.(aksi belirtilmedikce gerilimi standart 380 veya 400 volat alabiliriz )
Dikkat cekmek istedigim nokta,cok sayida desarj lambasinin bilgisayarin ve envai cesit elektonik anahtarlamali cihazlarin oldugu yuklerde cos fi degeri 0.5 seviyelerine kadar dusebilmektedir.
Mesela bu durumda 20000=1.732x380xIx0.5 bagintisindan akim=60.77 Amper cikar ki bu durumda 40/5 lik akim trafosunu bir daha dusunmek gerekebilir..
Bunu niye belirtme geregi hissettim,su an calismakta oldugum ulkede kompanzasyon hic yok,musteri de yapmiyor devlet de zorlamiyor,bu isi bilen de pek yok...pano tek hat semalarini gonderdigim panucu beni cagirip hesaplarimda yanlislik oldugunu soyledi...( ben cos fi yi 0.8 olur diye dusunmustum)...Neden diye sordum...Sen bu ulkede cos fi degerinin kac civarinda oldugunu saniyorsun dedi...0.6-0.7 arasindadir dedi...bu kablo ve salter degerlerini yukseltmezsen sorun yasarsin dedi...Bu deneyimi paylasmak istedim...saygilar