Merhaba aslında ben regülatör almayın demedim. Hatta bazı durumlarda bazı UPS'ler için girişe regülatör bağlamakta gerekebilir. UPS'lerin kullanım amacı sadece sabit bir gerilim beslemesi sağlamak değildir zira sabit gerilimi regülatörler ilede sağlayabilirsiniz. UPS'in temel amacı kritik yüklerinizi anlık enerji problemlerine karşı koruma sağlamasıdır. Dolayısıyla kullanacağınız teknolojiye yükünüzün tipine göre karar vermelisiniz.
Regülatör çıkışındaki gerilim distorsiyonunun UPS'in çıkışından çok olacağı öngörüsü ise bence çok yanlış olacaktır. Gerilim distorsiyonu değeri mesela yukarıda belirtilen UPS'de lineer olmayan yük için (örn: PC yükü) %5 verilmiş. %5 hassas yükler için oldukça yüksek bir değer ki genellikle hassas serverlarda %3'ün üstünde database'lerde buglar meydana gelebiliyor. Eğer yükünüz PC veya Server veya hassas gerilim isteyen bir yük ise lineer olmayan yükte %3 altında THDU garanti eden bir UPS düşünmeniz gereklidir. Zira şebekeden %1,5 gerilim distorsiyonu ile çalışan bir serveri UPS' bağladığınızda %5 gerilim distorsiyonuna maruz bırakmanız pek anlamlı olmayacaktır.
12 pulse konusunda gelince. UPS'lerin girişinde redresor eğer 6 pulse olur ise giriş THDI yani akım distorsiyonu %33 civarında olacaktır (tam yükte) ki bu değer yük düştükçe yükselecektır. 12 pulseli sistemler ise %10 civarında tam yükte bir THDI üretecektir. Burda kritik bir konu olarak karşınıza meydana gelen bu akım distrosiyonunun ne kadar bir gerilim distorsiyonuna sebeb olabileceğini anlamaktır zira esas önemli olan gerilim distorsiyonudur. Meydana gelen harmonik akımlar kabloların ve trafo/jeneratörün iç dirençleri sayesinde bir gerilim oluşturur ve 3.harmonik ve katları dışındaki harmonikler kendilerini trafonun yıldız noktalarında sıfırlarlar. Dolayısıyla oluşan gerilim distorsiyonu eğer %3'ün altında kalıyor ise akım harmoniklerini düşürmek üzere filtre veya 12 pulse kullanmanız gerekmeyebilir. Zira 12 pulse ve diğer bütün filtreler bir aktif enerji tüketimine yol açar ve sistemdeki maliyetlerinizi arttırır. Örneğin 200kVA bir UPS sisteminin 160kW'lık bir yükü beslediğini düşünürseniz %94 verimle çalışabilecek 6 pulse bir UPS girişten 170.2kW yük çekecektir, 12 pulse bir sistem ise yaklaşık %91,5 verimle çalışacak ve sistemden 174.80 kW yük çekecektir. Aradaki fark yaklaşık 4kW'dir yani bugünkü maliyetle yaklaşık saatte 0,6 liradır. Bu değer günde 14,4 lira fark yaratır ve yılda 5256TL. 10 yıllık bir çalışma döneminde fark 52560 TL gibi değere çıkar. Harmonikler tabiki önemlidir ancak yinede bu fark bize UPS'lerin girişindeki filtre sistemlerinin ne kadar kayba yol açtığını hesaba katmamız gerektiğini gösterecektir. Dolayısıyla UPS seçiminde en önemli kriterler;
1- Enerji Verimi veya Sistemin kayıpları.
2- Çıkışındaki gerilimin kalitesi. (THDU)
Bunlar dışındaki kriterler genel UPS'ler ile alakalıdır.
Ancak akü konusuna özellikle dikkat etmenizi tavsiye ederim. Hiçbir akü UPS firmasınca üretilmez ayrı olarak orijinal broşürünü isteyin ve UPS kayıplarınıda dikkate alarak besleme süresi ihtiyacınızı hesaplayın. Aküleriniz için mümkünse ayrı bir oda yapın ve odayı klimalandırın. Ayrıca UPS panosunada dikkat etmeniz gerekecektir. Girişte Redresör girişine ve bypass girişlerine ayrı ayrı şalter uygulayın. UPS bağlamadan önce topraklamanızı ve toprak nötr geriliminlerinizi ölçün ve gerekirse önlem alın.
Sonuç olarak: Eğer sistemini ani
Elektrik kesintilerinden etkilenmiyor ve jeneratörün devreye girmesine kadar olan sürede herhangi bir problem yaşamıyorsanız regülatör, eğer sisteminiz kısa süreli elektrik kesintilerinden veya problemlerinden zarar görebiliyor ise UPS kullanmanızı tavsiye ederim. UPS seçimi yaparken ise yine aynı şekilde yükün ve sisteminizin durumuna göre seçim yapmanız gerekli.