Öğretmen27
Profesyonel Üye
Ben o kademelerde hiç değer okuyamadım. Belki benim ölçü aletinde sorun vardı bilemiyorum.
Değiştirecekmisiniz ? Bütçeniz nedir ölçü aleti için?
Kitapçığında izolasyon testi var diyordu. Ben de diyordum hangi kademede bu diye? Bu muymuş demek ki??? O halde bu kademe de değer sapmaları gözükmesi normal mi?Hocam bu external kademesi ile ilgili şunu söyleyebilirim.Burada ölçülen değer megaohm cinsinden izolasyon ölçümüdür.Bu ölçümün en sağlıklısı megerlerle yapılır.Sizin ölçü aletinizdeki voltej nedir göremedim ama örnek verecek olursak.Mesela bir motorun sargılarla gövde arası izolasyon testi yapılacak.Motorumuz 220v olsun bunun iki katı 440v yani sizin ölçü aletinizdeki büyük ihtimalle 500v gerilim uygulanıyor.Sargılarla gövde arasında 500v gerilim uygulanarak 500v taki yalıtım direncini ölçüyoruz.Şimdi 500v uyguladık uygulanan gerilimi pratikte ve teoride 1000 le çarpıp çıkan sonuç ile karşılaştırıyoruz.Şimdi toparlayalım 500x1000=500.000 yani 5 mohm değer görürseniz motorunuzun izolasyonu iyidir diyebilirsiniz.Yanlışım varsa düzeltilmesini rica ederim Saygılar.
Zaten mantıklı incelediğimiz zaman bu bölüm kırmızı bölüm olarak diğer bölümlerden ayrılmış. Neden bu bölüm dış Panel olarak tanımlanmış. External unıt: Dış panel.Evet hocam havanın direncinden dolayı görülen değer normaldir diyebiliriz.Hatta hava aralığı sürekli değiştiği için sabit değer görünmez ama izolasyon testi yaparken değer sabit kalmıyorsa alette sorun vardır.
Senin bu açıklamalarından sonra ben de öyle düşündüm. Yine de sana sorayım dedim sen de aynı şeyi düşünüyormuşsun.External denmesinin sebebi dış ünite yani cihazların veya ölçülecek noktanın gövdesinin yani dışının izolasyonu ölçüldüğünden external denmiştir diye düşünüyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?