2adet UPS Parelel nasıl baglarim

Köprü dıyot sonrası, + ve - DC gerilim oluşur biliyorum. Alternatif yükü bılgısayar vs nasıl çalışır?
Güç kaynakları smps tipindedir dc voltajı kıyıp trafodan geçirdikten sonra istenilen voltajı verir yani şebekeden aldığı elektriği doğrultup o şekilde kullanır .siz dcyi direk verirseniz de aynı pirensiple çalışır .
B
Mrb elimde 2 adet 200 Kva UPS var trifaze ve yüküm 400 Kva ben bu iki UPS Parelel bağlayıp sistemi besleyebilirmiyim Parelel baglanirmi ve ne gereklidir yada olmazsa nasıl bir UPS almam gereklidir
Bir yol var ama siz yapabilirmisiniz bilmiyorum bence çalışacaktır ben olsam ilk ups yi olduğu gibi bırakırım 2. Uspnin kontrol kartını devre dışı bıraktıktan sonra. Igbt modüllerinin paralel sürülebilmesi için ilk uspnin sinyal kablolarını diğer upsnin ıgbtbmodüle paralelleyip direk bağlayabilirsiniz ama modüllerin sırasını karıştırmamanız gerekir . Böylece ilk sistem diyelim 150 kva ile çalıştığını sanarken 300 kva ile çalışmış olacak ve çıkışlarda aynı olacak teorik olarak çalışması gerek ama trafolarda farklılık varsa bir miktar verim düşebilir.
 
Son düzenleme:
hadi mucit amca yapma ya, yaptığın / tavsiye ettiğin şey UPS e akü takviyesinden başka bir şey değil. hadi gitti Elektrik besledin, işini gördü. geldi elektrik şarj olurken ne olacak? at gitsin 5 saatte şarj olacakken süre 10 saate çıkacak üstelik UPS in kartı 2 kat yorulacak.
şimdi yukarıda arkadaşlarımız yeni nesil UPS ve eş değer sayılırlar invertörlerin çalışma mantığını anlattılar. bu amcalar master slave tekniği ile çalışırlar. yani birbirleri tanımaları ve birincil ve ikincil sistemli kullanılırın aktif olması lazım. yani A marka bir tane örnekliyorum 300 kW bir ups aldım yanına da B marka hadi gücü aynı olsun 300 kW bir tane daha koyayım 300+300 = 600 kW gücüm var kimse demesin. burada hiç kimse olur diyemez, diyen yalan söyler. üretici firmadan kurulum ve eş çalışabilme özellikleri (yetenekleri) öğrenilmeli gerekli kurulumu yetkili kuruma firmaya yaptırmalıdır.
lütfen arkadaşlar böyle konuları burada tartışmaya açıp olur olmaz tavsiyeler almayınız. aldığınız ürünün servis hizmetlerinden yararlanınız. hem sisteminiz garanti olur, hem de, makineleriniz malınız mülkünüz koruma altında olur.
bir de şöyle can sıkıcı bir durum var. çok bilen işletme müdürünüz işvereniniz. ben sizi buraya teknik mühendis, sistem mühendisi diye aldım derse. sorumluluğu kabul ettiğine dair en az 2 adet daha yetkiliyi şahit kılarak olur belgesi alınız. hiç değilse taktın güm patladı, yok motor yandı, işler aksadı gibi sorumluluk üzerinizden kalkar.
bizim yani benim çalıştığım işletmeyi büyüttük ve ikinci büyük bir jeneratör koyduk, küçük olanı da yedeğe ayırdık. elektrik kesildiğinde büyük jeneratör devreye giriyordu sistemin çalışması 3/2 kapasitede devam ediyordu. eğer büyük jeneratörde arıza yaparsa küçük jeneratör devreye giriyor ve sistem1/3 kapasitede, sadece yaşam destek olarak çalışıyordu. işin en b*ktan tarafı bizim sistemi yani 30 yıl öncesi Türkiye'de bizim sisteme müdahale edecek 2 tane mühendis vardı. biri izmir'de biri de istanbul'daydı.
hadi arıza olduğunda sisteme müdahale et göreyim seni. bizim buradaki elektrik mühendisleri gelip baktıklarında sanki uzay gemisi görmüş gibi oluyorlardı. uygun yetkin kişi her zaman can kurtarır.
 
Benim aklıma gelen şık buydu garantsi varsa yada nebileyim servisi paralelleme özelliği varsa veya el verişliyse zaten bu dediğimi yapmak saçma olur bu konuda sizle aynı fikirdeyim zaten fabrika çalıştırmıyorsanız 200 kw lık alıcı yok ayrı ayrı kullanırsın olur biter Benim düşüncem bu yönde . Ama yapılmaz demeyin yapılır sağlıklıda olur terk fark kart iki katı yorulur bunun bile önüne geçebilşrsiniz araya bi amfi katı oldu bitti .çünkü ilk ups 2.den bağımsız sadece komut alıyor . Dzgün bir şekilde yapılırsa olmayacak bişey yok ha standartlar var bunlar önemli zaten .satandart var diye beyin fırtınası yapmayalımmı ezberdenmi gidelim. Ne yapalım. Ben motor meslek mezunuyum . Hiçbir hocadan Elektronik dersi görmedim ben kendi çabamla merakımla uğraşa uğraşa patlatarak kırarak araştırarak en çokta okuyarak kendini geliştirdim ben mühendis deyilim o kafaylada düşünmüyorum zaten bu benim hobim .
 
Köprü dıyot sonrası, + ve - DC gerilim oluşur biliyorum. Alternatif yükü bılgısayar vs nasıl çalışır?
Güç kaynakları smps tipindedir dc voltajı kıyıp trafodan geçirdikten sonra istenilen voltajı verir yani şebekeden aldığı elektriği doğrultup o şekilde kullanır .siz dcyi direk verirseniz de aynı pirensiple çalışır .

Cevaplamaya çalışdıgım arkadaşımız, UPS çıkışlarını, köprü diyotdan sonra paralel baglamayı önermişdi, yanılmıyorsam. Yani, çıkış dediğine göre, kıyım işlemleri bitmiş, Elektrik kullanım hazır olarak servise verilmiştir.BU , cevaplamaya çalışdıgım arkadasın önerisi ve benim cevabım sizin cevabınızın neresine giriyor??
 
mucit bak sen teknik lise mezunusun ama ben düz liseyi sekiz senede yüksek ihtisas yaparak bitiren biriyim. aslında okuldan atılmış olmam gerekiyordu. bazı şeyler teoride evet, pratikte hayırdır. UPS e baktığımızda kabaca pil diyebiliriz (voltajını, şarj olayını filan sayma) lamba yakacağım diyorsun 1 tane pil 1 saat gidiyor, bir tane daha pil eklerim 2 saat gider olayı düz mantıktır ve doğrudur. şimdi iki tane UPS (pil) var elimizde. ama bunlar akıllanmışlar tek başlarına canavarlar, yan yana oldular mı ikisi ortak çalışamıyorlar. neden? çünkü çıkış frekansları uyumlu değil. faz çakışmasına sebep oluyorlar. (ayrıntıları bana sorma mühendis filan değilim, emekli olduktan sonra elektroniğin tamir kısmını öğrendim) yani yapılamaz daki olay benim daha önce anlattığım masadaki 12 tabak yemek olayıdır. senin UPS varsayalım 10 akü (aç adam) olsun. ikinci UPS in kartını iptal ettin (orada da 10 aç adam var) doyurmak için. masaya 12 tabak yemek koydun ne olur? kavga çıkar çünkü herkes karnını doyurmak ister. bu durumda da besleme kartı iflas eder. teori ile pratik bir birine uymaz. ben mühendis olup ta iki tane invertörü paralel bağlayan adamlar gördüm. sonuç makineler bize geldi tamir oldu. şimdi invertör ne alaka deme. olayın mantığı aynı. marka araştırması yapacaksan (mastervolt ve victron) araştırması yapabilirsin. fiyatlarını gördükten sonra ne demek istediğimi anlarsın. artık tamir bile etmiyor, garantisi varsa direkt değişim yapıyor. 1 tanesi harikalar yaratıyor eşekler gibi çalışıyor. ama ikisini yan yana koymaya kalktın mı? ayarlamalarını yapmadan kullanamıyorsun. adamlar işi o kadar ilerletmişler ki birinci makinedeki sviçten sen birinci makinesin diyorsun, ikinciye de sen ikinci makinesin diyorsun kardeş kardeş çalışıyorlar. sanırım modeline göre sayı dörde kadar çıkabiliyor. UPS amcalarda da bu bu durum var. çalışma frekanslarını ayarlayacaksın. iki ayrı marka ise olmaz. biri büyük biri küçük ise üreticiye soracaksın, daha uzar gider. yani uygun olacak uyumlu olacak.
meraklı olmak kötü bir şey değil ve meraklı olmaya devam et. ben hala öğreniyorum. sen de öğreneceksin. doğru bildiğim şeylerin yanlış olduğunu, yanlış bildiğim bazı şeylerin de doğru olduğunu öğrendim.
bak bu önümüzdeki yaz denizde bir tekne yüzdüreceğim. şimdiye kadar 5 tane maket yaptım ve hepsi de yüzebiliyor ama hiç biri benim istediğim performansa uygun değil. yani yüzebiliyor olması ayrı bir şey, sana istediğin performansı vermesi ayrı bir şey.
 
2 adet aynı marka UPS alıp faz sıralarını aynı baglasak denesek merakimizida biraz gideririz ama tabi profesyonel bu işin ehlinden daha sağlam bilgi hayat kurtarır
 
Bu işin olup olmayacağını değerli arkadaşlar açıklamışlar. Sözün özü şudur.

Iki ups çıkışları birbiri ile senkron olabiliyorsa paralel bağlanabilir. Senkron olamayan hiçbir sistem paralel bağlanmaz.

Senkron olabilmesi için iki ups birbiri ile haberlesmelidir.


Elinizdeki cihazlar haberlesmiyor ise hiç uğraşmayın olmaz. Olsa bile çok büyük riskleri vardır. Tecrübe ve bilgili kişilerin müdahalesi gerekir.

Olmuyor ise riskli işleri üzerinize almayın zorlamayın.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…