2028 Yılında Mezun Olana Kadar Mesleğimde Nasıl Fark Yaratabilirim?

Airslowf

Üye
Öncelikle merhaba. Ben, Elektronik ve Otomasyon bölümünü 1.'likle bitirdim. Ardından DGS ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği %100 İngilizce programına yerleşip mühendislik okumaya başladım. 2. sınıfı yeni bitirdim.

Mesleki olarak çırak olarak yetiştim. Çeşitli saha tecrübelerim oldu; kompanzasyon, inşaat elektriği, kablolama, kamera sistemleri, PLC ve otomasyon sistemleri arıza analizi gibi alanlarda hem çırak olarak hem de tekniker olarak çalışma fırsatı buldum. Elektronik sürecime ise sadece okurken vakit ayırabildim.

Şu an 26 yaşındayım. Okumak için geç kaldığımın farkındayım ama hayatta bazen bu şansı bulamadığı için pişman olan insanlar oluyor. Ben ise pişman olmak istemedim ve okumaya karar verdim. Bu süreçte mesleğimden, okuduğum dönemlerde uzak kaldım; yazları saymazsak. Her yaz çalışmaya çalışıyorum, kendi işimi alıp proje yapmaya çalışıyorum.

En büyük aldığım iş ise Mersin Silifke Uzuncaburç'taki değirmenin inşaattan anahtar teslime kadar olan tüm sürecini tek başıma, 24 yaşında tamamlamış olmamdır. Bu benim için 3 ay süren uzun bir işti ama 24 yaşında bir genç için önemliydi. Ardından arızalar vb. birçok fırsat elde ettim.

Fakat ben bu süreçte, gelecekte bir mühendis olarak ne yapacağımı bilemiyorum. Şu an okuyorum ama nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Herkes farklı bir şey söylüyor. Sektörde kendime tekniker olarak bir yer bulabilirim ama bir mühendis olarak, geçmişte tecrübe ettiklerimle fark yaratan bir adam olmak istiyorum.

Hiçbir şey bilmediğimi biliyorum. Önerilere ve fikirlere açığım. Umarım bu yazı, benim 2028 yılında fark yaratmama destek olmak isteyenlere ulaşır.

Buraya kadar okuyanlara teşekkür ederim.
İletişim:
Linkedln: www.linkedin.com/in/hakan-şeker-a38ba3232
Mail: [email protected]

güzel insan, aynı çizgide çalışmaya devam et. yaptığın işler, yapacaklarının referansı olacaktır. dioplomanıda dert etme (alma demiyorum) etiket etikettir. bir de geç kaldım filan bunları geç. ekmek yediğin sürece aldığın eğitim ve iş için asla geç değildir. bir de şunu unutma, her şeyi bilmek zorunda değilsin ve önemli olan bilmediğin bilgiyi/ emeği nerede bulabileceğini bilmek en büyük bilgidir.

1) Diplomalı ve hiçbirşey bilmeyen kişi..
2) Diplomasız ve az birşeyler bilen kişi..
Bu iki kesimin başarılı olma ihtimali günümüzde çok zordur.
Diplomalı birisi bir işe girse bile ilerde her şeylere fransız kalır. Diplomasız birileri zaten bir işe kafa atamaz.. (baş vuramaz)
Dış ülkelerde doktora prensibi geçerlidir. Ayrıca doktora kavramı bir teknikte temel bilgi düzeyinden üst seviyede tek bir konuda bilgilenmiş kişiler anlamına gelmektedir.
Bu sebepledir ki çoğu ülkelerde bir kişiye hitap edilirken önce DOKTOR diye hitap edilmektedir.
Örneğin kendim doktora yapmış olsaydım nikim Mr YAMYAM olmaz, Dr YAMYAM olurdu..
Ben SES FREKANS TEKNİĞİ konusunda uzmanımdır. Bu konuda doktara yapmadım. Ancak 30 yıllık meslek icrasından eğitimden almadığım şeyleri hem zaman zaman verilen kurslardan ve ayrıca kendi çalışma ve deneyimlerinden kazandım.
Bu konuda çevremde çok iyi tanındığım için zaman zaman iş teklifleri bile almakta idim.
Hatta bir yayıncı kuruluş bu uzmanlık alanımla ilgili olarak bana iş teklifinde bulunmuş ve 10.000$ gibi bir ücretle kendileri ile çalışmamı önermiş idi.
Tabii ki o yıllardaki şartlar gereği kendi şartlarıma göre bu teklifi reddetmiştim.
BU CİHETLE...
Türkiye'deki ve dünyadaki iş koşullarını araştır. Hangi konularda iş olanağı daha fazla.
Durumun müsaitse bu konuda kendini geliştir. Hem okulda temelini öğren hem de bizzat test ederek ve uygulayarak o konuyu sağlam öğren.
Okul biter bitmez iş bulamayabilirsin. Kendi konunda araştırma geliştirmeye devam etmelisin.
Bir kişi sadece tek bir konuda uzman olabilir. Ancak konunun gereği yan ilimlere de bulaşman gerekecektir.
Örneğin bir fizikçi fizik kurallarını öğrenirken yüksek matematik de öğrenmelidir. Gibi.

EK:
Yazılarıma Ai nin bakış açısı.
Dr 1.webp
Dr.webp

Son düzenleme:
Yazdıklarından gördüğüm kadarıyla en büyük avantajın diploma değil, sahada gerçekten iş yapmış olman.
O yüzden bence bu çizgiyi bozma.

Bir tavsiyem de şu olur: Meslek hayatında "ben bu işi çok iyi biliyorum" diyen insanlara hemen inanma.
Bilgi ile özgüven her zaman aynı oranda olmuyor.
Hatta bazen tam tersi oluyor.
Bir konuda yıllardır konuşan ama temel bir noktayı yanlış yorumlayan insanlarla da karşılaşabilirsin.

Teknik düşüncenin en önemli tarafı, bildiğinden emin olmak değil; yanılıyor olabileceğini düşünmek.

Bir iddia duyduğunda mümkünse standardını, teknik dokümanını, üretici verisini veya uygulamadaki karşılığını araştır.
Yoksa o meşhur fıkradaki gibi, "Pirenin bütün bacaklarını koparınca sağır olmuş." sonucuna varan kişi gibi olursun.

Teknik dünyada en tehlikeli hata, yanlış bilgiden ziyade, yanlış bilgiyi doğru zannetmektir.

Bir diğer tavsiyem ise İngilizce konusunda.
Bence bunu "idare eder" seviyesinde değil, gerçekten iyi seviyeye çıkarmaya çalış.
Bugün iyi mühendisleri diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, bilgiye doğrudan ulaşabilmeleridir.
En güncel teknik dokümanlar, standartlar, uygulama notları, üretici kılavuzları, akademik makaleler ve mesleki tartışmaların büyük bölümü İngilizce.
İngilizceyi iyi bilen biri, başkalarının aktardığı bilgiyi beklemek yerine kaynağına ulaşır, doğruluğunu kendisi değerlendirir.

26 yaş için "geç kaldım" diye düşünmene gerek yok.
Tam tersine, hem saha tecrübesi edinmiş hem de mühendislik okuyan biri olarak birçok yeni mezundan daha avantajlısın.

Şimdi yapman gereken, her şeyi öğrenmeye çalışmak yerine gerçekten ilgi duyduğun bir alanda derinleşmek ve öğrenmeye açık kalmak.
Bu çok hızlı ve bir çırpıda olacak şey değil, biraz kendine zaman tanı, hangi konular ilgini çekiuor, forumları gez, mesela Siemensin forumlarına bakabilirsin

"Bilmiyorum, araştırayım." diyebilen mühendisler,
"Ben zaten biliyorum." diyenlerden çok daha hızlı gelişir.

Çok iyi bir mühendis olacaksın, seni kutlarım.

Yazdıklarından gördüğüm kadarıyla en büyük avantajın diploma değil, sahada gerçekten iş yapmış olman.
O yüzden bence bu çizgiyi bozma.

Bir tavsiyem de şu olur: Meslek hayatında "ben bu işi çok iyi biliyorum" diyen insanlara hemen inanma.
Bilgi ile özgüven her zaman aynı oranda olmuyor.
Hatta bazen tam tersi oluyor.
Bir konuda yıllardır konuşan ama temel bir noktayı yanlış yorumlayan insanlarla da karşılaşabilirsin.

Teknik düşüncenin en önemli tarafı, bildiğinden emin olmak değil; yanılıyor olabileceğini düşünmek.

Bir iddia duyduğunda mümkünse standardını, teknik dokümanını, üretici verisini veya uygulamadaki karşılığını araştır.
Yoksa o meşhur fıkradaki gibi, "Pirenin bütün bacaklarını koparınca sağır olmuş." sonucuna varan kişi gibi olursun.

Teknik dünyada en tehlikeli hata, yanlış bilgiden ziyade, yanlış bilgiyi doğru zannetmektir.

Bir diğer tavsiyem ise İngilizce konusunda.
Bence bunu "idare eder" seviyesinde değil, gerçekten iyi seviyeye çıkarmaya çalış.
Bugün iyi mühendisleri diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, bilgiye doğrudan ulaşabilmeleridir.
En güncel teknik dokümanlar, standartlar, uygulama notları, üretici kılavuzları, akademik makaleler ve mesleki tartışmaların büyük bölümü İngilizce.
İngilizceyi iyi bilen biri, başkalarının aktardığı bilgiyi beklemek yerine kaynağına ulaşır, doğruluğunu kendisi değerlendirir.

26 yaş için "geç kaldım" diye düşünmene gerek yok.
Tam tersine, hem saha tecrübesi edinmiş hem de mühendislik okuyan biri olarak birçok yeni mezundan daha avantajlısın.

Şimdi yapman gereken, her şeyi öğrenmeye çalışmak yerine gerçekten ilgi duyduğun bir alanda derinleşmek ve öğrenmeye açık kalmak.
Bu çok hızlı ve bir çırpıda olacak şey değil, biraz kendine zaman tanı, hangi konular ilgini çekiuor, forumları gez, mesela Siemensin forumlarına bakabilirsin

"Bilmiyorum, araştırayım." diyebilen mühendisler,
"Ben zaten biliyorum." diyenlerden çok daha hızlı gelişir.

Çok iyi bir mühendis olacaksın, seni kutlarım.
İlgili ve güzel yazınız için teşekkür ederim dikkate alacağım.

Forum istatistikleri

Konular
133,388
Kullanıcılar
459,260
Son üye
cumhur003

Yeni konular

Geri