hakaneryurt
SGE Mühendislik Temsilcisi
- Katılım
- 12 Ocak 2009
- Mesajlar
- 172
- Puanları
- 1
Sn. hakaneryurt;
Yapmış olduğunuz açıklamalar ve vermiş olduğunuz örnekler için teşekkür ederiz. Açıklamalarınızın bir çoğuna ben de katılıyorum. Özellikle 6 pulse ve 12 Pulse farkı için. Bilindiği üzere 12 pulse doğrultucu yapabilmek için mutlaka izole ikinci bir trafo gerekmektedir. Bu trafonun nominal gücün yarısı kadar gücü karşılayacağını ve trafonun veriminide göz önüne alırsak normalden daha fazla bir kayıp söz konusu olacaktır diye düşünüyorum.
Sadece Türkiye de değil artık tüm dünyada UPS çıkış güçlerinin cosFi oranlarını 0.7 olarak kullanmaktadırlar. Buda demektirki 200 kVA lık bir Güç kaynağı aslında 140 kW güç verebilmektedir. Bizim üretimimiz olan UPS leri biz senelerce Cos fi yi 1 Alarak ürekkik yani 200 kVA lık bir UPS 200KW güç verebiliyordu. Bir çok teknik şartnamelerde bundan 10-15 sene önce bu değerler yazarken şimdi 1 yerine 0.7 yazıyor. Bu kullanıcılar için bir kandırmaca değilde başka nedir.
Bir başka husus ise sistemin Hem akım, hemde gerilim harmoniğin seviyesi crest faktörü ile doğru orantılıdır. Ama yine yeni modellerde 3:1 gibi bir değer verilmektedir. Oysa ideal UPS için en az 6:1 dir Ki buda yarı yarıya düşük çıkış empedansı ve daha az çıkış filtre kaybı demektir.
Bu Akü seçimine gelince de üç aşşağı beş yukarı akülerin dayanma sürelerinin hesaplanması için üretici firmalar özel programlar hazırlamışlardır. Bu değerlere göre bir değer belirlenir. Ancak yine bazı firmalar müşteriyi kaçırmamak için bazen akü sürelerini UPS in tam gücüne göre değilde müşterinin muhtemel yükünü karşılayacak şekilde fiyat verebiliyorlar. Bu konuda elimizde çoook çok örnek var. Buna emin olabilirsiniz.
Tosun Bey,
Benim bildiğim birçok UPS'in çıkış PF'ü 0.8 ve sizin dediğiniz 0.7 PF değeri genellikle düşük güçlü UPS'lere kullanılıyor diye biliyorum. Ancak UPS seçimi için W ve VA değerlerinin ikiside hesaba katılıp seçim yapılmalıdır.
Crest Faktör 6:1 oranı bence özel durum için düşünülmeli. PC yükünün crest faktörü 2,5 civarında olduğu düşünülürse PC dışında özel bir yük var ise 6:1 düşünülebilir bence. Dolayısıyla bence en sağlıklısı bir enerji analizörü ile UPS satın alınmadan önce sistemin ölçülmesi eğer bu ölçülemiyor ise mutlaka benzer sistemlerin ölçülmesi. Bu sayede örneğin 200kVA alınan bir sistemin %20 yükte çalışmasıda önlenmiş olacaktır. Unutulmaması gereken diğer konuda UPS gücü düştükçe veriminde düştüğüdür!.
Aslında bence UPS montajı bittikten sonra ve yükler devreye girdikten sonrada ölçüm yapılması şart. Burda UPS bypassa alınmalı ve enerji kalitesi ölçümleri yapılmalı ve daha sonra UPS online durumuna getirilmeli ve ölçümler alınmalı. UPS'in şebeke senkronizasyonu, kaç milisaniyede geçiş yaptığı, oluşabilecek transientler, geçiş yaptığında oluşan gerilim bozuklukları, UPS'in yükü devreye aldığında meydana gelebilecek gerilim düşümleri süresi, dalga formunun yükü üzerine alırken kaydı , THDU gözlemlenmesi gerekir. UPS girişindede benzer testler şebeke ve jeneratör durumları için yapılması faydalı olacaktır. Eğer benim çok hassas ve önemli bir yüküm var ise ve bunun için UPS alıyor isem UPS'in katalog değerlerine açıkçası pek fazla güvenmem.
Akü konusu alsında UPS sisteminin kalbi. Oldukça dikkatli alınmalı. UPS sisteminin aküleri nasıl koruduğu ve DC baradaki Redresör çıkışındaki maksimum riple değerleri, UPS ile akü arasındaki koruma sistemi, DC bara kesme gerilimi vs oldukça önemli olacaktır. Ayrıca ek not olarak UPS ile aküleri aynı odaya konulmamasını tavsiye ederim zira akülerden sızabilecek gazlar UPS'e zaman içinde zarar verebilecektir ve soğutma yükünüz fazlaşacaktır.
Örneğin 300 Adet PC besleyeceksiniz. PC maliyeti 700 USD alırsak PC yatırımınızın değeri 210,000 USD. Bu PC'leri korumak için örneğin 60kVA bir UPS alacaksınız 60kVA fiyatı şuan ne bilmiyorum ama 10,000 Euro olsun. 10,000 euro'luk bir sistem size 210,000 USD'lik zarar verebilir. İş kaybınızda eklenirse oldukça yüklü bir maliyettir bu.