Üretilen bütün röleler nominal gerilimin belirli seviye altında ve üstünde çalışacak şekilde imal edilirler. Birde rölelerin çekme ve bırakma gerilimi birbirinden farklıdır. Örneğin 24VDC bir röle 22VDC de çekiyorsa bırakması için gerilimin gerilimin 15-16VDC nin altına düşmesi gerekir. (değişik tip rölelerde bu rakamlar biraz daha farklı olabilir.)
Şimdi gelelim senin meselene. Önce rölene seri 15-20 mikro faratlık bir kondansatör bağla. Enerjiyi verdiğinde rölen çekip brakmalı. Bu iş olduktan sonra Röleye ve kondansatöre seri 2-3 Wat 1 Kohmluk ayarlı direnç bağla. Daha sonra ayarlı direncin değerini yavaş yavaş arttırarak 23,5 VDC nin altında çekmeyecek konuma getir . ÖNEMLİ : Her denemeden sonra kondansatörü mutlaka boşalt yoksa ayarların yanlış olur. Daha sonra gene 2-3 Wat 1 Kohmluk başka bir ayarlı direnci kondansatörün uçlarına paralel bağla. 23,5 VDC gerilimi uygula . Röle bırakıncaya kadar ayarlı direncin değerini yükselt.
Artık 23,5 VDC nin üstünde çalışan bir sisteme sahipsin. Sanırım sistemin mantığını anladın.Verdiğim değerler senin elindeki röleye uygun gelmezse farklı değerlerdeki cihazlarıda deneyebilirsin. Sonuçta ayarlı direnç ve kondansatör pahalı cihazlar değil.
Ama 23,5 VDC nin altında ve 24 VDC nin üstünde çalışmasın diyorsan. Ona DC gerilim kontrol rölesi deniyor. O ise ap ayrı bir konu.
Kolay gelsin...