3 devirli motorlar

yunusx

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
880
Puanları
56
elimde bir motor var 9 adet kaplo giriyo ve bütün kablolar karışmış durumda 3 devirli motormuş uçları nasıl ayıra bilirim bide panoyu nasıl yaparım aklım karıştı yardımcı olursa arkadaşlar duacınız olurum
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sayın kalesokak19 !

Elinizde bulunan motor, çift sargılı 3 hızlı bir dahlender motordur. Bildiğimiz trifaze motor sargılarından her bir bobin 2 adet sarılmıştır. Karışan kabloları bulmanın en pratik yöntemi ölçü aleti ile bulmaktır.

Aşağıda çizdiğim resimlerin ilkinde çift bobinin yapısını görüyoruz. 2 adet bobin birbirine seri bağlı olarak sarılır.

Elinize aldığınız bir kablonun diğer uçlarına ölçü aletini tutarak, deneme yanılma yoluyla buluruz. Ölçü aletini bir kabloya tuttuğumuzda diğer uçlara tutarak aradaki direnci ölçeriz. Yüksek çıkan direnç seri bobinin 2 ucudur. Yarısı kadar çıkan direnç orta çıkıştır. Resimde tahmini olarak verdiğim gibi 20 ohm ölçülen 2 bobinin uçları, 10 ohm ölçülen ortak uçlardır.

Her bir bobini bu şekilde bulduktan sonra numara verelim. İkinci resimde görülen yıldız devrede olduğu gibi U2 - V2 - W2 U4 - V4 - W4 gibi kabloları numaralandıralım. Diğer uçlar yıldız köprüsü olacak. Numaralar kablo üzerinden silinmeyecek veya düşmeyecek gibi sağlam olsun.

U2 - V2 ve W2 uçları boşta kalmak kaydıyla birer uçlarını yıldız köprüsü olarak birbirine bağla ve U4 - V4 ve W4 uçlarından enerji ver. Şayet motor çalışmazsa bobin uçlarını birer birer söküp, ters bağlamak gerekebilir. Doğru uçları bulduğunda ve motor çalışıyorsa seri yıldız konumda ve yavaş devirde dönüyor olacaktır. Daha sonra U4 - V4 - W4 uçlarını boşta bırak ve U2 - V2 ve W2 uçlarından enerji verdiğinde yıldız bağlı ve orta hızda çalışıyor.

Enerjiyi kesip, kabloları yerinden çıkarmadan, U4 - V4 ve W4 uçlarınıda yıldız köprüsüne bağlayıp, enerji verdiğinde motorumuz paralel yıldız olarak hızlı devirde dönecektir.

Siz bu işlemleri yapmaya başlayın, güç devresi ve kumanda devresinide göndereceğim.Kolay gelsin. HOŞÇAKAL
 

Ekli dosyalar

  • dahlender bobin sargısı.jpg
    84.8 KB · Görüntüleme: 229
Moderatör tarafında düzenlendi:
acaba motor etıketını okudunuzmu .bende sıze olcu aletı ıle olcme yontemını onerıcem.benım daha once kullandıgım ıkı devırlı motorlarda bırbırınden bagımsız ıkı devır soz konusuydu ve bunlarda dısarıya altı uc cıkmaktaydı.motorların sargıları yıldız sarılmıstı.vede aralarında fazla bır devır farkıda yoktu.700-900 gıbı.sımdı olcu aletı ıle sef arkadasımızın dedıgı gıbı olcerek bulabılırsınız.sımdı ılk once sargıların degerlerıne gore kontrol et ve bu kontrolda dıger altı ucla baglantı olup olmadıgınıda denemelısın.eger bu sargılar ucer ucer kendı arasında omaj verıyor fakat dıger altı tane ıle herhangı bır baglantısı yoksa bu motor bırbırınden bagımsız sargıya haız yıldız koprusu ıcerıden yapılmıs motordur.bu bırbırıne esıt omajdakı uclara volta ver durumu gozle
 
Kaldığımız yerden devam edelim.

Çift sargılı 3 hızlı motor güç devresinde 4 adet kontaktör, kumanda devresinde de 3 adet yardımcı röle bulunur.

Güç devresinde C1 kontaktörü devreye girdiğinde motor seri yıldız olarak yavaş hızda çalışır. C2 kontaktörü devreye girdiğinde yıldız olarak orta hızda çalışır. C3 ve C4 ortak devreye girer ve motor paralel yıldız olarak çalışır, yüksek hıza erişmiş olur.

Buradaki C4 kontaktörü U4 - V4 - W4 uçları köprü yaparak, mevcut yıldız köprüsüne bağlar ve paralel yıldızı oluşturur.

Kumanda devresinde ise;

B1 başlatma butonuna basıldığında R1 rölesi ile C1 kontaktörü çeker. R1 rölesinin açık kontakları kapanacaktır. Açık kontakların bir tanesi B1 butonunu mühürler, diğeri ise C1 kontaktörünü besler. C1 kontaktöründen motorumuz seri yıldız olarak yavaş hızda çalışır. Stop butonuna veya orta hız B2 butonuna ya da yüksek hız B3 butonuna basana kadar motor yavaş hızda çalışır.

B2 butonuna basıldığında R2 rölesi devreye girer. Rölenin normalde açık kontaklarında bir tanesi butonu mühürler, diğeri ise C2 kontaktörünü çekerek, motor yıldız olarak orta hızda çalışır. R2 rölesinin normalde kapalı kontağı açıldığından, R1 rölesinin ve C1 kontaktörünün nötr hattı kesildiği için devreden çıkar.

B3 butonu çalışma prensibi de aynen B1 ve B2 de olduğu gibidir.B3 butonu ile C3 kontaktörü ile birlikte C4 kontaktörünüde devreye alır. C3 kontaktörü C2 de olduğu gibi motorun yıldız bağlantılarına enerji verirken, C4 kontaktörü de U4 - V4 - W4 uçlarını yıldız birleştirerek, yıldız köprüsüne bağlar. Motor paralel yıldız olarak yüksek hızda çalışır.

Motorun yüksek hızda çalışması stop butonuna basıncaya kadar devam eder. Yüksek hızda çalışırken B2 ya da B3 butonuna basıldığında, normalde kapalı olan R3 rölesinin kontağı açık olduğu için R1, R2 röleleri ile C1, C2 kontaktörlerine nötr gidemeyeceğinden yüksek hızda çalışma kesintisiz devam eder.

Yüksek hızdan çıkmadan yavaş hız ya da orta hıza geçilemez. Kolay gelsin. HOŞÇAKALIN.
 

Ekli dosyalar

  • dahlender güç devresi.jpg
    82.7 KB · Görüntüleme: 193
  • dahlender kumanda devresi.jpg
    83.4 KB · Görüntüleme: 181
Moderatör tarafında düzenlendi:
Düzeltme;

Son paragraftaki " yüksek hızda çalışırken B2 ya da B3 butonuna basıldığında " ibaresi sehven yanlış yazılmış olup, doğrusu "B1 ya da B2 butonuna basıldığında " olacaktır. Özür dilerim.
 
arkadaşım mrb vilonun takılı kart değiştirerek devir ayarı yapılan stator sarımımı biliyormusun dışarıya 9 uç çıkıyor sarım şekli iki kutup ama yanyans gelen bobinler kesilmeden giriş çıkış olarak birbirine geçiş yapmış tellet 0,20 ve vernikli olduğu için takip edemiyorum
 
USTALAR elimde 3 devirli motorum var 9 kablo çıkıyor üzerindeki etiket bilgileri şöyle :

UNIVERSALMASCHINE

Tp:1 32M-8/4/2-230

1- 2.2 KW - 695 devir 1.YILDIZ

2- 4 KW - 1445 devir 2.ÜÇGEN

3- 5.5 KW - 2900 devir 3.YILDIZ/YILDIZ

MOTOR PANOSUNDA KONTAKTÖRLER PASLANMIŞ HALDEYDİ YENİLEMEK İSTEDİM , SÖKTÜĞÜM GİBİ BAĞLARIM DEMİŞTİM.DEĞİŞTİRDİM KUMANDA DEVRESİNİ DENEDİM fAKAT 1. DEVİR ÇALIŞIYOR - 2. DEVİRE BASTIĞIMDA 1. DEVİR KAPANIYOR 2. DEVİR DEVREYE GİRİYOR - 3. DEVİRE BASTIĞIMDA HARAKET YOK SİGORTA ATTIRIYOR , BİR DE KUMANDA DA RÖLE YOK VERİLEN ŞEKİLDE RÖLE VAR KAFAM KARIŞTI BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ USTALAR ? YARINA KADAR PANOYU TOPARLAMAM LAZIM YOKSA ÜRETİM YAPAMAYACAKALR (

KUMANDA VE GÜÇ DEVRESİNİ YOLLAYABİLİRMİSİNİZ ?
 
Son düzenleme:
serövnjjköxfjxfjhxdt
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…