220v motorlarda hangi şartlar altında kalkış kondansatörü takılır

Erhan hocam bir fazlı motorda dirençle faz farkı oluşmaz. 3 fazlıdaki dirençle yol verme yöntemiyle karıştı galiba ya da benim karşılaşmadığım bir yöntem.
 
Erhan hocam bir fazlı motorda dirençle faz farkı oluşmaz. 3 fazlıdaki dirençle yol verme yöntemiyle karıştı galiba ya da benim karşılaşmadığım bir yöntem.
Hiç karşılaşmadım ama monofaze motorlarda direnç ile faz farkı yaratmayi neden secenek olarak yazmışim bir onceki mesajda, ya da neden ezberimde var diye biraz kaynak araştırdım. Şöyle bir şey var.
https://www.elektrikrehberiniz.com/elektrik-motorlari/bir-fazli-asenkron-motor-4127/
Linkin "Bir fazlı asenkron motorlarda yardımcı sarginin gorevi" başlığı altındaki 3. Paragrafta yardımcı sargiya seri bağlanan omik direnç ile 90 derecelik faz farkı yaratılmasından bahsediliyor.
 
işin içinde direncin olduğu tiplerde var. (anladığım kadarıyla sarımdan kaynaklı omik direnç olabildiği gibi direkt resistor de olabiliyor)

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/yardımcı-sargı.147624/
Halbuki konuyada yazmışım cevap gelmemiş. Anladığım tek başına dirençle değilde düz sar + ters sar + direnç ekle vs. tirik mirik varmış işin içinde bilmediğim konular. Gerçi sizin paylaştığınız videoda sadece dirençten bahsediyor sarımdaki tirikler falan yok işin içinde.​
 
Videodaki dirençler aslında gerçekte var olmayan ana ve yardımcı sargıların dirençlerini belirtmek üzere anlatım için videoda belirtilmiş dirençlermiş. Ana sargı kalın telli yüksek endüktif reaktansa sahip ve düşük dirençli, yardımcı sargı ise ince telli düşük endüktif reaktanslı yüksek dirençli bu sebeple sargılardan geçen akımlar arasında 30-50 derece arası faz farkı oluşuyormuş.
Erhan hocanın paylaştığı linkte omik dirençle yol vermeden bahsedilmiş ama mantığı nedir, nasıl uygulanır bilmiyorum.​
 

şöyle bişey var:

https://electricalworkbook.com/split-phase-motor/
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…