serkan kardesim neden yarim dalga olsun? sen ne555 ile kare dalgani uretip bir transistorle yukselttikten sonra yarim dalga falan olmayacaktir,
bylent ustanin verdigi sema, benim de kullandigim eski bir basit inverter semasi. ama bd243 u pek tavsiye etmiyorum. cunku yeterli anahtarlamaya gucu yetmiyor. simetrik bir trafoya belki is gorur ama asimetrik bir trafodan maks 120 voltncivari cikarabiliyor. araya opamp falanngerekir.
tek transistor ve tek kaynak bir trafo ile inverter yapimi, televizyondan tut vcd ye, monitorlere iadar pek cok yerde kullanlan bir uygulama. daha 3 gun once soktugum vestel tablet adaptoru de tek transistor ve asimetrik bir trafodan olusuyordu.
ancak, bir sorun var ki, kare dalga
ister 4047 olsun ister ne555 ikisi de kare dalgadir ama bu uretilen enerji class ab ve yukarisi kalitede amfilerde buyuk sorunlara yol acar, bu nedenle bu tarz aletlerde kare dalga opsun diye inat edilirse bilenyuksek frekans ile anahtarlama gerekecektir. ya da xr2206 gibi sinus sinyal uretici arkadaslar gerekir, aksi taktirde ugultulaer cizirtular, ziriltilar her daim olur.
bilmen gereken aslinda simetrik oosun asimetrik olsun hicbir trafo dc ile surulemez. sac olsun ferrit olsun hicbiri dc yi degistiremez. ilk anda bir atesler sonra kut filtre eder. bu nedenle biz dc yi kiprastiriyoruz. ki illa simetrik olmali ya da simetrik olmayan inverter gormedim gibi bir seyvdemissin ama anlamadigim madem bir trafo ac yi simetrik olmadan suremiyor? bu 220 volt asimetrik akimi nasil suruyor
tek transistorle yarim dalga olur diyorsan npn,pnp bir transistor yapisi kurarsin olur biter ki gerek de yok. tek bir transistor kare dalga uretir ama ustunde yazanin yarisi kadar bir anahtarlama yapar. ki simetrik invertern de amaci bu. iki transistor yuku yari yariya paylassin.
ya da soyle diyeyim, basit olarak bir inverter, bir sinyal uretici -bu flip floptur, ne555 tir 4047 dir xr2206 dir ya da bildigimiz bir mp3 calar. sizin fanteziniz ne ise
- bunu ykselten bir amfi kati,-transistor ya da mosfet- bu transistor ya da mosfetn ciksndaki trafo.
simdi, eger kare dalga ve yuksek akim kullanacaksak o zaman sac trafo olmaz. cunku sac trafo dc yi oldugu gibi 10 khz ustunu de filtrelemek gibi bir huya sahip. bu nedenle ferrit nuve kullaniriz.ki ayni hastalik nedeni ile midlerde daha iyi olan lambali amfiler de tizlerde midlerde elde ettigi ustunlugu kaybetmekte
ne ise amfilere girmeyelim de. dedigim gibi ben pek cok tasarimda tek trajsistorlu inverter de gordum hayvan gibi iki transistorlu, tran gibi transistor dizilmis inverter de gordum. bunlar cok onemli degil.
zaten pek cok tasarimda transistor genelde yalnizdir. ancak, bazi tasarimlarda smps nin her zaman tam yukte calismasi istenmediginde bu cikis transistorunun sagina soluna bazi parcalar atilarak sadece akim cekildiginde ya da bir trimpot ile verim ayari yapilmasi icin kopruler konulur, degisik parcalar atilir. misal optokuplor ile adam trafoya girdigi baska bir ac ile devrede hata yoksa sinyal jeneratorunu calistiriyor, bu da transistore guc getiriyor. ki bazi tasarimlarda optokuplor, transistor ile sinyal uretecnin arasinda oluyor.
yanianlayacagin zaten olay transistore geldikten sonra cok bir degisiklige gitmiyor.