220 volt ile calısa akkor flamanli lambayi muzige duyarli yapmak?

sami03

Üye
Katılım
5 Eki 2014
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
30
İzmirde orkestrada görmüştüm
 

Ekli dosyalar

  • resim_14[1].jpg
    resim_14[1].jpg
    125.7 KB · Görüntüleme: 44
Aradığınız devre ses ışık modülatörü olarak geçer. en basit şekli şu şekildedir.

triyakli-isik-modulatoru-devresi.gif


Devreyi istediğiniz güce göre şekillendirip kanal sayısını arttırabilir hangi ses frekans bandında yanmasını istiyorsanız o frekansın filtresini ekleyip ton kontrollü hale getirebilirsiniz.
 
Aradığınız devre ses ışık modülatörü olarak geçer. en basit şekli şu şekildedir.

triyakli-isik-modulatoru-devresi.gif


Devreyi istediğiniz güce göre şekillendirip kanal sayısını arttırabilir hangi ses frekans bandında yanmasını istiyorsanız o frekansın filtresini ekleyip ton kontrollü hale getirebilirsiniz.
12 volt 4 watt bu invertör mü?
 
3 veya 4 renkli lambalı olurlar filitresine göre belirlenen frekanslarda istenen lambalar müzik seviye ve frekansına göre yanarlar. Bas, medyum ve tiz genel olur 100 vatlık lamba kullanırsınız. 12 volt 4 vatlık trafonun 12 volt tarafına amfi çıkışı bağlanır. 220 volt tarafı da devreye gider. 80-90 lı yıllarda çok kullanılırlardı.
 
12 volt 4 watt bu invertör mü?

Hayır bu devre invertör değildir.Çünkü invertörler dc'yi ac'ye evirterek çeviren elektronik çevirtgeç devreleridir.Müzikle çalışıp yanan bir ışık modülatörü devresi ise müzik sesi ile gelen ac ses akımındaki değişik frekanslardaki sesi ac 'de triyaklara bağlı flamanlı lambalarda müzik ritmiyle ilgili izole edilmiş bir trafodan gelen bu ses sinyallerini alarak bu şekilde de triyakları yakıp söndüren elektronik devreler demektir.Yani sesi ışığa tam modüle de ediyorsunuz.

Radyo yayınlarında nasıl yüksek frekanslı elektromanyetik sinyallere ses sinyali mikrofondan alınıp bu dalgalarlases dalgaları tam olarak modüle edilip sonrasında da alıcı radyoda nasıl demodüle ediliyorsa,bu ses/ışık modülasyonu (Değişimi) da buna çok benzer bir durumdur.Radyo verici istasyonunda mikrofona çok konuşan bir spikerin konuşmasındaki ses değişimleri,elektromanyetik dalgalarla modüle edilmiş radyo istasyon elektromanyetik dalgalar şeklinde de bu çıkış sinyalinde nasıl bazı değişikler dec yapıyorsa,bu ses/ışık modülatöründe de durum aynidir.

Müzik ritmiyle belirli frekanslarda filtrelenmiş veya kombinezona ayrılmış ses frekanslarıyla 220 volt ac tarafındaki triyağın gate'inden bu müzik ritmiyle tetiklenmesiyle gelen müzik sesindeki frekanstaki bazı değişimler ile birlikte lambaların bu ritme tam uyması,ayni ritimle de yanıp sönmesidir.Olay tam olarak da budur.Bu olayı tam olarak anlamışsınızdır umarım.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Olayı anladım teşekkurler bu devre kesin çalışır mı?
 
220 vumetre yaz gelir

Sn. by lent,korkarım ki vumetre ile ses/ışık modülatörü arasında çok ince bir ayrım da var aslında ve değerli arkadaşımızın da tam olarak bizlerden talep ettiği sadece bir ses/ışık modülatörüdür.

Vu-metre derken de "metre" kelimesi bir şeyi ölçen anlamındadır,benim öngörüme göre,yanlışım varsa sonradan bunu düzeltirsiniz.Örneğin bir wattmetre watt'ı ölçer demektir,vumetredeki vu da eğer sesteki voltaj değişimleri ise (Çünkü anfinin çıkışına direk led de bağlarsanız çok yüksek müzikte bu led parlak yanar,düşük sesli müzikte ise ya hiç yanmaz ya da çok az yanar) müzik sesi çıkışındaki voltajdaki (ac akımdaki bu) değişimler demektir.Vu-metre bunu boy olarak,yani sırayla yanan bu ledlerin uzunluğuyla tam olarak da ölçer,yani yine bir ölçme işi yine söz konusu burada,yani olay aslında tam görsel bir şölen gibi görünse de..

Sesle çalışan ışık modülatörlerinde ise ac hattında Şebeke (220 volt) ile triyaklar ile sürülen bu lambaların müzik ritmiyle,yani artan ve azalan ses frekansındaki bu değişimlerle eşzamanlı da yanıp sönmesi söz konusudur.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Olayı anladım teşekkurler bu devre kesin çalışır mı?

Merhaba.Evet,bu devre kesin olarak çalışır,bundan hiç şüpheniz olmasın.Hazır yani kit halinde parçalarını birleştirerek böyle bir ses/ışık modülatörünü çok eskiden yapıp evdeki bir araba teybi çıkışıyla çalıştırmıştım.Tees markası altında,hazırlanmış tüm elektronik parçalardan monte edilmek üzere verilen baskı devrede lehimlenerek (hobi olarak) denenerek daha önceden çalıştırılmış hazır elektronik parçalardan montaj/lehimleme ile bunu yapmıştım.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,756
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst